Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί πιστά μάλιστα σήμερα - στην πρεμιέρα του Αυγούστου - το ελληνικό χρηματιστήριο, με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, σχεδόν μηδενικό volatility και γενικώς περαιτέρω μείωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών, είτε αγοραστών, είτε πωλητών.
Η αγορά δεν ξεφεύγει από την εικόνα όλου του τελευταίου διαστήματος, ενώ παραδοσιακά ο Αύγουστος θεωρείται ο κατ' εξοχήν μήνας της καλοκαιρινής ραστώνης, όπου μειώνονται περαιτέρω οι συναλλαγές και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο Ιούλιος ήταν αυτός που διαφοροποιήθηκε φέτος, καθώς κινήθηκε εντελώς αδιάφορα σε όλα τα επίπεδα, ελάχιστες μετοχές έκαναν κάτι άξιο λόγου, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν και οι κεντρικοί δείκτες.
Το μήνα Ιούλιο οι μέσες συναλλαγές έπεσαν στα 25 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον έναν από τους πλέον «στεγνούς» των τελευταίων ετών. Άλλωστε και μόνο ότι ο μέσος τζίρος το εξάμηνο ήταν στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ήταν στα 49 εκατ. ευρώ, δείχνει τη μεγάλη πτώση που υπήρξε τον περασμένο μήνα…
Παράλληλα, στις δύο τελευταίες εβδομάδες οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν κάτω (και) από τα 20 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό του κλίματος επενδυτικής ραστώνης που επικράτησε.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Ιούλιο με οριακή άνοδο 0,48%, ενώ απώλειες σε ποσοστό 0,95% είχε ο τραπεζικός δείκτης, παρά το +4% του τελευταίου διημέρου. Σε επίπεδο 7μήνου 2018, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 5,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 2,56%.
Πάντως, για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε αυτό που χαρακτηρίζει το ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα, όπου έχει χάσει την επαφή του με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και παραμένει απονευρωμένο σε μια ιδιότυπη απομόνωση.
Πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα, δομικό, που οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η υπόθεση της Folli Follie που ήρθε να «σκοτώσει» οποιοδήποτε ψήγμα αξιοπιστίας υπήρχε στο σύστημα.
Σήμερα, πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 758 μονάδες με πτώση 0,41%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης FTSE 25 σημειώνει πτώση επίσης 0,38%, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,85%, ενώ ο Mid Cap ενισχύεται οριακά κατά 0,09% και ο Small Cap κερδίζει 0,17%.
Οι τράπεζες διορθώνουν ήπια μετά το μίνι ραλάκι των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, με τις Εθνική και Eurobank να υποχωρούν άνω του 1%, ενώ μικρότερη είναι η πτώση σε Alpha Bank και Πειραιώς.
Στο χώρο του FTSE 25 οι περισσότερες μετοχές κινούνται πτωτικά, χωρίς όμως – και από τις δύο πλευρές, είτε αγοραστώ, είτε πωλητών, να υπάρχουν κινήσεις που να υποστηρίζονται από σημαντικούς όγκους και τζίρους.
Ανοδικά κινούνται οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Aegean Airlines και ΟΛΠ, ενώ πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Lamda Development, Fourlis κ.λπ.
Στον Mid Cap αντίδραση άνω του 2% έχουν οι Intracom Holdings και Νηρέας, θετικά κινούνται οι Ικτίνος, MIG, ΕΥΑΘ και Intralot, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως Attica Bank, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Κρι Κρι, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 44 που υποχωρούν.