Σαρώνει και το Νταβός ο «τυφώνας» Τραμπ - Τι «βλέπουν» οι ισχυροί για την παγκόσμια οικονομία
Shutterstock
Shutterstock

Σαρώνει και το Νταβός ο «τυφώνας» Τραμπ - Τι «βλέπουν» οι ισχυροί για την παγκόσμια οικονομία

Ο «τυφώνας» Τραμπ σαρώνει και το Νταβός, την ίδια ώρα που η Wall Street πανηγυρίζει με νέα ιστορικά υψηλά. Όσοι έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στην ελβετική πόλη, εκεί όπου κάθε χρόνο συναντώνται οι ισχυροί του κόσμου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δηλώνουν ότι το μόνο σίγουρο είναι πως φέτος δεν θα πλήξουν, αφού η επιστροφή Τραμπ συνοδεύεται από μία γεμάτη ατζέντα με κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

Συνοδεύεται, επίσης, από αβεβαιότητα και ανησυχία για τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα εξασθενήσει το 2025.

Το φετινό συνέδριο έχει ως κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η τεχνολογική επανάσταση, ωστόσο δεν είναι μυστικό ότι σχεδόν όλες οι συζητήσεις καταλήγουν… στον Τραμπ.

Από τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος εξαιτίας των δασμών και την απόφαση του Τραμπ να διαλύσει ουσιαστικά τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποσύροντας τις ΗΠΑ, έως τις γεωπολιτικές αναταράξεις που προκαλούν οι προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, όπως το ενδιαφέρον για την αγορά της Γροιλανδίας, μέχρι τη γενικότερη άνοδο του προστατευτισμού, η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές προετοιμάζονται για μεγάλες ανατροπές. 

Ο Τραμπ και όσα σκοπεύει να κάνει αποτελούν το πρώτο θέμα συζήτησης. Οι περισσότεροι προσπαθούν να καταλάβουν μέχρι που προτίθεται να φτάσει ο Αμερικανός πρόεδρος και άλλοι δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των επόμενων μηνών και ετών.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ραλφ Όσα, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι ο προστατευτισμός μπορεί να δώσει ώθηση στις τοπικές οικονομίες βραχυπρόθεσμα, μπορεί όμως επίσης να οδηγήσει σε εμπορικά αντίποινα και κατ’ επέκταση σε ένα πιο αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Ο ίδιος τόνισε ότι το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας αντιστοιχεί μόλις στο 3% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ την ίδια ώρα παράγει περίπου το 80% των ειδήσεων και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, Πολ Ντόνοβαν, σημειώνει ότι το 2025 ξεκινά με τους καταναλωτές να ανησυχούν λιγότερο για την ανεργία και να βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, ενώ η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του πόσο γρήγορα αυτές σημειώνονται, έχει πυροδοτήσει φόβο για την οικονομική κατάσταση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων. Ο φόβος αυτός, προσθέτει ο Ντόνοβαν, ενθαρρύνει τις πολιτικές προκαταλήψεις και τον εθνικισμό, στοιχεία που είναι ήδη ορατά. 

Στην Ευρώπη, η ανησυχία είναι έκδηλη σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι. 

Βλέποντας τον Τραμπ να δηλώνει ευθέως ότι η Ευρώπη έχει συμπεριφερθεί πολύ άσχημα στις ΗΠΑ, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε από το Νταβός ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα επιβολής δασμών, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην ανακοινώσει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του αποτελεί μία πολύ έξυπνη κίνηση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Τραμπ, λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει εναλλακτικές επιλογές. Παρ’ όλα αυτά, η Ουάσιγκτον δείχνει να έχει το πάνω χέρι, καθώς ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αποκαλύψει ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών για να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.  

Το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα που συζητούν οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες, με τον Μάσιμο Αντολίνα, επικεφαλής της Philips Morris για την Ευρώπη, να εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία υπνοβατεί προς την καταστροφή καθώς δεν φαίνεται να υιοθετούνται οι προτάσεις του Μάριο Ντράγκι.

Είναι αλήθεια πως αν δει κάποιος τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων θα καταλάβει ότι στα λόγια δείχνουν να κατανοούν το πρόβλημα. Όταν όμως έρχεται η ώρα των πράξεων, οι Ευρωπαίοι καθυστερούν και στο τέλος συμφωνούν ότι διαφωνούν, με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή οικονομία να κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις. 

Να πούμε, τέλος, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 2,7% τόσο το 2025 όσο και το 2026, στο ίδιο επίπεδο δηλαδή που τοποθετείται και η ανάπτυξη του 2024. Όμως αυτή είναι η καλή πλευρά, η οποία κρύβει την τραγωδία που συντελείται στις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως στις 26 φτωχότερες από αυτές.