Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μπροστά στην υπέρβαση που θα ανοίξει το δρόμο για αλλαγή επιπέδου και εισροή νέων κεφαλαίων είναι πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, βρίσκοντας σημαντικές στηρίξεις τελευταία από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας του FTSE 25, με το σχετικό δείκτη να κλείνει χθες σε νέα υψηλά πολλών ετών, «τραβώντας» όλη την αγορά υψηλότερα.
Ο FTSE 25 έχει συμπληρώσει δύο διαδοχικά κλεισίματα πάνω από την κομβική και δύσκολη – για πολλά χρόνια – ζώνη των 2.250 μονάδων και καλείται πλέον να «αποδείξει» ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα και να σηκώσει ολόκληρη την αγορά. Μάλιστα, μαζί με το κλείσιμο της Δευτέρας, αυτή την εβδομάδα ο 25άρης έχει συμπληρώσει τρία κλεισίματα πάνω από τις 2.250 μονάδες.
Τη Δευτέρα έκλεισε στις 2.258,17 μονάδες, την Τετάρτη στις 2.254,67 μονάδες και χθες στις 2.271,78 μονάδες, επίπεδα που δεν έχει δει εδώ και πολλά χρόνια, δεδομένου ότι η «μέτρηση»... σκοντάφτει και στο γεγονός ότι προ τεσσάρων περίπου ετών υπήρξε reverse split, που αλλοίωσε τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία. Εξυπακούεται ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι επίσης κρίσιμη που θα κρίνει πολλά, όπως επίσης και οι πρώτες του Δεκέμβρη.
Η ουσία είναι ότι ο δείκτης της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης είναι έτοιμος για την υπέρβαση που θα φέρει η κατοχύρωση της ευρύτερης ζώνης των 2.250 – 2.270 μονάδων. Όπως έχουμε πρόσφατα αναφέρει στο Liberal, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, «κλειδί» για τη (σοβαρή) αλλαγή status της αγοράς είναι να μπορέσει ο δείκτης FTSE 25 να «σπάσει» τη ζώνη των 2.250 μονάδων, επίπεδο που έχει «χτυπήσει» πολλάκις τα τελευταία χρόνια.
Την τελευταία πενταετία μόνο οκτώ φορές (μαζί με τις τρεις αυτής της εβδομάδας) έχει κλείσει ο FTSE 25 πάνω από τις 2.250 μονάδες, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη διάσπαση, ώστε να υπάρξει κατοχύρωση. Στις 24 Ιανουαρίου 2018 ο εν λόγω δείκτης έκλεισε στις 2.261,52 μονάδες, ενώ στις 29 Ιανουαρίου του ίδιου έτους έκλεισε στις 2.251,12 μονάδες. Έκτοτε, κινήθηκε επί μακρόν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ 1.900 και 2.200 μονάδων, χωρίς να διασπά ανοδικά το επίμαχο όριο.
Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου ο Large Cap πέτυχε τρία διαδοχικά κλεισίματα πάνω από τις 2.250 μονάδες, όμως και πάλι δεν επιβεβαίωσε τη διάσπαση. Στις 3 Ιουλίου έκλεισε στις 2.269,70 μονάδες – επίπεδο που έως χθες ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 5-6 ετών - ενώ στις δύο επόμενες συνεδριάσεις έκλεισε στις 2.251 μονάδες.
Ποιοι τίτλοι οδηγούν τον FTSE 25
Μπορεί οι τράπεζες να είναι οι πρωταγωνίστριες της φετινής ανάκαμψης του Χ.Α., όμως τελευταία που υπήρξε κάποια εύλογη κόπωση στον κλάδο, οι μετοχές του FTSE 25 «τράβηξαν» την αγορά. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι ο FTSE 25 υστερεί φέτος σε απόδοση τόσο έναντι του Γενικού Δείκτη, όσο και έναντι του τραπεζικού! Ο FTSE 25 κερδίζει περί το 40,5%, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +46,8% και ο τραπεζικός περίπου στο +103%.
Κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, των τυχερών παιχνιδιών και της ενέργειας έχουν βγει στο προσκήνιο και οδηγούν σε νέα υψηλά τον Large Cap.
O OTE, έχοντας απόδοση περί το 45% βρίσκεται πλησίον των υψηλών 11ετίας και στα επίπεδα που είχε το φθινόπωρο του 2008, ενδιάμεσα ήταν και η Jumbo που σε μόνιμη βάση βρίσκεται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά της έχοντας άνοδο 41% φέτος, η ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται σε νέα υψηλά 10ετίας με άνοδο 46% το 2019, η ΔΕΗ βρίσκεται μόλις 2 cents πιο κάτω από το υψηλό πολλών ετών και τα 3,22 ευρώ που έκλεισε στις 27 του περασμένου Ιουλίου έχοντας ράλι άνω του 140% φέτος!
Ο ΟΛΠ που βαδίζει για έτος – ρεκόρ από πλευράς επιδόσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενισχύεται κατά 60%, το ΑΔΜΗΕ είναι στο +41%, η Lamda Development κερδίζει άνω του 40%, η Ελλάκτωρ +38%, Μυτιληναίος +35% κ.λπ.
Τελευταία, η πιο επιβλητική κίνηση ήρθε από τον ΟΠΑΠ που συμπλήρωσε χθες τη 13η ανοδική συνεδρίαση στις 16 τελευταίες, κλείνοντας σε νέα υψηλά 22 μηνών, με εντυπωσιακή κίνηση! Μετά τα 35 εκατ. ευρώ που διακίνησε στη συνεδρίαση της Τρίτης λόγω του rebalancing των δεικτών MSCI και το +2,26% της Τετάρτης, χθες έκανε επιβλητικό ράλι σε ποσοστό 5,38% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στα 10,96 ευρώ, με το μεγαλύτερο τζίρο σ'' όλη την αγορά (14,25 εκατ. ευρώ).
Η κίνηση της μετοχής ήρθε ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών μεγεθών που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, με αύξηση κερδών 9μήνου κατά 33,6%, αλλά και το γενναίο μέρισμα που θα δώσει το πρώτο τρίμηνο του 2020 και θα αφορά το σύνολο της κερδοφορίας του 2019!
Η επικράτηση των long και η... Coca Cola HBC
Μέσα σ'' όλα τα ανωτέρω, χθες είχαμε μια συνεδρίαση όπου οι long επιβλήθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο, οδηγώντας την αγορά στα υψηλά ημέρας και μια ανάσα από κλείσιμο στις 900 μονάδες. Έγιναν ενδιαφέρουσες μάχες με τους short, με την αγορά να ακροβατεί επί αρκετές ώρες σε λεπτές τεχνικές ισορροπίες, ενώ μετά από καλή ενδοσυνεδριακή διόρθωση, «επέστρεψαν» και οι τράπεζες που αρχικά υποχωρούσαν άνω του 2,50%.
Είναι σαφές ότι πλέον η αγορά είναι... υποχρεωμένη να υπερβεί το όριο των 900 μονάδων, κάτι που έχει πολλές πιθανότητες να γίνει σήμερα. Άλλωστε, ο λόγος που χθες ο Γ.Δ. δεν «έπιασε» τις 900 μονάδες ήταν ο τίτλος της Coca Cola HBC που παρ'' ότι σ'' όλη τη συνεδρίαση κινούνταν ανοδικά, στο φινάλε οδηγήθηκε στο -0,26%!