Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έντεκα μηνών καταγράφηκε σήμερα Δευτέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς απώλειες άνω του 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, είχαν να καταγραφούν από τις 25 Σεπτεμβρίου του 2017, όταν το Χ.Α. είχε κλείσει με πτώση 4,06%!
Μάλιστα, αυτό οδήγησε στο χαμηλότερο κλείσιμο του 2018 για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το αμέσως προηγούμενο να είναι στις 22 Νοεμβρίου 2017, που σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε χαμηλό κοντά οκτώ μηνών!
Το ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε ισχυρότατο «χτύπημα» σε μια συγκυρία μάλιστα που είναι ευάλωτο και απολύτως ρηχό, αδυνατώντας να προβάλει άμυνες και αναχώματα στις ρευστοποιήσεις πρωτίστως στις τράπεζες, που «παραδόθηκαν» και... κρέμασαν έως και 8,24%!
Ένας συνδυασμός δυσμενών παραγόντων που εμφορούνται από τη ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης στην Τουρκία που με τη σειρά της ενσπείρει την ανησυχία για ντόμινο σ'' όλες τις αναδυόμενες αγορές, φέρνοντας άνοδο στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου και μεγάλους φόβους για εξάπλωση της κρίσης, επέδρασε άκρως αρνητικά στην ελληνική αγορά.
Στο τουρκικό χρηματιστήριο υπό το φόβο ντόμινο απαγορεύτηκε το short selling, ενώ μεγάλες εκροές καταγράφηκαν τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να στρέφονται προς το δολάριο.
Για άλλη μια φορά η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή κατά δύο βαθμίδες μάλιστα πέρασε στο... ντούκου, χωρίς καμιά θετική επίδραση στο σύστημα. Απεναντίας, η κρίση στην Τουρκία και οι φόβοι για ντόμινο εκτόξευσαν τις τιμές των ομολόγων με το 10ετές να φτάνει στο 4,30% και σε νέο υψηλό περίπου δύο μηνών.
Η μεγάλη πίεση στα ομόλογα και όλες αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο σε εξαιρετικά μεγάλες απώλειες, τέτοιες που είχαν πολύ καιρό να καταγραφούν. Ο τραπεζικός κλάδος άλλωστε είναι αυτός που καθρεφτίζει πιο γρήγορα κάθε αύξηση του συστημικού ρίσκου χώρας, είναι ο κλάδος που αντανακλά πιο άμεσα οποιαδήποτε βελτίωση ή δυσμενή εξέλιξη.
Στο χαμηλό ημέρας και 8μήνου ο Γενικός Δείκτης
Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 720,71 μονάδες με απώλειες 3,10%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31,44 εκατ. ευρώ χωρίς μάλιστα πακέτα. Ο όγκος έφτασε στα 30,76 εκατ. τεμάχια με τα 27,3 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 18,7 εκατ. στην Εθνική!
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.902,12 μονάδες με πτώση 3,26%, ο Mid Cap στις 1.166,41 μονάδες με απώλειες 2,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 745,33 μονάδες με νέα πτώση – συντριβή -6,66%! Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε μετά το μεσημέρι είναι πως καμιά μετοχή από τις 25 του FTSE δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος!
Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 8,24%, η Alpha Bank κατά 7,47%, η Εθνική -6,43%, η Eurobank -4,77% και η Attica Bank -4,44%. Στο χώρο των blue chips ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 3,29%, η Viohalco -2,80%, η Coca Cola HBC -2,42%, ο ΟΠΑΠ -2,37%, τα ΕΛΠΕ -2,27%, ο Μυτιληναίος -2,25%, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν και οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σαράντης, Aegean Airlines, Lamda Development και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap, με πτώση 7,51% έκλεισε η Intralot, στο -6% η Κλουκίνας Λάππας αλλά με ανύπαρκτο όγκο, άνω του 3% έχασαν οι MIG, Cenergy Holdigns και Intracom Holdings, ενώ με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν και οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή και Ελλάκτωρ.
Στην ευρύτερη αγορά, διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και κάποια κινητικότητα μετοχές όπως Ικυίν Ιντερτέκ, Έλαστρον, Γ.Ε. Δημητρίου, Μαθιός Πυρίμαχα, Revoil, ΕΚΤΕΡ, ΕλβαλΧαλκόρ και Inform Λύκος. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Ίλυδα, Αλουμύλ, Profile, Lavipharm, ΙΑΣΩ κ.α.
Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 17 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 73 που υποχώρησαν.