Πληθωρισμός και επιτόκια χάλασαν το πάρτι στις αγορές

Πληθωρισμός και επιτόκια χάλασαν το πάρτι στις αγορές

Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις δείχνουν ότι η άνοδος των περισσοτέρων χρηματιστηριακών δεικτών, που ακολούθησαν την άνοδο του S&P 500,  δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα bear market rally. Όσοι πίστεψαν ότι η πρόσφατη άνοδος σηματοδότησε την έναρξη ενός ακόμα bull market, διαψεύστηκαν. Άλλωστε ο S&P 500, έχει βρει την προσωρινή ισορροπία του, με πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) στο 17,5, με βάση τα αναμενόμενα κέρδη του 2023. Τα κέρδη των εταιρειών της Wall Street για το 2023, εκτιμάται πως είναι αυξημένα κατά 50% από την προ Covid εποχή.

Με το 59% των χρηματιστηριακών αναλυτών να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 0,75%, στην επόμενη συνεδρίαση της το Σεπτέμβριο, γίνεται φανερό ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η αύξηση των επιτοκίων ήδη επίδρασε αρνητικά στα καταναλωτικά δάνεια, στις πληρωμές των πιστωτικών καρτών, στις αγορές αυτοκινήτων με δάνεια, στα κόστη των δανείων των αγροτικών μονάδων και στις αποπληρωμές των φοιτητικών δανείων, το συνολικό  ύψος των οποίων προσεγγίζει πλέον τα $1,6 τρισεκατομμύρια.

Οι επιπτώσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες στο χώρο και των νέων οικοδομών και κατοικιών. Ο δείκτης US Homebuilder Index υποχώρησε τον Αύγουστο οριακά κάτω από το 50, σηματοδοτώντας την είσοδο του σε αρνητικό έδαφος. Οι άδειες νέων κατοικιών σε συγκροτήματα υποχώρησαν κατά 9,6% και οι κατασκευές μονοκατοικιών υποχώρησαν κατά 18,5% σε ετήσια βάση. Μεγάλο μέρος του αρνητικού κλίματος στο χώρο των νέων οικοδομών, οφείλεται στην αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων κατά 54% από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022.   

Το πρόσφατο bear market rally, μπορεί να ομόρφυνε για λίγο την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο οι συγκυρίες κάθε άλλο παρά ιδανικές δεν είναι. Πρωτοφανής πληθωρισμός + υψηλές μετοχικές αποτιμήσεις + υψηλές αποτιμήσεις τίτλων σταθερού εισοδήματος + υψηλές αποτιμήσεις ακινήτων, συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν έχει ξαναεμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι αισιόδοξοι των αγορών, συγκρίνουν τις παρούσες συνθήκες με τις αντίστοιχες του 2018, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Όμως δεν είναι έτσι. Ανάμεσα στο 2018 και το 2022 υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Το 2018 τα επιτόκια της Fed έφταναν στο 2,25%. Η πιστωτική σύσφιξη είχε αφαιρέσει $45 δισ. από τη αγορά σε μηνιαία βάση. Και ο S&P500 είχε υποχωρήσει από το 2.872 στο 2.346, με την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, να κινείται στο +3%. 

Σήμερα, τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο 2,5% και αναμένεται να φτάσουν στο τέλος του έτους στο 3,3%. H πιστωτική σύσφιξη (QT), είναι περισσότερο από διπλάσια έναντι του 2028. Το αμερικανικό ΑΕΠ κινείται πτωτικά κατά -1,6% το Q1 και -0,9% το Q2. Και την ίδια στιγμή, η παγκόσμια ύφεση πλησιάζει ακόμα και την Κινεζική οικονομία, η οποία προσπαθεί με συνεχή μείωση των κεντρικών επιτοκίων, με πιστωτική επέκταση, με επιδότηση της οικιστικής ανάπτυξης και ενίσχυση της βιομηχανικής δραστηριότητας, να αναβάλει το προφανές.

Ωστόσο οι μετοχές σε όλα τα χρηματιστήρια αποτιμώνται ακόμα σε υψηλά επίπεδα και οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν υποχωρήσει λιγότερο από τα 2021 μέχρι σήμερα. Πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό;