Πόσο πιθανή είναι μια διόρθωση μετά την ψήφιση του πακέτου Μπάιντεν

Πόσο πιθανή είναι μια διόρθωση μετά την ψήφιση του πακέτου Μπάιντεν

Η εβδομάδα ξεκινάει με το ισχυρό χαρτί του πακέτου Μπάιντεν να έχει πάρει το Σάββατο το πράσινο φως από τη Γερουσία. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι από τα 1.400 δολάρια που θα καταβληθούν στους περισσότερους Αμερικανούς αυτόν τον μήνα, ένα μεγάλο μέρος των επιταγών αυτών ετοιμάζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις να εισέλθει στις αγορές.

Για τη σημασία του νομοσχεδίου και τη διάρθρωση του έχουμε δημοσιεύσει εκτενή ανάλυση αλλά να υπενθυμίσουμε ότι το 85% των αμερικανικών νοικοκυριών θα λάβει ενίσχυση - ένα ζευγάρι με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα ως 100.000 δολάρια θα λάβει περίπου 5.600 δολάρια- ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι οι  διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19. Η έγκριση του λοιπόν είναι ένα εξαιρετικό καλό νέο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Όμως, παρά την έγκριση του πακέτου, πιστεύουμε ότι η αυξημένη μεταβλητότητα που εμφάνισε η Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής θα μας συντροφεύσει τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

Βλέπετε, μπορεί εν τέλει οι βασικοί δείκτες της Wall Street να ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, όμως η έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε αποκάλυψε ότι η επενδυτική ψυχολογία έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο εύθραυστη.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκίνησε με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά  τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Εν συνεχεία όμως προβληματίστηκαν για άλλη μια φορά με τη γνωστή «καραμέλα» : μήπως η ισχυρότερη ανάπτυξη οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού και  αναγκάσει τη Federal Reserve να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της νωρίτερα από το αναμενόμενο;

Έτσι πρόσκαιρα  η  απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου φιγουράρισε στο 1,612%, γεγονός που αναζωπύρωσε εκ νέου τους φόβους των επενδυτών.  Ωστόσο, από τα μισά της συνεδρίασης και μετά, οι επενδυτές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο ιδιαίτερα θετικό μήνυμα της αγοράς εργασίας για  την αμερικανική οικονομία και έτσι ο  Dow Jones και ο S&P 500 κατάφεραν να ανακάμψουν πλήρως από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών και να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με κέρδη 1,8% και 0,8% αντίστοιχα, ενώ ο  Nasdaq  έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 2,5%.

Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, με 379.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, τη στιγμή που σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμενόταν πολύ μικρότερη αύξηση, κατά 200.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, είχαμε και ανοδική αναθεώρηση για τις θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ενώ ο  δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 6,2% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

Μπορεί να έχουμε δρόμο μπροστά, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά χάθηκαν σχεδόν 10 εκατ. θέσεις από την κρίση της πανδημίας και η  αμερικανική οικονομία  δεν έχει καταφέρει ακόμη να τις ανακτήσει, όμως τα στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του έτους σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, δημιουργούν προϋποθέσεις κάλυψης του χαμένου εδάφους.

H πρόοδος αυτή λογικά θα οδηγήσει σε ενίσχυση του πληθωρισμού κάτι που παραδέχτηκε και ο Τζερόμ Πάουελ την Πέμπτη, τονίζοντας  ότι η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση στις αγορές ομολόγων, θ’αναλάβει δράση αν χρειαστεί και δεν πρόκειται ν’αυξήσει τα επιτόκια της ταχύτερα από το αναμενόμενο. 

Το πτωτικό πρόσημο όμως των αγορών την Πέμπτη αποκάλυψε ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Fed δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει την επενδυτική κοινότητα, η οποία  σαφέστατα αντιμετωπίζει  τα αμερικανικά ομόλογα ως καταλύτη για τη διάθεση της απέναντι στα  περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, η συνάντηση των διοικητών της Fed στις 17 Μαρτίου θα έχει καθοριστική σημασία για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών, ενώ ο Powell θα κληθεί να χρησιμοποιήσει με πολύ «έξυπνο» τρόπο τις λέξεις του, αν θέλει να πείσει τις αγορές για τις διαθέσεις της Fed. Βέβαια, σε περίπτωση που οι αγορές ήδη ψάχνουν μια αφορμή για να διορθώσουν, τόσο οι αποφάσεις και το συνοδευτικό κείμενο της Fed στις 17 Μαρτίου, όσο  και το πακέτο Βiden, θα έχουν βραχυπρόθεσμο αποτύπωμα.

Από τεχνικής πλευράς, αυτές οι ανησυχίες θα επαληθευτούν αν αυτή την εβδομάδα η μητέρα των αγορών δώσει κλεισίματα κάτω των 3722 μονάδων, πόσο μάλλον αν διατρηθούν και οι 3690 μονάδες, εξέλιξη που θα ανοίξει το διάγραμμα για τις 3525 μονάδες.

Αντίθετα, αν αποκατασταθεί το ωριαίο με βάση τις 3815 μονάδες και ανοδική διάσπαση στην πορεία των 3870 μονάδων, ο συναγερμός θα απενεργοποιηθεί, πιθανότατα μέχρι τις 17 Μαρτίου.

H ξεχωριστή περίπτωση της Ελλάδας

Αν και οι διεθνείς αγορές  φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και ωριμάζουν για μια διόρθωση, εντούτοις η ελληνική φαίνεται ότι έχει ανοδικές διαθέσεις, με τα ισχυρά χαρτοφυλάκια να βλέπουν όλο και πιο κοντά την απεμπλοκή της Ελλάδας από την πανδημία με καλύτερους όρους , ήτοι την παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το 2022 και τις επαναγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.  

Η μικρότερη των αναμενομένων συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 -8,2% -  προκαλεί προσδοκίες για μικρότερη ύφεση και για το α’ 3μηνο του 2021, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αυξήθηκαν κατά περίπου 20 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του περσινού έτους. (σ.σ: βέβαια, όπως θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, τα νούμερα για το ιδιωτικό χρέος μόνο εύπεπτα δεν είναι, καθώς κυμαίνεται πλέον πέριξ των 234 δισ. ευρώ).

Θετικός όμως για την ελληνική οικονομία δηλώνει και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, με προβλέψεις για ανάπτυξη το 2021 της τάξης του 5%, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ανάκαμψη στην χώρα μας, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, θα έρθει από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω των  lockdowns.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να προσελκύει ήδη από το 2021 το ενδιαφέρον των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ η βιωσιμότητα του χρέους στην Ευρωζώνη σε χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους επί του παρόντος εξυπηρετείται από ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.


«Η Ελλάδα έχει ήδη ωφεληθεί από μία μακρά σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών και ως αποτέλεσμα η αξιολόγησή της οφείλεται στα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Βάσει της ωριμότητας του χρέους και του μέσου κόστους των επιτοκίων η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα προφίλ χρέους, μεταξύ άλλων χωρών που αξιολογούμε», ανέφερε  ανώτατο στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, ο  Marko Mrsnik  σε συνέντευξη του στη Realnews. (περισσότερα για τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους και γιατί αυτή αποτελεί ένα μεγάλο άσσο για τη χώρα μας μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Ο Marko Mrsnik  παρατήρησε επίσης πως η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ένα τεράστιο όγκο δομικών μεταρρυθμίσεων, ο θετικός αντίκτυπος των οποίων θα φανεί αργότερα και όχι σε αυτές τις υφεσιακές συνθήκες.

Όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις για τους προσεκτικούς των αγορών, έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την προσέγγιση των 826 μονάδων. Αυτό δε σημαίνει ότι η ελληνική αγορά δε θα ακολουθήσει το κύμα μιας πιθανής διεθνούς διόρθωσης, όμως αυτή τη φορά, μπορεί η ελληνική αγορά να μην αποδειχθεί τόσο ρηχή και η ανάκαμψη της να έχει τα χαρακτηριστικά του ελατηρίου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

[email protected]