O πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με τα αιτήματα περιβαλλοντικών οργανώσεων και να προχωρήσει στην προσωρινή διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου-εφεξής LNG- προκειμένου να προχωρήσει πρώτα ένας απολογισμός των βημάτων που έχουν γίνει έως σήμερα και να εξεταστούν διεξοδικά οι επιπτώσεις των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και το περιβάλλον.
Οι αγορές παρέμειναν ψύχραιμες μετά την ανακοίνωση καθώς:
-H απόφαση χαρακτηρίστηκε προσωρινή, με τις όποιες «μόνιμου» χαρακτήρα προεκτάσεις να αναμένονται μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
-Η αμερικανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η διαδικασία δεν θα επηρεάσει τις ποσότητες που έχουν λάβει ήδη έγκριση εξαγωγής σε συμμαχικές προς τις ΗΠΑ χώρες και μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την ανακοίνωση των ΗΠΑ και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις για άμεσες έκτακτες ανάγκες εθνικής ασφάλειας.
Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σημαίνει ότι η απόφαση των ΗΠΑ δε θα έχει βραχυ- μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ.
Νέες ισορροπίες στην αγορά
Παρά ταύτα, η διαδικασία επανεξέτασης των σχεδίων για κατασκευή νέων σταθμών εξαγωγής LNG αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα επηρεάσει άμεσα τέσσερα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ θα μείνουν μετέωρες οι αιτήσεις για 17 έργα που αναμένουν έγκριση για να προχωρήσουν.
Επιπλέον, αν η απόφαση των ΗΠΑ αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και παγιωθεί ως μια νέα πολιτική, τότε θα επηρεάσει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίνοντας το προβάδισμα σε όσες έχουν ήδη προλάβει την έγκριση σημαντικών έργων –ή έστω μέρος αυτών- τα οποία είτε έχουν εκτελεστεί είτε πρόκειται να εκτελεστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αυτό φάνηκε άλλωστε και στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά πολλών εταιρειών του κλάδου την Παρασκευή. (Σ.Σ: Παρατηρείστε το κλείσιμο της Cheniere Energy, της NextDecade- υπενθυμίζουμε ότι η ΤotalEnergies εξαγόρασε το 17,5%- ή των Εxxon Mobil και της Shell).
Ένας τυχόν μόνιμος χαρακτήρας της απόφασης Μπάιντεν φυσικά θα επηρεάσει και την Ευρώπη μακροπρόθεσμα, καθώς μετά την διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία βασίζεται στο αμερικανικό αέριο και θα πρέπει να προχωρήσει σε εκ νέου διαφοροποίηση των προμηθειών της.
Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως, οπότε δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ειδικό βάρος της διακοπής των αδειοδοτήσεων για νέες εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG. Πόσο μάλλον αν αυτή η διακοπή καταστεί μόνιμη.
Από την άλλη και προσπαθώντας πάντα να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, η απόφαση των ΗΠΑ ασχέτως αν προέρχεται από την πίεση των ψηφοφόρων, δείχνει ότι η προστασία του κλίματος αρχίζει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη στάθμιση στα κέντρα των αποφάσεων.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις μήνες τώρα να σταματήσει τα σχέδια κατασκευής νέων μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού, καθώς επιβαρύνουν το κλίμα, την αμερικανική οικονομία και τις τοπικές κοινότητες.
Καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, είναι λογικό να θέλει να συνδεθεί το όνομά του με την προώθηση της προστασίας του κλίματος και του πλανήτη και να βάλει σαφείς γραμμές διαχωρισμού από τον αντίπαλο του, Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του για επέκταση των ορυκτών καυσίμων σε περίπτωση που κερδίσει.
Όμως ο Μπάιντεν οφείλει ταυτόχρονα να βρει τη «χρυσή τομή» έτσι ώστε οι αποφάσεις του για την προστασία του κλίματος να μην «κρεμάσουν» τους εισαγωγείς αμερικανικού LNG, πολλοί από τους οποίους βασίστηκαν στην εναλλακτική των ΗΠΑ για την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές και για τις ενεργειακές εταιρείες. Ήδη το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου κατήγγειλε την απόφαση της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι ωφελεί τη Ρωσία και αποτελεί αθέτηση της υπόσχεσης προς τους συμμάχους των ΗΠΑ. Κατηγόρησε μάλιστα ευθέως την κυβέρνηση ότι «παίζει πολιτική με την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».
Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική κοινότητα πρέπει να ζυγίσει τα εξής:
-Οι ευνοικοί άνεμοι στον κλάδο ως έναν μεγάλο βαθμό είχαν ως αφετηρία το γεγονός ότι παράλληλα με τις δεσμεύσεις για το κλίμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν από την αρχή της θητείας της είχε αφήσει μεγάλα περιθώρια κινήσεων στους εξαγωγείς φυσικού αερίου.
Ειδικά μετά τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για σταθερές προμήθειες μεγάλων ποσοτήτων LNG στην Ευρώπη, προκειμένου η τελευταία να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Το αποτέλεσμα ήταν οι ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της κατασκευής εργοστασίων υγροποίησης πολλών δις δολαρίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης.
-Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ως ισχυρός παράγοντας στην εξέλιξη των αποφάσεων για τη μονιμότητα ή όχι του μέτρου, οι διαμαρτυρίες τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με τον αντίκτυπό των τεράστιων εξαγωγών LNG των ΗΠΑ στο αποτύπωμα άνθρακα της χώρας, όσο και των τοπικών κοινοτήτων που ζουν κοντά στις εγκαταστάσεις.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να ανέστειλε τα εκκρεμή έργα για τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, πολλά στελέχη της αγοράς αν και εμφανίζονται ανήσυχα, εντούτοις εκτιμούν ότι αυτή η παύση θα αποδειχθεί προσωρινή και δε θα έχει τεράστιο αντίκτυπο μακροπρόθεσμα.
Ο εκπρόσωπος της Cheniere Energy για παράδειγμα, Bernardo Fallas, δήλωσε ότι υποστηρίζει ένα σαφές, δίκαιο και ισχυρό πλαίσιο αδειοδότησης, αλλά πιστεύει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή διακοπή κινδυνεύει να προκαλέσει αβεβαιότητα στο ρυθμιστικό περιβάλλον των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, συμπλήρωσε ότι η εταιρεία είναι βέβαιη ότι θα συνεχίσει να εξασφαλίζει όλες τις ρυθμιστικές εγκρίσεις για τα έργα επέκτασής της εντός των αναμενόμενων χρονοδιαγραμμάτων, όπως έκανε για περισσότερο από μια δεκαετία υπό πολλαπλές διοικήσεις.
Όσον αφορά την εγκατάσταση του Corpus Christi Liquefaction της εταιρείας που βρίσκεται στον κόλπο Corpus Christi στην κομητεία San Patricio, ο Fallas υποστήριξε τα εξής:
«Ενισχύεται το γεγονός ότι αναμένουμε αυτή η παύση να μην έχει αντίκτυπο στα συνολικά χρονοδιαγράμματα για τα έργα επέκτασής μας, συμπεριλαμβανομένου του CCL Midscale 8 & 9 Project...Όπως με κάθε έργο, θα φτάσουμε στο FID –ήτοι στην τελική επενδυτική απόφαση- μόλις εξετάσουμε όλες τις επενδυτικές και εμπορικές παραμέτρους. Ομοίως, δεν αναμένουμε καμία επίπτωση στο Έργο CCL σταδίου 3, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή .
Η διοίκηση της Sempra Infrastructure προέβει και αυτή σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία παραμένει σίγουρη για τα πλεονεκτήματα των προτεινόμενων έργων της, καθώς εκτοπίζουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων με περισσότερη ένταση άνθρακα από το φυσικό αέριο, όπως είναι ο άνθρακας και το μαζούτ, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να μειώσει την ένταση άνθρακα για το LNG που παράγεται στις εγκαταστάσεις της. Υπερθεμάτισε μάλιστα για το πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη των στόχων εθνικής ασφάλειας μέσω της παροχής πρόσβασης στο φυσικό αέριο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία.
Η Sempra αναπτύσσει επίσης δύο έργα δέσμευσης άνθρακα, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν άλλες βιομηχανικές εκπομπές κοντά στις εγκαταστάσεις της, γεγονός που κάνει τη διοίκηση να αισιοδοξεί για ομαλή συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές για τα έργα με εκρεμμή αδειοδότηση, όπως εκείνα στο Port Arthur του Τέξας, ικανά να παράγουν έως και 13,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa). Σημειωτέον ότι η έγκριση εκρεμμεί από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αντιπροσωπεύει την επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Αμφίβολη τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα είναι και η έκβαση όσον αφορά τις εγκρίσεις εγκαταστάσεων πολλών εταιρειών σύμφωνα με το Reuters, όπως για παράδειγμα της Commonwealth LNG, η οποία περιμένει από τον Νοέμβριο του 2022 έγκριση για την εγκατάσταση εξαγωγής LNG 9,3 mtpa στο Cameron της Λουιζιάνα, ενώ έχει καταλήξει σε συμφωνίες για μόλις το 50% περίπου της δυναμικότητας με στόχο μια τελική επενδυτική απόφαση φέτος.
Σε εκρεμμότητα και η εκ νέου αίτηση για άδεια εξαγωγής στο Lake Charles στη Λουιζιάνα -μετά τη λήξη της αρχικής της άδειας και χωρίς να ολοκληρωθεί η κατασκευή- από την ΕΤ.Ν ενώ και η Magnolia LNG του Ομίλου Glenfarne, κατέθεσε εκ νέου αίτηση για άδεια για 8,8 mtpa LNG σε εγκατάσταση της στη Λουιζιάνα.
Εγκρίσεις από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ –FERC- περιμένει και η Venture Global LNG, για το εργοστάσιο Calcasieu Pass 2, με στόχο να επεκτείνει κατά 20 mtpa την υπάρχουσα εγκατάσταση στη Λουιζιάνα.
Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια από τα έργα που μπαίνουν προς το παρόν στον «πάγο». Μένει να δούμε για πόσο καιρό.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.