Εικόνα αγοράς που έχει παραδοθεί πλήρως στους πωλητές παρουσιάζει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια αγορά χωρίς βάθος, χωρίς άμυνες και χωρίς αναχώματα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί προς τις 620 μονάδες με απώλειες άνω του 2,5%, ενώ έως 6% υποχωρούν οι τράπεζες.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται εξ αρχής της συνεδρίασης πτωτικά έχοντας κατέλθει στις 623 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,72%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 29 εκατ. ευρώ. Μετά το μεσημέρι κλιμακώθηκαν οι πιέσεις ενώ χάθηκαν και αρκετές στηρίξεις σε πολλούς τίτλους, με αποτέλεσμα και ο τζίρος να κινηθεί αυξητικά, συγκριτικά με το ρυθμό που είχε στο πρώτο τρίωρο.
Ο FTSE 25 έχει χάσει το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων και πλέον διαπραγματεύεται στις 1.494 μονάδες με πτώση 2,70%, ενώ καμιά μετοχή του δεν κινείται θετικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. Ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 313 μονάδες με συντριπτικές απώλειες που ξεπερνούν το 5%, παραμένοντας το μεγάλο βαρίδι της αγοράς.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, οι 320 μονάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμη τεχνικά περιοχή, οπότε αν χαθεί σε κλείσιμο, σημαίνει σήμα εξόδου από τον κλάδο.
Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς καταγράφοντας απώλειες 62,65% από την αρχή του 2020 (χωρίς τη σημερινή πτώση), έχοντας διπλάσιες απώλειες από τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί 30%. Μάλιστα, από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, ο τραπεζικός δείκτης έβγαλε κάποια αντίδραση, αλλά σαφώς κατώτερη των προσδοκιών και κατώτερη των υπολοίπων μετοχών του FTSE 25, ήτοι των μετοχών της πραγματικής οικονομίας.
Εύλογα, ένα τόσο ρηχό και ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, αδυνατεί να βρει momentum αντίδρασης, παραμένοντας γενικά απολύτως ξεκομμένο από το διεθνές κλίμα. Σήμερα βεβαίως και οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά – διορθωτικά, ύστερα από το χθεσινό ράλι αντίδρασης έως και 2%.
Η Εθνική υποχωρεί σήμερα κοντά στο 6%, στο -5,56% είναι η Eurobank, ενώ ελαφρώς ηπιότερες είναι οι πιέσεις σε Πειραιώς και Alpha Bank. Από την αρχή του χρόνου, η Alpha Bank δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας 69,37%, η Εθνική χάνει 60,93%, η Πειραιώς -60% και η Eurobank είναι στο -56,52%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, η Ελλάκτωρ υποχωρεί άνω του 5%, οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Viohalco χάνουν άνω του 3%, ενώ ισχυρές πιέσεις άνω του 2% δέχονται και οι Τιτάν, OTE, Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΔΕΗ και Motor Oil.
Στον Mid Cap, πτώση άνω του 5% έχει η MIG, ενώ ισχυρές απώλειες καταγράφουν και οι AVAX, Intrakat, Intracom Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη, Attica Bank, ΕΥΑΘ, Cenergy Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς οι πωλητές επικρατούν κατά κράτος, καθώς μόλις 17 μετοχές ενισχύονται έναντι 85 που υποχωρούν.