Περιορισμούς στη ζήτηση των hedge fund που φουσκώνουν υπέρμετρα τη ζήτηση στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων θα επιβάλλουν οι εκδότες χρέους, ανάμεσα τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία και η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν μια τακτική που παραποιεί την πραγματική ζήτηση χρεογράφων.
Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά με τις μαζικές αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP των 1,85 τρις ευρώ έχει κάνει τη ζωή δύσκολη για αρκετούς επενδυτές που ψάχνουν να αγοράσουν χρεόγραφα.
Στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν κομμάτι των νέων εκδόσεων κρατικού χρέους τα hedge fund φουσκώνουν υπερβολικά τις εντολές αγορών στις δημοπρασίες σε βαθμό που οι κρατικοί οργανισμοί χρέους έχουν αρχίσει να τα απωθούν.
Αφού αγοράσουν κρατικό χρέος στην πρωτογενή αγορά τα hedge fund συνηθίζουν να πωλούν τα κρατικά ομόλογα στην ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ακριβότερα βγάζοντας ένα γρήγορο κέρδος.
Το τσουνάμι εντολών στις δημοπρασίες έχει γίνει ακραίο με μερικά hedge fund να δίνουν εντολές αγορών για ποσά που υπερβαίνουν ακόμα και το σύνολο του ενεργητικού που διαχειρίζονται.
Οι κρατικοί οργανισμοί χρέους θέλουν να βάλουν φρένο στην τακτική αυτή, τον πληθωρισμό εντολών που διαστρεβλώνει την πραγματική ζήτηση.
«Ο προβληματισμός είναι οτι όταν δεν έχουμε τη σωστή εικόνα μπορεί να οδηγηθούμε σε λανθασμένες εκτιμήσεις στο μέλλον για το ποια είναι η πραγματική ζήτηση για τα ομόλογα», σχολιάζει ο Στέλιος Λεονίδου, που διευθύνει τις εκδόσεις στον οργανισμό χρέους της Κύπρου σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.
H Ευρωπαική Ενωση έχει αρχίσει να επιβάλλει πλαφόν στις εντολές των hedge funds από τον Ιανουάριο, κίνηση που υιοθέτησε και η Γαλλία στη δημοπρασία του Μαρτίου ενώ και η Ισπανία έθεσε αντίστοιχους περιορισμούς τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Το μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν στους υποψήφιους αγοραστές είναι οτι δεν θα ωφεληθούν από το να φουσκώνουν τις εντολές αγορών πέραν ενός ορίου καθώς οι εντολές αυτές δε θα ληφθούν υπόψη στις δημοπρασίες.
Ο γαλλικός οργανισμός χρέους δεν έχει θέσει συγκεκριμένο όριο όσον αφορά στο μέγεθος των εντολών αλλά διαμηνύει στους αγοραστές και τις τράπεζες οτι με την τακτική αυτή δε θα κερδίσουν στην κατανομή πέραν από τα ποσά ομολόγων που σε λογικά πλαίσια θα περίμεναν να αποκτήσουν.
Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ που άρχισαν το 2015 και αυξήθηκαν την περίοδο της πανδημίας έχουν εντείνει το κυνήγι των αγοραστών με αποτέλεσμα τη στένωση της προσφοράς.
Υπολογίζεται ότι για κάθε ένα ευρώ προσφοράς κρατικών ομολόγων στις δημοπρασίες του Ιανουαρίου υπήρχαν οκτώ ευρώ ζήτησης, ενώ την ίδια περίοδο το 2015 η αναλογία ήταν δύο προς ένα.
Στα βιβλία εντολών η ζήτηση συνήθως είναι δεκαπλάσια του ποσού που αντλείται.
Τον περασμένο Οκτώβριο η δημοπρασία της ΕΕ ύψους 17 δισ ευρώ έσπασε ρεκόρ καθώς οι εντολές αγορών έφτασαν τα 233 δις ευρώ. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η έκδοση 30ετους ομολόγου του ελληνικού οργανισμού δημοσίου χρέους με σκοπό την άντληση 2,5 δις ευρώ καθώς η ζήτηση έφτασε τα 26 δις ευρώ.
Για τα hedge fund στα οποία συνήθως κατανέμεται σχετικά μικρό κομμάτι των εκδόσεων χρέους από τους εκδότες, η ανισορροπία αυτή τελικά τα αφήνει με πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που επιθυμούν. Για το λόγο αυτό δίνουν εντολές για πολύ μεγαλύτερα ποσά από ότι χρειάζεται να αγοράσουν.
Η τακτική αυτή όμως δυσκολεύει τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς χρέους στο να εκτιμήσουν την αληθινή ζήτηση και ενίοτε δημιουργούν την εντύπωση οτι υποτιμολόγησαν την έκδοση χρέους παρόλο που κομμάτι της ζήτησης είναι πλασματικό.
Ωστόσο, οι υποψήφιοι αγοραστές αναγκάζονται να φουσκώνουν τις εντολές τους ώστε να καταφέρουν να γραπώσουν ένα λογικό κομμάτι της έκδοσης.
Πριν αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα τα hedge fund συμμετείχαν στις δημοπρασίες με εντολές αγορών μόνο όταν είχαν ενδιαφέρον για συγκεκριμένη έκδοση. Τώρα όμως συμμετέχουν συστηματικά σε όλες τις εκδόσεις.
Τον Ιανουάριο η έκδοση 50ετους ομολόγου από τη Γαλλία προσέλκυσε ζήτηση ύψους 75 δισ. ευρώ, το 80% της οποίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γαλλικού οργανισμού δημοσίου χρέους, ήταν από hedge fund και fast-money αγοραστές που μεταπωλούν τα ομόλογα γαι γρήγορο κέρδος.
Τον ίδιο μήνα ο ισπανικός οργανισμός χρέους μείωσε την απόδοση στην τιμολόγηση του ομολόγου που εξέδιδε περισσότερο από ότι συνηθίζει καθώς η ζήτηση στο βιβλίο εντολών έφτασε τα 130 δισ. ευρώ.
Μετά την κίνηση αυτή σχεδόν το μισό της ζήτησης εξαφανίστηκε, αντίδραση που ταρακούνησε τον οργανισμό. Η εξήγηση ήταν ότι τα hedge fund αποσύρθηκαν γιατί θεώρησαν ότι η υψηλότερη τιμή έκδοσης θα τα δυσκόλευε να μεταπωλήσουν τα ομόλογα επικερδώς.
ΑΑντίθετα,οι περισσότεροι από τους λεγόμενους ποιοτικούς θεσμικούς όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία που διακρατούν τα ομόλογα για μεγάλο χρονικό διάστημα δέχτηκαν τη νέα τιμή.