Με «σπασμένα τα φρένα» υποχωρούν οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς αφότου ο ΠΟΥ χαρακτήρισε πανδημία τον νέο κορονοϊό και ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των ταξιδιών από χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει σχεδόν 2.000 ή 8,45% και υποχωρεί στις 21.562 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει πτώση 7,7% ή 608 μονάδων στις 7.343 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος δείκτης με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ο S&P 500, που βυθίζεται κατά επίσης 8% ή 220 μονάδες και κινείται στις 2.523 μονάδες.
Χαρακτηριστικό είναι για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα οι συναλλαγές διεκόπησαν για 15 λεπτά καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 7%, ποσοστό κατά το οποίο ενεργοποιείται το σχετικό αυτόματο σύστημα προστασίας (θα ενεργοποιηθεί ξανά αν ξεπεράσουν το 13% κοκ).
Σημειώνεται ότι ο Dow Jones υποχώρησε χθες περισσότερο από 20% από το πρόσφατο υψηλό του που σηματοδοτεί την bear market, ενώ νωρίτερα σήμερα είχα φτάσει να χάνει έως και 2.200 μονάδες σε μία από της χειρότερες ημερήσιες πτώσεις της ιστορίας του.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index - VIX, ευρύτερα αντιληπτός ως ο πλέον ενδεικτικός δείκτης «φόβου» της Wall Street, έφτασε έως και τις 66 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2008 και την τότε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Ανάχωμα» πάντως στη διαφαινόμενη κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς σήμερα, έβαλε η ανακοίνωση της Fed πως θα «ρίξει» στην οικονομία πάνω από 500 δισ. δολάρια μέσω επαναγοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων, με τους τρεις βασικούς δείκτες να διαγράφουν σημαντικό μέρος από τις απώλειες τους.
Αναφορικά με την επικαιρότητα, χθες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των ταξιδιών από χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες, με ισχύ από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Από το μέτρο θα εξαιρούνται πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις.
Οι επενδυτές ωστόσο έδειξαν ότι περίμεναν μεγαλύτερη παρέμβαση, ενδεχομένως και με την ανακοίνωση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών μέτρων. «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν προσέφερε σημαντικές ιδέες για οικονομική τόνωση και αναφέρθηκε σε αόριστες φορολογικές περικοπές που θα προτείνει στο Κονκρέσο», αναφέρει σε σημείωμά του ο Ernie Tedeschi, αναλυτής στην Evercore ISI.
Έμπειροι αναλυτές σχολιάζουν στα ξένα πρακτορεία ότι το πραγματικό ζήτημα που μπορεί να ανακύψει είναι η διαταραχή της προσφοράς και της ζήτησης λόγω του κορονοϊού καθώς είναι δύσκολο να προβλεφτεί.
Ως βασικό στόχο θέτουν τις συντονισμένες πολιτικές για την υγεία ώστε να περιοριστεί ο ιός σε πρώτη φάση και μετά οι οικονομικές πολιτικές.
Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο
Την ίδια ώρα, με νέες σημαντικές απώλειες διαπραγματεύεται το πετρέλαιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η βουτιά εντείνεται περαιτέρω και από την «απειλή» μείωσης της τιμής από την Σαουδική Αραβία.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κατά 4,85% στα 31,35 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Παράλληλα, το ευρωπαϊκό Brent χάνει 7,4% στα 33,13 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.
Σημειώνεται ότι τόσο το Brent και WTI διαπραγματεύονται 50% χαμηλότερα από τα υψηλά τους τον Ιανουάριο, ενώ οι ημερήσιες απώλειες που είχαν καταγράψει τη Δευτέρα ήταν οι μεγαλύτερες από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.
Πτώση 4% και για το χρυσό
Από τον «τυφώνα» ρευστοποιήσεων δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει ούτε «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο» του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να βλέπει τις τιμές των των συμβολαίων του να καταγράφουν επίσης ισχυρές απώλειες.
Συγκεκριμένα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο του χρυσού, παραδόσεως Απριλίου, υποχωρεί κατά 4% και διαμορφώνεται στα 1.576 δολάρια ανά ουγγιά.
Χαρακτηριστικό των πιέσεων που δέχονται τα μέταλλα είναι ότι το Παλλάδιο βυθίζεται άνω του 11% και βρίσκεται σε πορεία για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2008. Παράλληλα, η πλατίνα χάνει άνω του 7% και το ασήμι εμφανίζει απώλειες 6%.