Ένα πλήθος ειδήσεων, πληροφοριών και εικασιών που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν έντονες διακυμάνσεις, έχει κατακλύσει τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά αργού πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόλα αυτά, οι διακυμάνσεις της τιμής του είναι πολύ μικρές, η συμμετοχή των συναλλασσομένων βαίνει μειούμενη και το αργό πετρέλαιο κατεβαίνει σιγά σιγά, πλησιάζοντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων που στην ουσία δεν απέχουν πολύ από τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του καλοκαιριού του 2021.
Η απότομη άνοδος που έφεραν στην τιμή του αργού πετρελαίου οι κυρώσεις που επέβαλε στο ρωσικό πετρέλαιο ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπάιντεν λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του έχει ήδη εξανεμιστεί πλήρως και οι τιμές διολισθαίνουν σταθερά. Η τιμή της ποικιλίας Brent έχει επιστρέψει κοντά στα 74 δολάρια/βαρέλι από τα 82 που βρέθηκε για λίγο κατά την 15η Ιανουαρίου και κοντεύει να φτάσει πάλι στο επίπεδο των 70 δολαρίων/βαρέλι, δηλαδή τον «πάτο» του φθινοπώρου του 2024. Η αμερικανική ποικιλία West Texas Intermediate, η οποία είχε αγγίξει τα 80 δολάρια/βαρέλι με την ανακοίνωση των αυστηρών κυρώσεων Μπάιντεν έχει ήδη φθάσει στα 70 δολάρια και δεν απέχει πλέον πάρα πολύ από τα δικά της φθινοπωρινά χαμηλά στην περιοχή των 66 περίπου δολαρίων/βαρέλι.
Η υποχώρηση από τα επίπεδα στα οποία βρέθηκε το αργό πετρέλαιο με αφορμή αυτές τις αυστηρές κυρώσεις δεν προκαλεί βέβαια έκπληξη, καθώς ελάχιστοι είχαν πραγματικά πιστέψει πως θα τις εφάρμοζε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, όμως, είναι η έλλειψη αντίδρασης των αγορών σε διάφορες ειδήσεις που θεωρητικά θα έπρεπε να προκαλέσουν έντονες κινήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Οι ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών στο εισαγόμενο πετρέλαιο από τον Καναδά και το Μεξικό δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν ψηλότερα την τιμή του αργού πετρελαίου, παρά την αρχική ανοδική αντίδραση.
Ούτε οι πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων στο πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, κινήσεις που παλαιότερα οδηγούσαν αυτομάτως πολύ ψηλά τις τιμές. Από την άλλη μεριά, το περίφημο «drill, drill, drill», δηλαδή η προτροπή της κυβέρνησης Τραμπ προς τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να προχωρήσουν στην εξόρυξη ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου, δεν μπόρεσε να οδηγήσει την τιμή του πολύ πιο χαμηλά, ίσως γιατί οι αγορές ξέρουν πως η εξόρυξη πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ και οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου πιθανότατα δεν έχουν πρόθεση να πυροβολήσουν τα πόδια τους αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την προσφορά για να ρίξουν τις τιμές και τα κέρδη τους.
Η ίδια αναιμική αντίδραση χαρακτήρισε την απάντηση των αγορών στις εκτιμήσεις πως επίκεινται η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και η χαλάρωση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, ίσως και γιατί (όπως μας θύμισε χθες ο Javier Blas του Bloomberg) οι αγορές ξέρουν πως αυτό το πετρέλαιο δεν έπαψε ποτέ να ρέει, έστω και προς άλλες κατευθύνσεις.
Αυτή η αδυναμία αντίδρασης απασχόλησε χθες το Bloomberg, σε ρεπορτάζ του οποίου είδαμε πως οι συναλλασσόμενοι στην αγορά μειώνουν σταθερά τις αγοραστικές τους θέσεις (θέσεις long) τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας ταυτόχρονα κατά τι και τις θέσεις πώλησης (θέσεις short), κάτι που εξηγεί τις πέντε συνεχείς πτωτικές εβδομάδες για το αμερικανικό συμβόλαιο WTI. Την ίδια στιγμή, μειώνονται και οι συνολικές ανοικτές θέσεις των traders στην αγορά, αυτό που διεθνώς ονομάζεται «open interest». Κάτι άλλο, πολύ ενδιαφέρον, βρήκαμε σε άρθρο του Bloomberg από την 19η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με αυτό, έχει μειωθεί πολύ και η μεταβλητότητα της αγοράς (volatility) και τώρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο. Η χαμηλή μεταβλητότητα δεν είναι κάτι που έγινε ξαφνικά, καθώς χαρακτήριζε τη συμπεριφορά της αγοράς για μεγάλο διάστημα μέσα στο 2024. Είχε όμως αυξηθεί πολύ προς το τέλος του Οκτωβρίου και από τότε πέφτει συνεχώς, με την πτώση να επιτείνεται ελαφρά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ.
Το τελευταίο ακούγεται κάπως παράξενο, δεδομένης της συνεχούς ροής ειδήσεων από τη μεριά του Λευκού Οίκου και των συχνών εκπλήξεων που τις συνοδεύουν. Η εξήγηση που δίνει το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του: «ο κατακλυσμός της πολιτικής Τραμπ προκαλεί παράλυση στην αγορά πετρελαίου».
Όπως εξήγησε σε σημείωμά της η Emily Ashford της Standard Chartered, «η αγορά πετρελαίου έχει χάσει τον προσανατολισμό της από τον τεράστιο όγκο των νέων πολιτικών θέσεων». Η ίδια πρόσθεσε πως «αντιμέτωποι με τόσες πολλές πληροφορίες και συνειδητοποιώντας πως μία απλή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να κινήσει ισχυρά την αγορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, πολλοί traders αντιδρούν μειώνοντας την έκθεσή τους στον κίνδυνο».
Έχοντας υπόψη μας την παραπάνω άποψη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η αγορά προτιμά προς το παρόν να αγνοεί τον βομβαρδισμό που δέχεται από την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον και να κάνει πως δεν ακούει όλες τις ειδήσεις και πληροφορίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το αργό πετρέλαιο. Πιθανότατα, περιμένει να ξεκαθαρίσουν λίγο τα πράγματα, να καταλάβει τι ισχύει και τι όχι, και τελικά να κινηθεί έχοντας στη διάθεσή της πραγματικά δεδομένα.
Μέχρι τότε όμως, δεν είναι δυνατόν να ξεχνά κάποια βασικά στοιχεία που γνωρίζει εδώ και καιρό. Όπως ας πούμε το γεγονός πως επίκειται η επανέναρξη των εξαγωγών από το ιρακινό Κουρδιστάν, το ότι αυξάνεται η παραγωγή του Καζακστάν, το ότι η κινεζική ζήτηση δεν φαίνεται να μπορεί να ανεβεί ουσιαστικά και το ότι ακόμα και αν ο ΟΠΕΚ+ αργήσει να επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής των μελών του, είναι σχεδόν αδύνατον να αποφασίσει και άλλες περικοπές. Αυτά είναι σαφώς αρνητικά για την τιμή του αργού πετρελαίου και είναι φυσικό να οδηγούν σταδιακά χαμηλότερα τις τιμές όσο οι συναλλασσόμενοι των διεθνών αγορών εμπορευμάτων προσπαθούν να βρουν τον προσανατολισμό τους.
Μέχρι λοιπόν να ξεκαθαρίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν βέβαια, η πολιτική του προέδρου Τραμπ, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συνέχιση της πτωτικής, έστω και με ήπιους ρυθμούς, πορείας της τιμής του αργού πετρελαίου. Όσο περισσότερο αργεί αυτό, τόσο πιο πιθανή είναι η επιστροφή των τιμών στα χαμηλά του περασμένου φθινοπώρου.