Πώς οι Ρώσοι προσπαθούν να σπάσουν τις κυρώσεις με τα κρυπτονομίσματα

Πώς οι Ρώσοι προσπαθούν να σπάσουν τις κυρώσεις με τα κρυπτονομίσματα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ορισμένοι Ρώσοι προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετατρέποντας τα ρούβλια σε κρυπτονομίσματα και stablecoins.

Αναλυτές του κλάδου blockchain δεν βλέπουν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μαζικά κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Ωστόσο, ο Favio Panetta μέλος του Executive Board της ΕΚΤ προειδοποιεί ότι τα κρυπτονομίσματα αφήνουν ένα μεγάλο παραθυράκι για την παράκαμψη κυρώσεων.

Η Λαγκάρντ στην ομιλία της δήλωσε: «Όπως βλέπετε τους όγκους των ρουβλίων σε stablecoins και κρυπτονομίσματα, οι όγκοι συναλλαγών αυτή τη στιγμή είναι στο υψηλότερο επίπεδο που έχουμε δει ίσως από το 2021».

«Τα κρυπτονομίσματα βέβαια χρησιμοποιούνται, τη στιγμή που μιλάμε, ως ένας τρόπος παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο κατά της Ρωσίας», ανέφερε η ίδια.

Γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας παρακολουθεί τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

Η ρωσική υπηρεσία καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσπαθεί να εντοπίσει πωλήσεις bitcoin σε ρούβλια.

Οι αρχές θα παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά τις συναλλαγές bitcoin σε ρούβλια, σύμφωνα με την υπηρεσία χρηματοοικονομικής εποπτείας της χώρας, Rosfinmonitoring. Η υπηρεσία συνήθως παρακολουθεί τις ροές χρήματος που μπορεί να συνδέονται με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Οι τράπεζες λαμβάνουν ήδη υπόψη τέτοιες συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι όταν βλέπουν τα χρήματα να εισέρχονται μετά από διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων για ρούβλια, υπολογίζουν την αξία και μας ειδοποιούν» ανέφερε η υπηρεσία.. Δεν διευκρίνισε όμως πώς οι τράπεζες εντοπίζουν τέτοιες συναλλαγές.

Τι προκύπτει από τα δεδομένα

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρατηρούμε σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών τον Μάρτιο 2022, ενώ σε μερικές μέρες ο όγκος συναλλαγών αγγίζει τα 20 εκατ. δολάρια, ενώ προηγουμένως σπάνια ξεπερνούσε τα 5 εκατ. δολάρια. Ωστόσο αυτό φαίνεται να παρατηρείται σε διάστημα δέκα ημερών, και με τον όγκο να κινείται καθοδικά, δείχνοντας ότι δεν είναι κάποια συστημική προσπάθεια, παρά μόνο ενέργειες μεμονομένων χρηστών.

Στον αντίποδα, παρατηρούμε σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών σε USDT Tether, ωστόσο είναι μικροί όγκοι συναλλαγών, και επιπλέον είναι περιορισμένες οι χρήσεις που θα μπορούσε κάποιος να χαλάσει USDT Tether, και να μην επηρεαστεί από τις κυρώσεις.

Το μέσο μέγεθος συναλλαγών BTC-RUB και BTC-UAH που μετατράπηκε σε δολάρια ΗΠΑ στο ανταλλακτήριο Binance αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αύξηση ήταν ισχυρότερη για το ζεύγος συναλλαγών BTC-RUB, με το μέσο μέγεθος συναλλαγών να φτάνει σε υψηλό δέκα μηνών για το ισοδύναμο των 830 δολ. Το μέσο μέγεθος συναλλαγών θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης των μεγαλύτερων εμπόρων ( επενδυτές φάλαινες) που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Συνολικά, το μέσο μέγεθος συναλλαγών και για τα δύο ζεύγη παρέμεινε σχετικά μικρό, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι χρήστες λιανικής οδηγούν τους τρέχοντες υψηλούς όγκους. Για το πλαίσιο, το μέσο μέγεθος συναλλαγών BTC-EUR στο Binance είναι περίπου $2K.

Πόσα ανταλλακτήρια προσφέρουν συναλλαγές σε ρούβλια

Μόνο τρία παγκοσμίως ανταλλακτήρια απαριθμούν ζεύγη συναλλαγών σε ρούβλια (Yobit αμφισβητούμενο ρωσικό ανταλλακτήριο με πολλές απάτες, Binance και LocalBitcoins που διευκολύνει συναλλαγές μεταξύ χρηστών), πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν πιο περιορισμένες υπηρεσίες συναλλαγών σε ρούβλια. Στο Binance, την περασμένη εβδομάδα, το μερίδιο αγοράς του όγκου του ρουβλίου εκτινάχθηκε.

Για παράδειγμα ο όγκος συναλλαγών BTC/ RUB στις 23 Μαρτίου, βρίσκεται στην κατάταξη 585 των αγορών του BTC με βάση των όγκο συναλλαγών με μόλις 1.7 εκατ. δολ. Τα άλλα δύο ζεύγη δεν βρίσκονται καν στην 1000άδα.

Κάτι που είναι αρκετά ενδιαφέρον είναι η μεγάλη έκπτωση στις αγορές του ρωσικού ρουβλιού έναντι των κρυπτονομισμάτων. Η έκπτωση για την αγορά Bitcoin με ένα νόμισμα fiat υπολογίζεται λαμβάνοντας τη διαφορά μεταξύ της τιμής BTC που διαπραγματεύεται στις τοπικές αγορές που μετατρέπεται σε δολάρια ΗΠΑ χρησιμοποιώντας συναλλαγματικές ισοτιμίες και της τιμής του Bitcoin στις αγορές USD.

Η απότομη έκπτωση που παρατηρείται στις ρωσικές αγορές θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ισχυρής πίεσης πωλήσεων, καθώς οι Ρώσοι επιδιώκουν να ρευστοποιήσουν τα κρυπτονομίσματά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση δείχνει την έκταση της αποτελεσματικότητας της αγοράς. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με την αξία του ρουβλιού σε σχέση με άλλα νομίσματα εν μέσω χαμηλής ρευστότητας, περιορισμών σε ξένο νόμισμα και καθυστερήσεων προσαρμογής της αγοράς.

Γιατί είναι ανησυχητικοί οι αριθμοί της Elliptic

Αρκετά ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί που δίνει η εταιρεία παροχής δεδομένων blockchain Eliptic. Σύμφωνα με έρευνα, έχει εντοπίσει πάνω από 400 παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASP) – κυρίως ανταλλακτήρια – όπου μπορούν να αγοραστούν κρυπτονομίσματα με ρούβλια.

Έχουν επίσης συνδέσει πολλά εκατομμύρια διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων με αυτές τις επιχειρήσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανώνυμα. Η εταιρεία έχει συνδέσει απευθείας περισσότερες από 15 εκατομμύρια διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων με εγκληματικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη Ρωσία. Οι επιχειρήσεις και τα ανταλλακτήρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μπορούν να ελέγχουν τις συναλλαγές και τα πορτοφόλια για έκθεση σε αυτή τη δραστηριότητα και να διασφαλίζουν ότι τα έσοδα δεν μπορούν να ξεπλυθούν.

Αντίστοιχα η εταιρεία έχει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με φορείς με έδρα τη Ρωσία στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Κάτι που υπερβαίνει όσες περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων και περιλαμβάνει επίσης άλλες διευθύνσεις που σχετίζονται με αυτούς τους παράγοντες.

Η εταιρεία διερευνά ενεργά τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που πιστεύεται ότι συνδέονται με Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Jonathan Levin, συνιδρυτή της εταιρείας παροχής ανάλυσης δεδομένων blockchain Chainalysis, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Ρωσία ή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τους περιορισμούς. Ο ίδιος και αρκετοί εμπειρογνώμονες του κλάδου ανέφεραν στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι πολύ μικρή για να διευκολύνει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας αποφυγή κυρώσεων από τους Ρώσους.

Από τις 22 Μαρτίου, ο συνδυασμένος όγκος συναλλαγών του Bitcoin εκφρασμένου σε ρούβλια και του USDT δεσμευμένου σε δολάρια ήταν λιγότερο από 9 εκατομμύρια δολάρια σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Kaiko. Ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών του Bitcoin, κυμαίνεται από 20 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία έχει την 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με πάνω από 420 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές ετησίως και περισσότερα από 230 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές. Μέχρι στιγμής οι διεθνείς κυρώσεις στοχεύουν τις ρωσικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και ανέρχονται σε πάνω από 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία δεν είναι εφικτό με τα κρυπτονομίσματα, επί του παρόντος η συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, να επιτύχει την κλίμακα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα αντιστάθμιζαν τις μεγάλες αναταραχές στις χρηματοοικονομικές ροές και στις ροές εμπορευμάτων.