Πάουελ vs Tραμπ με τον πληθωρισμό να ταρακουνά τις αγορές

Πάουελ vs Tραμπ με τον πληθωρισμό να ταρακουνά τις αγορές

Στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και συμπλήρωσε ότι αν η οικονομία παραμείνει ανθεκτική και ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει να κινείται επαρκώς πτωτικά, τότε η Fed μπορεί να διατηρήσει τα περιοριστικά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο Πάουελ επίσης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλο του και μίλησε ξεκάθαρα για την αυξημένη αβεβαιότητα που απορρέει από τις πολιτικές που αφορούν τον προϋπολογισμό, το εμπόριο, το μεταναστευτικό και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα στοιχεία της Τετάρτης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο επιβεβαίωσαν τον Τζέρομ Πάουελ, καθώς οι τιμές κατέγραψαν αυξητικές τάσεις, διαψεύδοντας «ηχηρά» τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξε τον περασμένο μήνα με ετήσιο ρυθμό 3% από 2,9% τον Δεκέμβριο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρηθεί σταθερός.

Στη σύγκριση Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 0,5% έναντι του 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο από τη μηνιαία αύξηση κατά 0,4% της προηγούμενης μέτρησης.

Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων αποτυπώθηκε πιο έντονα στο λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη - δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων - στο οποίο εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες αναφορικά με την πολιτική τους στα επιτόκια.

Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρουσίασε άνοδο 3,3% ετησίως τον Ιανουάριο από το 3,2% ένα μήνα πριν, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να υποχωρήσει στο 3,1%.

Παρόμοια ήταν η τάση και στη μηνιαία σύγκριση, όπου οι τιμές σε δομικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 0,4% μετά τη μηνιαία αύξηση 0,2% που είχε προηγηθεί, διαψεύδοντας επίσης την πρόβλεψη της αγοράς για αύξηση κατά 0,3%.

Στα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης του ΔΚΤ, το κόστος της στέγασης συνέχισε να αποτελεί πηγή επίμονων πληθωριστικών πιέσεων με νέα μηνιαία άνοδο 0,4%. Υπενθυμίζουμε ότι λόγω στάθμισης, αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής ανόδου του δείκτη.

Οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση κατά 0,4% με πίεση κυρίως από το άλμα των τιμών των αυγών κατά 15,2%, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων που προκαλεί η γρίπη των πτηνών αναγκάζοντας αγρότες να θανατώσουν εκατομμύρια κοτόπουλα. Η στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των αυγών από τον Ιούνιο του 2015 και ότι ευθύνεται για το 66% περίπου της γενικής αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών στα στοιχεία το ΔΤΚ των ΗΠΑ ήταν έντονη, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να ενισχύονται σημαντικά, υποδεικνύοντας ότι το σενάριο να αργήσει η επόμενη μείωση των επιτοκίων, αποκτά πλέον συντριπτικές πιθανότητες.

Αλλά και η Wall υποχώρησε αρκετά, αν και στη συνέχεια μειώθηκαν οι απώλειες, χάρη στη συνήθη τακτική των επενδυτών να αγοράζουν την παραμικρή πτώση.

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης μετατοπίστηκαν άμεσα από την προσδοκία της μιας περικοπής τον Ιούνιο και πιθανώς άλλης μια πριν από το τέλος του έτους, στην προσδοκία για καμία κίνηση μέχρι το φθινόπωρο και μια μόλις μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του 2025.

Ο «μπερδεμένος» Πρόεδρος και ο ρεαλιστής Κεντρικός Τραπεζίτης

Λίγο πριν τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποδείξει εκ νέου στη Fed να μειώσει τα επιτόκιά της.

«Τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν, κάτι που θα συμβαδίζει με τους επερχόμενους δασμούς!!! Ας ροκάρουμε, Αμερική!!!» έγραψε συγκεκριμένα ο Ντόναλτ Τραμπ στο ιδιόκτητο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Όσον έχουν στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις, αν μη τι άλλο θα απόρησαν με την παράδοξη επιλογή νομισματικής πολιτικής από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ακόμα και πριν τη δημοσίευση των στοιχείων του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που υπέδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται.

Βλέπετε, τα ζητήματα που εγείρονται στην έκθεση ΔΤΚ δεν συμβαίνουν μεμονωμένα. Ήδη πριν λίγες ημέρες είχε προβληματίσει η πορεία των προσδοκιών των καταναλωτών για τον πληθωρισμό. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

H εμπορική πολιτική επίσης του Λευκού Οίκου με επιθετικούς δασμούς απειλεί να ενισχύσει τις τιμές και να περιπλέξει την προσπάθεια της Fed να φτάσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Η καυτή έκθεση για τον ΔΤΚ δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να δικαιολογήσει νέες μειώσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, εκτός και εάν ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού που είναι ο δείκτης προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, αργότερα τον Φεβρουάριο ανατρέψει σημαντικά την εικόνα.

(σ.σ: H Citigroup αναμένει να δει τον βασικό PCE να πέφτει στο 2,6% τον Ιανουάριο, ήτοι με μια πτώση 0,2% από τον Δεκέμβριο).

Ο πρόεδρος πάντως της Fed δεν συμμερίζεται την ίδια αισιοδοξία με τη Citi και επανέλαβε στη δεύτερη ομιλία του την Τετάρτη, ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, ότι η Fed είχε σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» στον πληθωρισμό από την κορύφωση του κύκλου της «αλλά δεν είμαστε ακόμα στο επιθυμητό σημείο. Θέλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε την πολιτική περιοριστική προς το παρόν».

Μετά τη δεύτερη ομιλία του Πάουελ για τα επιτόκια και την ανακοίνωση των στοιχείων του ΔΤΚ στις ΗΠΑ για τον μήνα του Ιανουαρίου, οι πιθανότητες σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch του Ομίλου CME να κατέβουν τα επιτόκια μόλις κατά 25 μονάδες βάσης, ήτοι από το 4,25%-4,5% στο 4%-4,25%, συγκεντρώνονται σε μια από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Fed για το 2025, του Οκτωβρίου ή του Δεκεμβρίου.

Aν δε προχωρήσει κανείς στις τιμολογήσεις για τα επιτόκια της αγοράς για το επόμενο έτος, θα δει ότι αυτή τη στιγμή η αγορά πλην της μιας μείωσης για το 2025, αναμένει άλλη μόλις μια μείωση 25 μονάδων βάσης στα τέλη του 2026!


*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βένετη

[email protected]