Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στην αγορά της τέχνης στη μετά COVID εποχή. Οι συναλλαγές μέσα από διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καθώς πολλοί φιλότεχνοι δεν διστάζουν να αποκτήσουν έργο μέσω υπολογιστή, tablet ή smartphone. Ανάμεσα στους κορυφαίους δημοπρατικούς οίκους συναντάμε τη διαδικτυακή πλατφόρμα Αrtsy, που δείχνεται πρωταθλητής στις ιστοσελίδες online αγορών. Η πλατφόρμα απευθύνεται στο παγκόσμιο κοινό κι εξασφαλίζει πωλήσεις ανέφικτες στο φυσικό χώρο της γκαλερί. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, διαθέτει περισσότερα από 1.000.000 έργα από σχεδόν 100.000 καλλιτέχνες. Παρέχει ακόμη, εκτός από την έκθεση των έργων στις γκαλερί, μια διευρυμένη θεματολογία που οδηγεί τις τάσεις και παρακολουθεί τις τιμές κάθε καλλιτέχνη. Ανακαλύψτε τις ελληνικές γκαλερί που έχουν κάνει το απαραίτητο ψηφιακό βήμα και οδηγούν τους καλλιτέχνες τους στη μοναδική data base της Artsy.
DIO HORIA (Δύο Χωριά)
Η Μαρίνα Βρανοπούλου, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι από τους άτυπους πρέσβεις του εγχώριου συστήματος, που ανοίγει ορίζοντες στη διεθνή εικαστική σκηνή. Έχοντας μια πολύτιμη σκευή από τη θητεία της στην περίφημη συλλογή του Δάκη Ιωάννου και τις εκθέσεις που οργάνωνε στην Ύδρα, έστησε στη Μύκονο τα «Δύο Χωριά» και πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα όρια μιας περιφερειακής γκαλερί. Επεκτάθηκε με δεύτερη αίθουσα στον Φάρο του Νέου Ψυχικού, το σημαντικότερο όμως είναι ότι αντιλαμβάνεται την γκαλερί ως μία δημιουργική πλατφόρμα που δεν γνωρίζει σύνορα στον ψηφιακό χώρο. Στην Artsy συγκεντρώνει καταξιωμένους ή πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς συναντάμε ονόματα όπως οι Ηλίας Καφούρος, Cacao Rocks, Σπύρος Αγγελόπουλος, Χρήστος Ακορδαλίτης κ.α.
https://www.artsy.net/partner/dio-horia/artists
KAPOPOULOS FINE ARTS
Πρωτοπόροι στις ψηφιακές πωλήσεις (https://www.kapopoulosart.gr/auctions/), οι Βαγγέλης και Γρηγόρης Καπόπουλος ξεκίνησαν από τις 19 Μαρτίου τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και από τότε έχουν πραγματοποιήσει τριάντα δημοπρασίες, καθεμία από τις οποίες ξεκινάει Παρασκευή απόγευμα και τελειώνει στις 10 το βράδυ της Κυριακής. Ενδιάμεσα μπορεί κανείς να δει τα έργα στο site ή από κοντά, στον χώρο της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου. Φέτος, η οικογένεια συμπληρώνει τριάντα χρόνια στην ελληνική αγορά της τέχνης με ένα ευρύ πελατολόγιο που συνεχώς ενδυναμώνεται χάρις στην ψηφιακή της παρουσία. Στην Artsy εκπροσωπεί καλλιτέχνες όπως οι Bleck le Rat, Mr. Brainwash, Richard Orlinski κ.α.
https://www.artsy.net/partner/kapopoulos-fine-arts
The Art Dose
Πρόκειται για το νεότερο μέλος της οικογένειας Καπόπουλου που με αξιώσεις διεκδικεί τα πρωτεία στα νότια προάστια της Αθήνας. Η Νίκη Καποπούλου, κόρη του Βαγγέλη Καπόπουλου, μεγαλωμένη σε μια οικογένεια με παράδοση στην εγχώρια αγορά της τέχνης, έστησε στο Florida Mall της Γλυφάδας, μία «έξυπνη» αίθουσα που προσφέρει στους φιλότεχνους μοναδικά δώρα με υπογραφές καταξιωμένων καλλιτεχνών. Απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν οι προσωπικές και εταιρικές τους εκδηλώσεις να έχουν «ιδιαίτερη σφραγίδα» και μοναδικό στυλ. Εταιρίες που αναζητούν δώρα για πελάτες ή για κάποια σημαντική εκδήλωση ή ακόμα και οι ιδιώτες που σχεδιάζουν γάμο, βαφτίσια, επετείους ή άλλες σημαντικές γιορτές, μπορούν να βρουν οικονομικές επιλογές που ξεκινούν από 60 ευρώ. Ανάμεσα στους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες, συναντάμε τους Pavlo (Διονυσόπουλο), Benoit Pare, Sonke, Benjamin Spark κ.α.
https://www.artsy.net/partner/the-art-dose/artists
CAN Christina Androulidaki
Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη από την CAN Gallery την περίοδο της καραντίνας παρέμεινε ενεργή, κυρίως δουλεύοντας στο πλαίσιο συγκρότησης ιδιωτικών συλλογών. Παράλληλα, έβαλε τις προγραμματισμένες εκθέσεις στην πλατφόρμα της Artsy, όπου μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στο χώρο, να πάρει πληροφορίες και να αγοράσει online τα έργα από τις εκθέσεις.
https://www.artsy.net/partner/can-christina-androulidaki/artists
Gagosian
Με μια πληθωρική παρουσία σε 10 σημεία στον πλανήτη, μεταξύ αυτών το Μπέβερλι Χιλς και το Χονγκ Κονγκ, η Gagosian δε συνιστά βεβαίως ελληνικό brand, αλλά ένα βαρύ χαρτί στη διεθνή αγορά της τέχνης. Όμως, η παρουσία της στα ριζώματα του Λυκαβηττού (Αναπήρων Πολέμου 22) έχει έναν υψηλό συμβολισμό: δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη μικρή μας αγορά και μας συνδέει με τους τεράστιους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεται (ανάμεσά τους οι Γκέρχαρντ Ρίχτερ, Ντάμιεν Χιρστ, Τζένυ Σάβιλ, Τακάσι Μουρακάμι).
Η γκαλερί ανοίγει τη φετινή σεζόν με την έκθεση Impronte di corpi nell’aria / Bodies Imprinted in the Air, αποτελούμενη από έργα του Giuseppe Penone. Πρόκειται για μία μεστή αναδρομή, βασισμένη σε έργα που δημιούργησε ο Πενόνε από τη δεκαετία του 1970 έως και το 2021. Ως εκφραστής του κινήματος της Arte Povera, ο διεθνής καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει υλικά τόσο παραδοσιακά όσο και σύγχρονα, «ακατέργαστα» και τεχνητά, όπως μπρούτζο, δέρμα, ξύλο, πέτρα ως και αγκάθια ακακίας. Η έκθεση πήρε τον τίτλο της από μια σειρά νέων γλυπτικών έργων σε μπρούτζο και μάρμαρο που παραπέμπουν στην ανάπτυξη φυτών, τα οποία αναδύονται μέσα από την πέτρα.
https://www.artsy.net/partner/gagosian/artists
IFAC Arts
Ανεξάρτητη πλατφόρμα επιμελητών με έδρα τη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε το 1996 από τoν Lee Wells. Το 2015, η IFAC Athina ξεκίνησε να λειτουργεί ως γκαλερί τέχνης και εργαστήριο.
http://ifac-arts.com/index.php/artists.html
Ikastikos Kiklos Sianti
Με 35 χρόνια εμπειρίας και μια πλούσια συλλογή σε ζωγραφικά έργα, μεταξοτυπίες και χαρακτικά, μικρογλυπτική και κατασκευές υψηλής αισθητικής, ο Εικαστικός Κύκλος Sianti το τελευταίο διάστημα επιχειρεί γενναία βήματα στον ψηφιακό χώρο. Έχει ανανεώσει τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες, βγάζοντας μία νέα γενιά καλλιτεχνών να εκπροσωπούν την γκαλερί στην Artsy, όπως η Λίλα Μπελιβανάκη και η Χριστίνα Παπαϊωάννου. Σίγουρα, έχουμε να περιμένουμε κι άλλους ταλαντούχους δημιουργούς από την εγχώρια εικαστική σκηνή.
https://www.artsy.net/partner/ikastikos-kiklos-sianti/artists
ALLOUCHE BENIAS
Η γκαλερί εκπροσωπεί μερικά από τα «υποσχόμενα» ονόματα της ελληνικής εικαστικής σκηνής, όπως ο Στέλιος Φαϊτάκης, κι ενώ στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά μέγαρα της Αθήνας (στην Ταινιοθήκη, Ακαδημίας και Κανάρη), δεν έχει ακόμη καταφέρει να συνδεθεί με το ευρύτερο φιλότεχνο κοινό. Ακόμη και η σελίδα της γκαλερί στην Artsy δείχνει παλαιωμένη, φιλοξενώντας έκθεση από την περασμένη άνοιξη.
https://www.artsy.net/partner/allouche-benias/artists
Roma gallery
Η Roma Gallery ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή τη λειτουργία της στο Κολωνάκι με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού. Συνδέθηκε με τον Παύλο, ένα σπουδαίο όνομα της γενιάς του ’60, και συνεχίζει με εξίσου λαμπρούς δημιουργούς της καλλιτεχνικής μας διασποράς (την περίοδο αυτή έχει αφιερωματική έκθεση στον Δανιήλ). Στην Artsy μπορεί κανείς να βρει έργα από τον Ακριθάκη, τον Κανιάρη και τον Κεσσανλή έως τον Φασιανό, τον Σαμαρά και τον Τσόκλη.
https://www.artsy.net/partner/roma-gallery/artists
The Breeder
Στα «βαριά» χαρτιά της γκαλερί συναντά κανείς τον Γιάννη Βαρελά και τη Μαρία Χασάπη, ενώ έχει εντάξει Αφρικανούς καλλιτέχνες, απολύτως ευθυγραμμισμένη στο πνεύμα της «μαύρης τέχνης» που κυριαρχεί διεθνώς.
https://www.artsy.net/partner/the-breeder/artists
Citronne Gallery
H ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί στον Πόρο και το Κολωνάκι Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη έκανε κυριολεκτικά, την κρίση ευκαιρία και ενέταξε με τον καλύτερο τρόπο την γκαλερί στις νέες τεχνολογίες, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες από το site και τα social media. Μέσα στην περίοδο της καραντίνας η Τ. Σπινάρη-Πολλάλη αναφέρει: «Εντοπίσαμε την Artsy, ως την πλέον έγκυρη πλατφόρμα και αποφασίσαμε ότι αυτή θα μας εξέφραζε. Έτσι, η Citronne εμφανίζεται εκεί, ήδη από τις αρχές του Απριλίου. Παρουσιάζουμε αρχειακό υλικό από τις σημαντικές μας εκθέσεις, τα έργα των καλλιτεχνών τους οποίους εκπροσωπούμε, καθώς και έργα από το depot της γκαλερί. Η γκαλερί επιδιώκει να επενδύσει ακόμη περισσότερο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η διαδικτυακή μας δραστηριότητα να καταστεί ισότιμη με τη δραστηριότητα της γκαλερί στον φυσικό της χώρο, στην Αθήνα και τον Πόρο. Το επόμενο βήμα μας είναι να οργανώσουμε στην πλατφόρμα εκθέσεις οι οποίες θα υφίστανται μόνον διαδικτυακά».