Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε πολυήμερη συσσώρευση σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 890 και 900 μονάδων βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνοντας ότι εκτός από τη συγκέντρωση δυνάμεων και το... μέτρημα των «γράδων» μεταξύ long και short, υπάρχει και ένας ιδιότυπος εγκλωβισμός, που – ειδικά χθες – έγινε πολύ εμφανής, οδηγώντας σχεδόν σε απονεύρωση αρκετούς τίτλους.
Πρόκειται για μια επιβεβαίωση του πόσο ισχυρό ρόλο διαδραματίζουν τα τεχνικά δεδομένα σε μια αγορά σαν την ελληνική που είναι μια μικρή χωρίς μεγάλο βάθος, με τις κινήσεις ορισμένων σημαίνουσας βαρύτητας μετοχών, να έχουν καταλυτική επίδραση.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά δείχνει ότι είναι μπροστά σε κρίσιμα τεχνικής φύσης στοιχήματα, με το Γενικό Δείκτη να καλείται να υπερκεράσει και να κατοχυρώσει τις 900 μονάδες, τον FTSE 25 να καλείται να επιβεβαιώσει την εξαιρετικά κρίσιμη κατοχύρωση της περιοχής των 2.250 μονάδων (χθες έκλεισε στις 2.254,67 μονάδες), ενώ οι τράπεζες καλούνται να ξεπεράσουν τις τιμές που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ζητούμενο είναι προς το ποια κατεύθυνση θα ξεσπάσει η αγορά, κάτι που θα κριθεί από το timing και τους βραχυχρόνιους καταλύτες.
Το θετικό είναι πως ο Γ.Δ. δεν απομακρύνεται από τα υψηλά του, κρατώντας άμεση επαφή με το όριο των 900 μονάδων, δείχνοντας ότι συσσωρεύει και συγκεντρώνει δυνάμεις για να κάνει την υπέρβαση. Αυτό που μένει να δούμε σήμερα και προσεχώς είναι αν θα υπάρξει η «σπίθα» για την υπέρβαση, ή αν η συγκυρία θα φέρει πιθανό πισωγύρισμα λίγων μονάδων ώστε να επαναφορτιστεί η δυναμική, ίσως με την προσθήκη επιπλέον χαρτοφυλακίων που έμειναν πίσω.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι αρκετοί έχουν «χάσει» την αγορά, καθώς μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ισοπέδωσης και κατάθλιψης, το «ξύπνημα» του Χ.Α. φέτος και η επίδοση 46% στο Γ.Δ., το ράλι του τραπεζικού κλάδου και τα κέρδη 40% έως 55% σε κάποια blue chips, ασφαλώς και δεν ήταν κάτι που ανέμεναν οι περισσότεροι εκ των συνδαιτυμόνων της αγοράς φέτος.
Και ως γνωστόν, η αγορά ποτέ δεν κάνει αυτό που αναμένουν οι πολλοί, και αυτός είναι ο αέναος κύκλος των χρηματιστηρίων, όσο και αν διεθνώς – πλέον – υπάρχει εμφανής υπερφόρτωση του συστήματος μέσω της «επιδοτούμενης» ρευστότητας που εν πολλοίς «χειραγωγεί» το σύστημα, ωθώντας σε διαρκή ιστορικά υψηλά τους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.
Για να επανέλθουμε στο Χ.Α., κύριο χαρακτηριστικό και της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η... αμηχανία και η απουσία «νεύρου» αλλά και δυναμικής που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει την αγορά και να δώσει καινούριο τέμπο στο momentum. Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. μένει εγκλωβισμένος μεταξύ 890 και 900 μονάδων είναι ένα ζήτημα. Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γ.Δ. είχε διακύμανση μόλις εφτά μονάδων, ενώ χθες είχε διαδρομή μόλις πέντε μονάδων, με χαμηλό στις 893,60 και υψηλό στις 898,64 μονάδες.
Ο εγκλωβισμός και η απουσία «νεύρου» και momentum μαρτυράται από το γεγονός ότι τέσσερα blue chips του Large Cap έκλεισαν αμετάβλητα, με τον ΟΛΠ να διακινεί όγκο μόλις 883 τεμαχίων (!!), που είναι η μικρότερη επίδοση 10,5 μηνών, ήτοι από τις 15 Γενάρη του ''19 και από τις μικρότερες των τελευταίων ετών!
Παράλληλα, ο εγκλωβισμός μαρτυράται από τις πενιχρές διακυμάνσεις και την ακινησία πολλών άλλων μετοχών χθες, όπως Πειραιώς (μόλις +0,06%), Μυτιληναίος (+0,05%), ΓΕΚ Τέρνα (+0,14%), Eurobank (-0,27%), Cenergy Holdings (-0,30%), Σαράντης (?0,36%) κ.λπ.
Τέλος, ένα ζήτημα που εύλογα απασχολεί τους αναλυτές είναι μήπως υπάρξει «πλήγμα» στη ρευστότητα της αγοράς, λόγω της έναρξης των διαδικασιών για τη μεγάλη αύξηση της Lamda Development. Πάντως, χθες η αξία συναλλαγών έφτασε στα 69,42 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι ελαφρώς μικρότερη από το μέσο όρο της περασμένης εβδομάδας που ήταν λίγο πάνω από τα 73 εκατ. ευρώ.