Τον Ιανουάριο του 2021 λίγοι είχαν ακούσει για τον εικονικό κόσμο του metaverse και ακόμη πιο λίγοι είχαν σκεφτεί να αγοράσουν τα εικονικά του οικόπεδα. Ποιος ο λόγος εξάλλου για έναν επενδυτή να τοποθετήσει μέρος των χρημάτων του σε κάποιο ακίνητο που στην ουσία αποτελείται από pixels και δεν έχει καμία χρήση στον πραγματικό χρόνο; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί η αξία του ακινήτου μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον.
Ενώ, λοιπόν, στον πρώτο μήνα της περσινής χρονιάς είχαν πραγματοποιηθεί πωλήσεις εικονικών ακινήτων συνολικής αξίας κοντά στα 8 εκατ. δολάρια, μέσα στον Ιανουάριο του 2022, οι πωλήσεις υπερδεκαπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν τα 85 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες το αμερικανικό δίκτυο CNBC, συνολικά μέσα στο 2021 οι πωλήσεις real estate στο περίφημο metaverse ξεπέρασαν τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ φέτος, αν συνεχιστούν με τον ρυθμό του Ιανουαρίου, θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 1 δισ. δολάρια.
Μελέτη της εταιρείας BrandEssence δείχνει ότι η αγορά real estate στο metaverse θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 31% από το 2022 έως το 2028. Και από τη στιγμή που οι εκτιμήσεις θέλουν το ενδιαφέρον για εικονικά ακίνητα να αυξάνεται, η καναδική TerraZero Technologies ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι χορήγησε το πρώτο στεγαστικό δάνειο μέσω της πλατφόρμας Decentraland.
Στο νέο περιβάλλον του metaverse θα παίρνουμε στεγαστικά δάνεια για να αγοράσουμε ακίνητα, τα οποία θα ελπίζουμε να πουλήσουμε σε υψηλότερη τιμή στο μέλλον. Αντί να βάζουμε υποθήκη το ακίνητο, θα δίνουμε ως ενέχυρο το NFT που στην ουσία παίζει το ρόλο τίτλου ιδιοκτησίας του ψηφιακού ακινήτου.
Θα είναι σαν να αγοράζει κανείς μετοχές ή κάποιο άλλο asset, απλώς αυτή τη στιγμή φαίνεται απίστευτο όλα αυτά τα πράγματα που βλέπουμε στον ψηφιακό κόσμο να έχουν υποκείμενη αξία.
Όμως αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές των NFTs, που θα παίζουν το ρόλο τίτλων ιδιοκτησίας για τα εικονικά ακίνητα, θα διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Όσοι πιστεύουν λοιπόν ότι η ζήτηση για ακίνητα στο metaverse θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια, μπορούν να δανειστούν για να κάνουν στην ουσία μία επένδυση στον ψηφιακό κόσμο.
Πριν λίγες ημέρες, το περιοδικό TIME έκανε γνωστή την ιστορία ενός επενδυτή από το Μαϊάμι που μαζί με άλλους επενδυτές των crypto, αγόρασαν μέσω ενός μεσίτη ψηφιακών ακινήτων, 23 οικόπεδα στον ψηφιακό κόσμο του «The Sandbox» με τιμές που ξεκινούσαν από 1 ETH και έφταναν τα 42 ETH, ή από 3.000 έως 130.000 δολάρια. Οι τιμές ήταν «τσιμπημένες» γιατί στα διπλανά οικόπεδα είχαν αγοράσει η Adidas και η γνωστή κοινότητα Bored Ape Yacht Club, των 10.000 συλλεκτικών NFTs.
Το κατά πόσο μπορεί να αναπτυχθεί μία κανονική αγορά real estate για την οποία θα υπάρχει και η αντίστοιχη αγορά ενυπόθηκων δανείων, μένει να φανεί στο μέλλον, διότι το όλο hype με το metaverse ξεκίνησε πολύ δυναμικά όταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη του Facebook σε Meta, όμως «ξεφούσκωσε» ελαφρώς κατά την πρόσφατη μεγάλη πτώση των crypto.
Όπως και να’ χει, ζούμε τις πρώτες ακόμη εμπειρίες στο metaverse και όλοι οι κλάδοι είτε του πραγματικού είτε του εικονικού κόσμου που ασχολούνται με αυτό προσπαθούν να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνεργασίες για να προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσομοιάζουν τον πραγματικό κόσμο.
Υπάρχει όμως και μία μεγάλη παγίδα για τους νέους επενδυτές που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τα ψηφιακά assets. Αναλυτές προειδοποιούν ότι επειδή οι τιμές στο πραγματικό real estate είναι απλησίαστες, η αγορά ακινήτων του metaverse δίνει μία ευκαιρία στους πιτσιρικάδες επενδυτές να ασχοληθούν με τον κλάδο του real estate – έστω στον εικονικό κόσμο - και να ωφεληθούν από την ανάπτυξη των επόμενων ετών. Μόνο που οι φούσκες είναι φούσκες είτε στην πραγματικότητα είτε στο metaverse…