Οι Magnificent Seven ανταποκρίθηκαν όλες στο όνομά τους το 2024, με ισχυρά κέρδη. Οι επιδόσεις όμως που ανακοίνωσαν κατά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου ήταν ανάμεικτες μέχρι στιγμής.
Η Apple ήταν σε αυτές που έκλεψαν τις εντυπώσεις, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall, καθώς ανακοίνωσε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της με έσοδα 124,3 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 36,3 δισ. δολάρια, παρόλο που οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα έχασαν τις προσδοκίες λόγω του σκληρού κινεζικού ανταγωνισμού.
Οι ισχυρότερες του αναμενόμενου πωλήσεις iPads και Mac όμως, και ο τομέας των υπηρεσιών συνετέλεσαν στο να σημειώσει ο αμερικανικός «κολοσσός» ρεκόρ όλων των εποχών στα συνολικά έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή.(σ.σ: Oι υπηρεσίες iCloud και streaming μουσικής και βίντεο πέτυχαν πωλήσεις ύψους 26,34 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13,9% σε σύγκριση με πέρυσι).
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 10%, με το μεικτό περιθώριο κέρδους για το τρίμηνο να ανέρχεται στο 46,9% σε σύγκριση με 45,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook, σχολίασε ότι τα χαρακτηριστικά Τεχνητής Νοημοσύνης, Apple Intelligence, ήταν αυτά που ενίσχυσαν τις πωλήσεις των νέων συσκευών της εταιρείας.
Έδωσε μάλιστα ένα θετικό guidance, δηλώνοντας ότι περιμένει αυτές οι πωλήσεις να ενισχυθούν εκ νέου, δεδομένου ότι το Apple Intelligence από τον Απρίλιο θα είναι διαθέσιμο σε περισσότερες γλώσσες, όπως τα γαλλικά και τα γερμανικά.
H Τεχνητή Νοημοσύνη λοιπόν έχει αρχίσει ήδη να συνεισφέρει στον κύκλο εργασιών και στα περιθώρια κέρδους της Αpple.
Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι μέχρι στιγμής η Apple είναι από τις Big Tech που έχει ξοδέψει τα λιγότερα για επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη ετησίως, ήτοι μόνο ~ 10 δισ. δολάρια το 2023 και περίπου 20 δισ. δολάρια από το 2019 έως το 2024.
Ακριβώς αυτό το μικρό ύψος των επενδύσεων σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ήταν αυτό που είχε οδηγήσει την αγορά στην πεποίθηση ότι η Αpple έχει καθυστερήσει να μπει δυναμικά στο γήπεδο της ΑΙ.
Τώρα όμως που οι βελτιστοποιήσεις της DeepSeek βρίσκονται στον πίνακα ανοιχτού κώδικα, υπάρχει περισσότερος χώρος για την Apple να προσφέρει προχωρημένες δυνατότητες AI στις συσκευές της, με μικρότερο κόστος.
Μήπως τελικά υπήρχε «σοφία» στην απόφαση της Apple να υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης δαπανών για την έρευνα ΑΙ;
Το διαφορετικό μοντέλο της Apple
H εταιρεία έχει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δαπανών στην ΑΙ, καθώς νοικιάζει εκπαιδευτική ικανότητα από παρόχους cloud.
Τα μοντέλα για παράδειγμα που υποστηρίζουν το Apple Intelligence εκπαιδεύτηκαν στο Google Cloud, ενώ η εταιρεία ενοικιάζει επίσης χωρητικότητα cloud από την AWS και το Azure.
Πρόκειται για ένα υβριδικό είδος προσέγγισης όσον αφορά το CaPex, το οποίο δίνει εξαιρετικά προτερήματα σε επίπεδο ταμειακών ροών, ευελιξίας και παραγωγικότητας.
Για να γίνει κατανοητή η υβριδική προσέγγιση της Αpple στις δαπάνες ΑΙ και τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει, θα αναφέρουμε μια απλουστευμένη απεικόνιση.
Με το CaPex -Capital Expenditures- αναφερόμαστε στις Κεφαλαιακές Δαπάνες, στα έξοδα δηλαδή που σχετίζονται με την απόκτηση προϊόντων που προορίζονται για μακροχρόνια χρήση.
Mε τον όρο OpEx -Operational Expenditures- αναφερόμαστε στις Λειτουργικές Δαπάνες, δηλαδή στα καθημερινά λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.
Για παράδειγμα, το κόστος αγοράς υπολογιστών για μια εταιρεία εντάσσεται στο CaPex, ενώ ο μισθός του ατόμου που εργάζεται με αυτές τις συσκευές εντάσσεται στο OpEx.
Τι θα γινόταν λοιπόν αν μία εταιρεία μπορούσε να μετατρέψει μέρος των εξόδων CaPex σε OpEx; Αν, αντί για παράδειγμα να αγοράζει τεχνολογικό εξοπλισμό, μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτόν μέσω ενός μοντέλου μίσθωσης (leasing);
Τότε το συγκεκριμένο κόστος για τη χρήση του εξοπλισμού θα αποτυπωνόταν ως λειτουργικό έξοδο της εταιρείας κάθε μήνα, αντί να πηγαίνει στον ισολογισμό της εταιρείας ως επένδυση που πρέπει να αποσβεστεί, όπως γίνεται σε περίπτωση αγοράς.
Από αυτή ακριβώς την αλλαγή, τα πλεονεκτήματα για μια επιχείρηση είναι μεγάλα.
Καταρχάς, η μετατροπή σε OpEx εξοικονομεί πολλά χρήματα από την αρχική δαπάνη μίας εταιρείας για την απόκτηση του εξοπλισμού της. Ένα μοντέλο τύπου leasing όπου πληρώνεις για τη χρήση του εξοπλισμού, βοηθάει στη βελτίωση των ταμειακών ροών και την απελευθέρωση σημαντικών κεφαλαίων.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο μοντέλο –OpEx- είναι σαφώς πολύ πιο ευέλικτο από την αγορά -CaPex- καθώς επιτρέπει στην επιχείρηση να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό που χρειάζεται κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες της.
Για να γίνουμε πιο κατανοητοί θα δώσουμε ένα παράδειγμα: Έστω ότι μια εταιρεία τεχνολογίας αγοράζει υπολογιστές κάθε τέσσερα χρόνια. Ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις όμως, είναι πολύ πιθανόν ένας τέτοιος εξοπλισμός να καταστεί ξεπερασμένος σε μόλις 1-2 χρόνια. Εάν, όμως, η εταιρεία μετατρέψει το έξοδο των υπολογιστών από CaPex σε OpEx μέσω leasing, τότε θα έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει εύκολα τον εξοπλισμό της και να έχει πρόσβαση σε πιο ενημερωμένα μοντέλα.
Ακριβώς επειδή το μοντέλο leasing δίνει τη δυνατότητα σε μία ομάδα να εργάζεται πάντα με τα πιο σύγχρονα μοντέλα, τα οποία είναι εξοπλισμένα έτσι, ώστε να καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, η παραγωγικότητα και η ποιότητα των εργασιών αυξάνεται σημαντικά, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία την ικανότητα να παραμένει ανταγωνιστική,
Η βελτίωση των ταμειακών ροών, της ευελιξίας και της παραγωγικότητας είναι τρία μεγάλα πλεονεκτήματα του OpEx έναντι του CaPex, αλλά δεν είναι τα μόνα.
Μια άλλη πτυχή είναι τα επιπλέον κόστη που σχετίζονται με ένα προϊόν. Οι επενδύσεις συνεπάγονται πρόσθετα έξοδα για μια εταιρεία όπως είναι η ασφάλιση, οι φόροι, τα κόστη συντήρησης και επισκευών. Από την άλλη, το leasing περιλαμβάνει ήδη αυτά τα κόστη, επομένως η εταιρεία επωφελείται από λιγότερα λειτουργικά έξοδα.
Η παραπάνω απλουστευμένη προσέγγιση του διαφορετικού μοντέλου της Αpple στις επενδύσεις ΑΙ, σε συνδυασμό με την ανατροπή που έφερε το μοντέλο της DeepSeek, αποδεικνύει ότι η Apple είχε δίκιο όταν υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση στις επενδύσεις της στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αντί να προβεί σε μια στρατηγική all-in όπως οι ανταγωνιστές της.
Τώρα, η Apple μπορεί να ενσωματώσει το μοντέλο DeepSeek με τους δικούς της όρους, ως βασική γραμμή υλικού για Τεχνητή Νοημοσύνη που δημιουργείται στη συσκευή, ενώ την ίδια στιγμή η Microsoft για παράδειγμα πληρώνει πανάκριβα τις υπηρεσίες του OpenAI.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Μαίρη Βένετη