Πτωτικά κινούνται στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς οι ανακοινώσεις του υπ. Εργασίας των ΗΠΑ για τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων ανεργίας εν μέσω της πανδημίας δημιουργούν επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.
Πιο αναλυτικά, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση επιδόματος ανεργίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα (lockdown), με ακόμα 3,85 εκατομμύρια αιτήσεις να καταγράφονται μόνο την τελευταία εβδομάδα.
Ο αριθμός των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας είναι μεν ο χαμηλότερος του τελευταίου μήνα, με το ρυθμό υποβολής του να εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα 6,87 εκατομμύρια που υποβλήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου, ωστόσο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν να κυμανθεί στα 3,5 εκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ κατέγραψε συρρίκνωση 4,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μια πρώτη εικόνα στη βαθιά ζημιά που προκάλεσε ο κορονοϊός στην οικονομία της χώρας.
Παράλληλα, νέο ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας το χτεσινό άλμα 22%, καθώς μετά τη μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότερα κράτη προχωρούν σε άρση μέρους των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού και επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Επιπλέον, ενδείξεις μικρής αύξησης της ζήτησης για βενζίνη παρατηρούνται στις ΗΠΑ έπειτα από την άρση του lockdown σε ορισμένες πολιτείες.
Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI βλέπει το πλέον ενεργό συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου να ενισχύεται κατά 16,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 17,57 δολάρια ανά βαρέλι με κέρδη άνω των 2 δολαρίων.
Σε παρόμοιους ρυθμούς κινείται και το ευρωπαϊκό πετρέλαιο Brent, με το δικό του συμβόλαιό του παραδόσεως Ιουλίου να κερδίζει 8,9% και την τιμή του να βρίσκεται στα 26,4 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να λαμβάνουν ώθηση από τα χτεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν μεν κατά 9 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ, φτάνοντας στα 527,6 εκατ. βαρέλια, αλλά έμειναν αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν αύξηση κατά 10,6 εκατ. βαρέλια.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dowe Jones καταγράφει πτώση 1,4% και βρίσκεται στις 24.287 μονάδες, ενώ απώλειες 1,35% καταγράφει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 2.899 μονάδες.
Τέλος, πτώση 0,84% καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που διαπραγματεύεται στις 8.839 μονάδες.
Ωστόσο, οι δείκτες βρίσκονται σε τροχιά για τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις τους από το 1987, με τον Dow Jones να έχει ενισχυθεί μέχρι στιγμής κατά 11%, ενώ το 12% αγγίζει η άνοδος για τον S&P από τις αρχές του μήνα.