Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά, καθώς μετά τις τεράστιες απώλειες των τελευταίων ημερών σήμερα και οι τρεις δείκτες διαπραγματεύονται με μεγάλα κέρδη, με τους επενδυτές εκτιμούν ότι εντός της ημέας θα επικυρωθεί το πακέτο «μαμούθ» τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας στη Γερουσία.
Ειδικότερα, δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι έπειτα από δύο «άκαρπες» προσπάθειες, οι βουλευτές των ΗΠΑ πλησιάζουν σε συμφωνία για ένα «πακέτο» μέτρων ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων το οποίο θα μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Τις προηγούμενες μέρες το πακέτο είχε βρει αντίσταση στους Δημοκρατικούς, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και θεωρούσαν ότι τα μέτρα είναι προσανατολισμένα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις της Wall Street και όχι την ευρύτερη οικονομία.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πραγματοποιεί άλμα 1.451 μονάδων ή 7,8% και κινείται στις 20.045 μονάδες, με οδηγό τη μετοχή της Boeing που κερδίζει άνω του 12%. Την ίδια ώρα, η Chevron και η United Technologies καταγράφουν επίσης ράλι άνω του 10%.
Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500, ο οποίος ενισχύεται κατά 7% και κινείται στις 2.395 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που καταγράφει άλμα 6% και βρίσκεται στις 7.262 μονάδες.
Στο μέτωπο του κορονοϊού ωστόσο, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγράφουν κατακόρυφη επιτάχυνση της μετάδοσης της ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμώντας ότι έχουν όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν στο νέο επίκεντρο της πανδημίας
Σε μια συγκυρία, όπου η διακυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα μετά από πολύ καθυστέρηση, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η περιοχή του πλανήτη που παρουσιάζει «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» των κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι μπορεί σύντομα να πάρει την σκυτάλη από ευρωπαικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Από την πλευρά του πάνως, ο πρόεδρος Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ από τον Λευκό Οίκο εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει πολύ σύντομα, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν υποστηρίζει την πολύμηνη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ότι η«Αμερική θα είναι και πάλι σύντομα ανοιχτή για τις επιχειρήσεις».
Στα υπόλοιπα νεά της αγοράς, γενικευμένο ράλι αντίδρασης καταγράφει σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των commodities, συνεχίζοντας να έχουν «παράλληλη» συμπεριφορά με την εικόνα των μετοχών στα χρηματιστήρια και να επηρεάζονται από τις ευρύτερες διακυμάνσεις της επενδυτικής ψυχολογίας διεθνώς.
Η δέσμευση της Federal Reverse, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για απεριόριστες αγορές και διάθεση ρευστότητας όσο χρειαστεί για τη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ο κυριότερος καταλύτης για την αλλαγή του σκηνικού, με τον χρυσό να ενισχύεται εκ νέου κατά 5,91% έχοντας φτάσει στα 1.660 δολάρια η ουγγιά, ενώ το πετρέλαιο Μπρεντ διαπραγματεύεται στα 27,73 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 2,59%.
Παράλληλα, ράλι 17,22% καταγράφει το παλλάδιο έχοντας φτάσει στα 1.825 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα (λευκόχρυσος) ενισχύεται κατά 9,09% στα 684,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο άργυρος κερδίζει 5,44% στα 13.985 δολάρια ανά ουγγιά.