Το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η τιμή του χρυσού με νέο υψηλό χθες στα 2589 δολάρια/ουγγιά και απόδοση από τις αρχές του έτους πέριξ του 25%.
Πολλοί οίκοι εκτιμούν τη συνέχιση της ανοδικής πορείας, με τη Goldman Sachs για παράδειγμα να εκτιμά πως το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να αγγίξει τα 2.700 δολάρια/ουγγιά μέχρι τις αρχές του 2025, ενώ δεν λείπουν και τα στοιχήματα για 3.000 δολάρια/ουγγιά.
Η επίσημη αιτιολόγηση για το ράλι του πολύτιμου μετάλλου έχει ως εξής:
- Διευρύνεται από αυτήν την εβδομάδα ο κύκλος των Κεντρικών Τραπεζών που εισέρχονται σε κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, με τη Fed να αναμένεται την Τετάρτη να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε για δεύτερη φορά τα επιτόκια της.
Τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν τις τοποθετήσεις στον χρυσό, καθώς ο χρυσός δεν προσφέρει τόκο.
(σ.σ: Θεωρητικά η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, συνήθως ασκεί πίεση στην τιμή του χρυσού, καθώς η άνοδος των αποδόσεων καθιστά πιο ελκυστικά από τον χρυσό τα στοιχεία ενεργητικού που δίνουν τόκο. Αντίθετα, η μείωση των αποδόσεων καθιστά τα ομόλογα μη ελκυστικά ως μέσο διατήρησης του πλούτου, δίνοντας προβάδισμα στον χρυσό).
- Συνεχίζει να υποχωρεί το δολάριο. Θεωρητικά η σχέση του χρυσού με το δολάριο είναι αντιστρόφως ανάλογη, επειδή σχεδόν το σύνολο της αγοράς του χρυσού παγκοσμίως πραγματοποιείται σε δολάρια. Όταν η αξία του δολαρίου λοιπόν αυξάνεται, ο χρυσός γίνεται ακριβός σε άλλα νομίσματα, διαβρώνοντας την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο. Το αντίθετο συμβαίνει όταν το δολάριο υποχωρεί.
-Τα αμφίρροπα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία δεν αποκλείουν την επίσκεψη υφεσιακών δυνάμεων και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ποιο είναι το καλύτερο καταφύγιο τις περιόδους ύφεσης; O χρυσός.
Οι τελευταίες αδύναμες εκθέσεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ οδήγησαν πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων σε ενίσχυση των θέσεων τους στον χρυσό, ως μια κίνηση αντιστάθμισης σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση.
- Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία διατηρούν το γεωπολιτικό ρίσκο στο «κόκκινο», διατηρώντας το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για τα επενδυτικά καταφύγια.
- Αν και έχει γίνει πρόοδος, τα ποσοστά πληθωρισμού εξακολουθούν να δημιουργούν ένα καλό περιβάλλον για επενδύσεις σε χρυσό, με τους επενδυτές να αναζητούν ένα ασφαλές μέσο διατήρησης της αγοραστικής τους δύναμης.
- Οι μαζικές αγορές χρυσού συνεχίζονται από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Οι αγορές αυτές έχουν αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στοχεύουν στη διαφοροποίηση των αποθεμάτων τους προκειμένου να μειώσουν τους πιστωτικούς κινδύνους.
Βλέπετε, ο χρυσός θεωρείται και ως αντιστάθμισμα έναντι μίας αναμενόμενης ή φημολογούμενης υποβάθμισης νομισμάτων.
Σε περιόδους υπερβολικού χρέους επίσης, ο χρυσός προσφέρει προστασία.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο και για δύο συνεχόμενα έτη ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους καθαρών αγορών. Στην πρώτη θέση αγοράς ράβδων βρίσκονται η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Τουρκία και η Βραζιλία.
- Οι επενδυτές που κλείνουν τα πτωτικά στοιχήματα για τον χρυσό μπορεί επίσης να συνέβαλαν στην άνοδο του πολύτιμου μετάλλου.
Οι ακαθάριστες θέσεις short των διαχειριστών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Ο κρυφός καταλύτης της ανόδου του χρυσού
Ο Warren Buffett είπε κάποτε: «Ο χρυσός ξεθάβεται από το έδαφος στην Αφρική ή στην Αυστραλία κ.ο.κ. Μετά τον λιώνουμε, σχηματίζουμε ράβδους, σκάβουμε άλλη μια τρύπα, τον θάβουμε ξανά και πληρώνουμε ανθρώπους να στέκονται τριγύρω και να τον φυλάνε. Δεν έχει καμία χρησιμότητα. Αν κάποιος μας παρακολουθούσε από τον Άρη, θα έξυνε το κεφάλι του...».
Ο γκουρού των αγορών έχει συμβάλλει ως ένα μεγάλο μέρος στην αντίληψη ότι ο χρυσός είναι ένα «άχρηστο» μέταλλο, με πολλούς να υπερθεματίζουν ότι πρόκειται για ένα στοιχείο που είτε στη φύση, είτε υπό εργαστηριακές συνθήκες, δεν αλληλεπιδρά χημικά σχεδόν με κανένα άλλο στοιχείο!
Όμως είναι από τις λίγες φορές που ο Warren Buffett έκανε λάθος.
Ο χρυσός δεν είναι βιομηχανικά άχρηστος!
Λόγω των εγγενών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην ιατρική, την ηλεκτρονική, την αυτοκινητοβιομηχανία, την άμυνα και την αεροδιαστημική βιομηχανία.
Δεδομένου ότι οι δύο τελευταίες αποτελούν πλέον βιομηχανίες εθνικού ενδιαφέροντος για τις περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου, με τις επενδύσεις να βαίνουν αυξανόμενες, γίνεται κατανοητό ότι στην εξίσωση της αύξησης της τιμής του χρυσού θα πρέπει να προσθέσουμε και τη βιομηχανική ζήτηση.
Οι μοναδικές ιδιότητες του χρυσού όπως η ελατότητα, η αγωγιμότητα και η αντίσταση σε διάβρωση – του δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στην εξέλιξη των τεχνολογιών που βρίσκονται στο πρώτη γραμμή της ανθρώπινης προόδου.
Ο χρυσός, λοιπόν, είναι πολλά περισσότερα από μια απλή αποθήκευση πλούτου και διατήρηση της αγοραστικής μας δύναμης. Συμμετέχει στα πιο υψηλά στοιχήματα της εξερεύνησης του διαστήματος, των τηλεπικοινωνιών, ενώ στον τομέα των ηλεκτρονικών, είναι η ραχοκοκαλιά της μετάδοσης αποτελεσματικού ηλεκτρικού σήματος στα κυκλώματα των πιο εξελιγμένων συσκευών.
Στη σύγχρονη ιατρική, ο χρυσός χάρη στη βιοσυμβατότητα και την αδράνεια καθίσταται βασικός καταλύτης σε διαγνωστικά συστήματα, σε φάρμακα και θεραπείες για τον καρκίνο.
Η ιστορία των βιομηχανικών εφαρμογών του χρυσού από την άλλη μας αποδεικνύει ότι αν και παρασκηνιακά, έχει διευκολύνει την ανθρώπινη πρόοδο και παίζει ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο για το μέλλον.
Αν και ελάχιστοι, λοιπόν, ασχολούνται με τον βιομηχανικό χρυσό, η βιομηχανική και τεχνολογική ζήτηση βαίνει αυξανόμενη.
Πιο συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές και τεχνολογικές εφαρμογές κατανάλωσαν περίπου 79 τόνους χρυσού το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Σε συνολικό επίπεδο και οι τέσσερις μεγάλοι κόμβοι κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών σε όλον τον κόσμο κατέγραψαν ετήσια αύξηση στη ζήτηση χρυσού κατά το πρώτο τρίμηνο.
Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνία κατέγραψε αύξηση 24% -19 τόνους – η Νότια Κορέα αύξηση 20,2% -6 τόνους - οι ΗΠΑ αύξηση 1,6% -17 τόνους, η Ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αύξηση 18,5% - 17 τόνους.
Σύμφωνα πάντα με το WGC, η ταχεία ανάπτυξη του cloud computing λόγω της έκρηξης της Τεχνητής Νοημοσύνης ενίσχυσε τη ζήτηση για τσιπ επικοινωνίας υψηλής τεχνολογίας, ενισχύοντας τη ζήτηση βιομηχανικού χρυσού.
Συνολικά η ζήτηση χρυσού μόνο για ηλεκτρονικές εφαρμογές αυξήθηκε 13% σε ετήσια βάση, στους 64 τόνους.
Η ζήτηση για χρυσό στην τεχνολογία αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική τροχιά της χάρη ακριβώς στην ανάπτυξη των συσκευών και των υποδομών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η αναζωπύρωση της ζήτησης για οθόνες/πάνελ, εξαιτίας σημαντικών γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και το Euro 2024, οδήγησε επίσης σε αυξημένη ζήτηση για τον χρυσό.
(σ.σ:Περισσότερες πληροφορίες για την ολοένα και ευρύτερη χρήση του χρυσού αλλά και του ασημιού στη βιομηχανία, από τους δορυφόρους και τα υποβρύχια μέχρι τους ηλιακούς συλλέκτες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Μαίρη Βενέτη