Την τελευταία διετία είδαμε τον κλάδο της Πληροφορικής όχι απλά να υπεραποδίδει αλλά να εκτοξεύεται προσφέροντας αστρονομικές αποδόσεις. Μέσα από το Liberal εδώ και 3 χρόνια είχαμε δώσει την προοπτική του κλάδου και πλέον μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι επενδυτές αποφασίζουν να επενδύσουν σε αυτόν.
Πλέον οι αποτιμήσεις έχουν φουσκώσει σε επίπεδα που τρομάζουν με p/e που ξεπερνάνε το 35% σε αρκετές περιπτώσεις με τους αγοραστές να συνεχίζουν να αγοράζουν «χωρίς αύριο» τον κλάδο. Υπάρχουν και ξένοι θεσμικοί που έγκαιρά είδαν τις μικρές πριν από 2 χρόνια εταιρίες και έσπευσαν να πιάσουν θέσεις αυξάνοντας τες σε όλα τα επίπεδα και χωρίς να κοιτάνε τιμές.
Αν ρωτήσουμε που τα πήγε καλύτερα η κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση το σύνολο θα συμφωνήσει στην ψηφιακή πολιτική. Μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα καταφέραμε να καλύψουμε πολλά χρόνια που ήμασταν πίσω σε σχέση με άλλα κράτη αλλά και να τα ξεπεράσουμε σε αρκετές περιπτώσεις.
Το 2022 2,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις περιμένουν υπομονετικά για να καλύψουν τα νέα έργα για τον περίφημο ψηφιακό μετασχηματισμό. Αν κάποιος σκεφτεί ότι οι υφιστάμενες εταιρίες πληροφορικής δύσκολα θα μπορούν να καλύψουν τα έργα, θα καταλάβει ότι οι εταιρίες θα πάρουν σημαντικά έργα που θα γεμίσουν τα ταμεία τους και μπορούν να πολλαπλασιάσουν τον τζίρο και παράλληλα την κερδοφορία τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά αγοράζει «χωρίς αύριο» με τις προσδοκίες να είναι στο ζενίθ.
Μπροστά μας έχουμε για παράδειγμα την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων (CRM), καθώς και το περίφημο e-justice που θα δώσει σημαντικές ανάσες στη δικαιοσύνη και στους χρόνους της. Μόνο αυτά τα 2 έργα είναι ύψους 150εκ. ευρώ.
Επίσης το μεγάλο έργο ύψους 310 εκ για το Κτηματολόγιο και την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα κερδίσουμε εκατομμύρια εργατοώρες σε ότι έχει να κάνει με τα ακίνητα. Παράλληλα το ίδιο θα γίνει και με τις πολεοδομίες με ένα έργο 226 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των 2 αυτών έργων η μεταβίβαση και η αδειοδότηση νέων έργων θα γίνονται σε υποπολλαπλάσιο χρόνο λύνοντας πολλά προβλήματα. Εκτός από τον χρόνους είναι δεδομένο ότι θα προσελκύουμε πολύ πιο εύκολα ξένους επενδυτές που ταλαιπωρούνται και πολλοί εγκαταλείπουν τις επενδύσεις στο real estate της χώρας.
Δεκάδες είναι τα νέα έργα που θα προκηρυχτούν σε πολλούς κλάδους με τις εταιρίες πληροφορικής να έχουν ένα και μοναδικό πρόβλημα. Δύσκολα βρίσκουν πλέον καταρτισμένο προσωπικό με τις εταιρίες να κονταροχτυπιούνται στην αγορά με αύξηση απολαβών και μεταγραφές, με σκοπό να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση. Πλέον στον κλάδο έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνονται προτάσεις σε «μετανάστες» του κλάδου της προηγούμενης περιόδου με πακέτα αποδοχών που είναι πλέον κοντά με πολύ πιο αναπτυγμένες χώρες. Από την άλλη αυτό είναι και το ζητούμενο με τον κλάδο να είναι παράδειγμα προς μίμηση για αυτό που ζητάει η χώρα.
Από την άλλη, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να επενδύσουν σε νέες εταιρίες μιας και βλέπουν το παράθυρο ευκαιρίας για τα επόμενα χρόνια. Οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου εξαγοράζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες εταιρίες που είναι διάσπαρτες στη χώρα, πετυχαίνοντας όχι μόνο την ανάπτυξη και την αύξηση πελατείας τους, αλλά και την εύρεση καταρτισμένου προσωπικού με πολύ πιο εύκολο τρόπο.
Το σκάκι που παίζεται στον κλάδο μπορεί να αναγεννήσει εταιρίες γίγαντες που μόλις πριν 3-4 χρόνια είχαν υπό δεκαπλάσιους τζίρους και κέρδη. Βλέποντας το γράφημα του αντίστοιχου χρηματιστηριακού δείκτη καταλαβαίνουμε το τι έχει συμβεί, αλλά και το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον του κλάδου. Ο κλάδος είναι ακόμα ένα παράδειγμα ότι το χρηματιστήριο δεν είναι ο ΓΔ και τι έχει μείνει πίσω, αλλά οι έγκαιρα σωστές επιλογές και το ανοιχτό μυαλό των επενδυτών.
Αν κάποιος παρατηρήσει το δείκτη τεχνολογίας που ακολουθεί σε εβδομαδιαίο γράφημα θα καταλάβει πως το αντίστοιχο 1390 του ΓΔ το 2014 είναι το 1100 του δείκτη που σπάζοντάς το ήδη , έχει απόδοση ένα επιπλέον 100%. Αν το αναγάγουμε σε τιμές Γενικού δείκτη αυτός θα έπρεπε να καταγράφει 2.800 μονάδες… Τι πιο ωραίο παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι ένας Γενικός δείκτης δεν φέρνει την άνοιξη.