Η κοινότητα των διαχειριστών αντιμετώπισε την τεχνολογία της DeepSeek με προβληματισμό όσον αφορά την αγορά των ημιαγωγών.
Για τις Big Tech όμως, η προσέγγιση σε μια δεύτερη ανάγνωση της νέας τεχνολογίας ήταν τελείως διαφορετική, μέσα από την οπτική γωνία ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθούσε τους τεχνολογικούς κολοσσούς να «γλιτώσουν» δισ. εκατομμύρια επενδύσεων στην ΑΙ, μιας και η DeepSeek έδωσε πρόσβαση σε ένα διαφορετικό είδος εσωτερικής αρχιτεκτονικής που απαιτεί λιγότερη χρήση μνήμης, μειώνοντας έτσι σημαντικά το υπολογιστικό κόστος κάθε αναζήτησης ή αλληλεπίδρασης με το σύστημα τύπου chatbot.
Πράγματι, η τεχνολογία της DeepSeek συσσώρευσε θετικά σχόλια από ερευνητές για την ικανότητά της να αντιμετωπίζει σύνθετες συλλογιστικές εργασίες, ιδιαίτερα στα μαθηματικά και την κωδικοποίηση και να παράγει αποτελέσματα συγκρίσιμα με τους ανταγωνιστές, με ένα κλάσμα της υπολογιστικής ισχύος που χρειάζονται εκείνοι.
Πολλοί μάλιστα τη θεώρησαν ως ένα εφαλτήριο που καθιστά την ΑΙ πιο προσιτή σε όλο το οικοσύστημα της τεχνολογίας, καθώς η ανοιχτή πρόσβαση επιτρέπει στις εταιρείες να την εκμεταλλευτούν για συγκεκριμένα επιχειρηματικά αποτελέσματα, μειώνοντας τα εμπόδια εισόδου για τις μικρές και το τεράστιο κόστος για τις μεγάλες.
Μέσα από αυτή την οπτική γωνία λοιπόν και δεδομένου ότι διανύουμε την περίοδο αποτελεσμάτων τριμήνου, περιμέναμε ότι θα έχουμε κάποιες σχετικές εκτιμήσεις από τις διοικήσεις των τεχνολογικών κολοσσών κατά τις συνεντεύξεις Τύπου στους αναλυτές, όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί το ύψος των επενδύσεων στην ΑΙ από την τεχνογνωσία που έβαλε στο τραπέζι η DeepSeek.
Μάλιστα περιμέναμε αυτές τις εκτιμήσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς ένας από τους κινδύνους για το 2025 δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων, είναι οι επενδυτές να κουραστούν από τους ατελείωτους κύκλους υψηλών δαπανών των τεχνολογικών κολοσσών για επενδύσεις ΑΙ, χωρίς εμφανείς αυξήσεις προς το παρόν στα κέρδη ή την παραγωγικότητα.
Βλέπετε, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει πολλά δισ. εκατομμύρια δολάρια σε έργα Τεχνητής Νοημοσύνης από το ντεμπούτο του ChatGPT το 2022. Πολλά από αυτά τα δισ. εκατομμύρια έχουν κατευθυνθεί στην επέκταση των κέντρων δεδομένων με μεγάλα φορτία μονάδων επεξεργασίας γραφικών GPU της Nvidia.
Η νέα τεχνογνωσία της DeepSeek έφερε στην ουσία τους CEO των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ μπροστά στο ερώτημα αν τα σχέδια των τεράστιων δαπανών τους είναι πράγματι απαραίτητα σε όλο τους το μέγεθος.
Οι εκτιμήσεις των Big Tech για το ύψος των φετινών επενδύσεων
Προς το παρόν όμως, οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες δεν υποδεικνύουν κάποια σημαντική μείωση του κόστους των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων και υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Meta, η Amazon, η Alphabet και η Microsoft με βάση τα σχόλια των CEO τους στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά και στην ανακοίνωση των κερδών τριμήνου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φαίνεται ότι εξακολουθούν να προϋπολογίζουν έως και 320 δισ. εκατομμύρια δολάρια φέτος σε επενδύσεις πάνω στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόκειται για ένα budget υψηλότερο από τα 230 δισ. εκατομμύρια δολάρια σε συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2024.
Η Amazon μάλιστα φαίνεται ότι διατηρεί το πιο φιλόδοξο σχέδιο δαπανών, με στόχο να δαπανήσει 100 δισ. δολάρια σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και σε κέντρα δεδομένων το 2025, από 83 δισ. δολάρια το 2024.
Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία δαπανών μεταξύ των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών!
Προσέξτε όμως. Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά τις δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου Andy Jassy κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών της εταιρείας, κατανόησαν ότι οι μέτοχοι θα απολαύσουν τους καρπούς αυτών των επενδύσεων σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα: «Πιστεύω ότι τόσο η επιχείρησή μας, όσο και οι πελάτες και οι μέτοχοί μας θα είναι ευχαριστημένοι μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, που επιδιώκουμε την κεφαλαιακή και την επιχειρηματική ευκαιρία στην Tεχνητή Nοημοσύνη».
Αλλά και στις υπόλοιπες Big Tech δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση προς τα κάτω στις επενδύσεις για ΑΙ.
Στα τέλη Ιανουαρίου η Microsoft δήλωσε ότι θα διαθέσει 80 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2025 για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων φόρτου εργασίας AI. Πάνω από το ήμισυ αυτών των δαπανών πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ.
Η Alphabet επίσης, στοχεύει φέτος σε κεφαλαιουχικές δαπάνες 75 δισ. δολαρίων, με 16 έως 18 δισ. δολάρια να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο.
Ο επικεφαλής των οικονομικών Anat Ashkenazi δήλωσε στην κλήση κερδών της Τρίτης ότι η πλειονότητα των δαπανών θα διατεθεί προς «τεχνική υποδομή, κυρίως για διακομιστές, ακολουθούμενη από κέντρα δεδομένων και δικτύωση».
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, όρισε τον προϋπολογισμό για επενδύσεις ΑΙ στα 60 έως 65 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, αποκαλώντας το 2025 ως μια «καθοριστική χρονιά για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Σε ανάρτηση του μάλιστα στο Facebook όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το CNBC, δήλωσε ότι οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν την εταιρεία «να ξεκλειδώσει την ιστορική καινοτομία και να επεκτείνει την αμερικανική ηγετική θέση στην τεχνολογία».
Η Τesla, μετά την έκθεση κερδών της στα τέλη Ιανουαρίου ανέφερε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια το 2024, σε σύνολο 11,34 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία αναμένει αυτές οι δαπάνες να παραμείνουν σταθερές από έτος σε έτος και κατευθύνονται κυρίως για μοντέλα εκπαίδευσης για την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης και την ανθρωποειδή ρομποτική που αναπτύσσει η Tesla αυτή τη στιγμή.
Τέλος, όσον αφορά την Αpple, η εταιρεία έχει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δαπανών στην ΑΙ, καθώς νοικιάζει εκπαιδευτική ικανότητα από παρόχους cloud. Τα μοντέλα για παράδειγμα που υποστηρίζουν το Apple Intelligence εκπαιδεύτηκαν στο Google Cloud, ενώ η εταιρεία ενοικιάζει επίσης χωρητικότητα cloud από την AWS και Azure.
Πρόκειται για ένα υβριδικό είδος προσέγγισης όσον αφορά το capex, το οποίο όπως θα αναλύσουμε αύριο δίνει εξαιρετικά προτερήματα σε επίπεδο ταμειακών ροών, ευελιξίας και παραγωγικότητας.
Συμπερασματικά, για την Amazon, την Google και τη Microsoft, οι δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη παραμένουν υψηλές, παρά τη νέα τεχνογνωσία της DeepSeek, με τις διοικήσεις των εταιρειών να εκτιμούν ότι οι επενδύσεις αυτές σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.
Όμως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εταιρικής κερδοφορίας του πιο πρόσφατου τριμήνου, οι επιδόσεις του cloud ήταν πιο αδύναμες από το αναμενόμενο, με τις τρεις εταιρείες να υπολείπονται των συναινετικών εκτιμήσεων.
Αν και ένας σοβαρός λόγος αυτής της υστέρησης ήταν οι ελλείψεις προμηθειών, εντούτοις δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων παραμένει το ερώτημα: Πόσο χρόνο είναι διατεθειμένοι να κάνουν υπομονή οι επενδυτές μέχρι οι τεράστιες επενδύσεις στην ΑΙ να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην παραγωγικότητα;
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.