Αν η μέχρι σήμερα ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού αποτέλεσε την αιτία ή την αφορμή για… γενναία διόρθωση στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, η ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα «αγνώστου προέλευσης» που εντοπίστηκε στη Βόρεια Καλιφόρνια ενισχύει τον πανικό και στέλνει σε νέα πτώση τα futures της Wall Street.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές για τις επιπτώσεις του κορονοϊού και κυρίως για το κατά πόσο συνειδητοποιεί το μέγεθος και την επικινδυνότητα του φαινομένου, όταν λέει ότι ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι πολύ μικρός. Την ώρα, μάλιστα, που δύο από τους κορυφαίους αμερικανικούς κολοσσούς, η Apple και η Microsoft ανακοινώνουν ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει γιατί η επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας είναι πιο αργή από το αναμενόμενο.
Έτσι το futures της Wall υποχωρούν με τον Dow να εκτιμάται ότι θα ανοίξει με πτώση 300 μονάδων και τους S&P500 και Nasdaq με απώλειες άνω του 1%. Σημειώνεται ότι στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις, οι δύο πιο σημαντικοί δείκτες στον κόσμο, ο Dow και ο S&P500 έχουν καταγράψει απώλειες 8%.
Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και μέχρι το χθεσινό κλείσιμο, ο Dow έχει χάσει πάνω από 2.000 και αν συνεχίσει έτσι είναι πολύ πιθανό να σημειώσει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση σε επίπεδο ποσοστιαίας μεταβολής από την παγκόσμια κρίση του 2008.
Μία από τα ίδια και στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Γενεύη και Λισαβόνα, σημειώνουν πτώση έως και άνω του 2% καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς.
Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν τη «βουτιά» της τελευταίας εβδομάδας με το αργό τύπου WTI να υποχωρεί στα 47,61 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 51,66 δολάρια με πτώση 12,5% και 13% αντίστοιχα από τις 20 Φεβρουαρίου.
Η S&P Global Platts προειδοποιεί ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο που ο ΟΠΕΚ αποφασίσει τη μείωση της παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά έως τον Απρίλιο καθώς τα αποθέματα αυξάνονται λόγω της μειωμένης ζήτησης που προκαλεί η τρομακτική εξάπλωση του κορονοϊού και η διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.