Πτωτικά το ΧΑ αλλά στο ήμισυ των διεθνών απωλειών 

Πτωτικά το ΧΑ αλλά στο ήμισυ των διεθνών απωλειών 

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρ' ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε εύλογα την πτώση των διεθνών αγορών σήμερα, εντούτοις μπορεί να λεχθεί ότι έδειξε κάποια ανθεκτικότητα, καθώς σε μια ημέρα με τεράστιους κλυδωνισμούς στις αγορές τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, το ΧΑ κράτησε την περιοχή των 930 – 935 μονάδων, έχοντας περίπου το ήμισυ των απωλειών των ευρωπαϊκών αγορών.

Σύσσωμες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν έως και 2,86%, εξαιρετικά μεγάλες είναι οι απώλειες και στον ευρωπαϊκό νότο, ενώ ο Stoxx 600 υποχωρεί περί το 2,40%! Παράλληλα, πολύ μεγάλες πιέσεις δέχονται και οι τρεις δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να χάνει αρχικά έως και 500 μονάδες ενώ τώρα υποχωρεί κατά 400 μονάδες, ενώ σημαντική πτώση καταγράφουν και οι άλλοι δύο δείκτες.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού έχει κλιμακωθεί, επηρεάζοντας όλες τις εξελίξεις διεθνώς, αν και ακόμη – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) - είναι νωρίς για να υπάρχουν πιο οικουμενικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις γύρω από αυτό τον ιό είναι ραγδαίες και κανείς δεν μπορεί να «μετρήσει» ακόμη ζημιές και επιπτώσεις. Η παγκόσμια ανησυχία είναι εύλογα μεγάλη, καθώς πλέον κρούσματα παρουσιάζονται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, ενώ πέραν του θέματος της υγείας, μεγάλες εκτιμώνται και οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ανάλογα με την κλιμάκωση της κατάστασης, δύναται να χτυπηθούν (διεθνώς) ολόκληροι κλάδοι που θεωρούνται «ατμομηχανές», όπως ενέργεια, μετακινήσεις – αερομεταφορές και τουρισμός.

Σήμερα άλλωστε, τις μεγαλύτερες πιέσεις διεθνώς δέχτηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους διασκέδασης και ταξιδίων. Δεν αποκλείεται λοιπόν, αυτές οι εξελίξεις – ανάλογα με την κλιμάκωση – να σημάνουν και την αφορμή ή την αιτία για ουσιαστική διόρθωση στις διεθνείς αγορές.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά, χωρίς όμως φαινόμενα πανικού και ξεπουλήματος, ενώ καταγράφηκε μείωση όγκων και τζίρων, ένδειξη ότι δεν υπήρξε διάθεση να σηκωθούν σοβαρά κεφάλαια από την αγορά. Εξυπακούεται, πως αν η κατάσταση διεθνώς γίνει πιο δραματική με την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας, τότε το Χ.Α. σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πάρει κόντρα στο ευρύτερο κλίμα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 936,25 μονάδες με πτώση 1,31%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 945,00 μονάδες (-0,38%) στο άνοιγμα και χαμηλό στις 930,95 μονάδες (-1,86%) λίγο μετά τις 13:30 μ.μ. Ο τζίρος έφτασε στα 51,8 εκατ. ευρώ με τα 5,75 εκατ. ευρώ σε πακέτα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.333,69 μονάδες με πτώση 1,36%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 863,75 μονάδες με πτώση 2,24%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.282,54 μονάδες με πτώση 1,24%. στο χώρο του FTSE 25, στήριξη έδωσαν τίτλοι όπως Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ. Η ΓΕΚ Τέρνα, πέτυχε νέα υψηλά 11ετίας με το κλείσιμό της στα 8,54 ευρω (+1,18%). 

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 3% είχαν Eurobank και Fourlis, άνω του 2% πιέστηκαν μετοχές όπως Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Jumbo, Lamda Development, Viohalco και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Τιτάν, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Στο μεσαίο χώρο οι περισσότερες μετοχές διόρθωσαν ελεγχόμενα, χωρίς διαθέσεις ξεπουλήματος πάντως. Άνω του 2% έχασαν οι Autohellas, Cenergy Holdings, Intralot, MIG και Attica Bank, ενώ στο σύνολο της αγοράς 37 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 77 που υποχώρησαν.