Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε ξεκάθαρη επενδυτική… καραντίνα συνεχίζει να βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, εντελώς αποκομμένο από το διεθνές κλίμα – θετικό ή αρνητικό – των διεθνών αγορών.
Τα σοβαρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις κινήσεις τους στο Χ.Α., με αποτέλεσμα η αγορά να έχει «στεγνώσει» από όγκους και τζίρους, ενώ μοιραία δεν μπορεί να διαμορφωθεί κανενός είδους momentum.
Σήμερα, σε μια ημέρα που σύσσωμες οι διεθνείς αγορές σημειώνουν μεγάλη πτώση, με τις Xetra DAX, CAC 40, FTSE MIB και ΙΒΕΧ 35 να σημειώνουν πτώση από 1% έως 1,60%, το ελληνικό χρηματιστήριο – ξανά χωρίς τζίρο – κινείται αδιάφορα, flat και σταθεροποιητικά πέριξ των 770 μονάδων.
Ασφαλώς το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά, που ελκύει ένα ελάχιστο κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας», όμως τελευταία δραστηριοποιούνται μόνο traders και απολύτως κερδοσκοπικά κεφάλαια, σχεδόν τυχοδιωκτικών χαρακτηριστικών.
Το σκάνδαλο της Folli Follie με όλες τις προεκτάσεις του αλλά και τα διαρκή νέα επεισόδια που έρχονται στην επιφάνεια, είναι ένας παράγοντας που έχει «μολύνει» την αγορά με τον ιό της αναξιοπιστίας και της ανασφάλειας. Παράλληλα, δείχνει την αδυναμία του συστήματος να θωρακιστεί από τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που προβληματίζει έντονα τους ξένους διαχειριστές.
Παράλληλα, θολό είναι ακόμη το σκηνικό που θα επικρατήσει την επόμενη ημέρα, όταν η Ελλάδα βγει από τα μνημόνια και τα προγράμματα στήριξης, εν μέσω δύσκολων συνθηκών για τον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο.
Αρκετοί διαχειριστές θεωρούν – εύλογα – ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει την ωριμότητα και τις αντοχές ώστε να πάψει να λειτουργεί σε… προστατευμένο περιβάλλον, όπως κάνει εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, με πολλές προεκτάσεις, καθώς οι διαχειριστές φοβούνται διακοπή των μεταρρυθμίσεων.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, κανένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο δεν προβαίνει σε σημαντική αύξηση του επενδυτικού ρίσκου στην ελληνική αγορά και αυτός είναι ο λόγος που ο τζίρος στο Χ.Α. έχει «κάτσει» εντελώς.
«Κολλημένος» πέριξ των 770 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
Έτσι, η αγορά έχει καταστεί ακόμη πιο ρηχή, οπότε οι παραμικρές εντολές, διαμορφώνουν κλίμα. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ισχυρές πωλήσεις δε βγαίνουν και αυτός είναι ο λόγος που ο Γενικός Δείκτης κρατιέται στην ευρύτερη περιοχή των 750-780 μονάδων το τελευταίο διάστημα.
Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 771 μονάδες με εναλλαγές προσήμου, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ. Η εικόνα στο χώρο του FTSE 25 είναι μεικτή, όπως μοιρασμένη είναι η εικόνα και στο σύνολο του ταμπλό. Στις τράπεζες, που χθες μάζεψαν το ήμισυ των απωλειών της περασμένης Παρασκευής, υπάρχει ήπια άνοδος, με τις Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank να ενισχύονται από 1% έως 1,62%.
Στο χώρο των blue chips, στήριγμα στο Γ.Δ. δίνουν τίτλοι όπως ΔΕΗ, Jumbo, Grivalia Properties, EXAE, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, ενώ πτωτικά κινούνται οι Coca Cola HBC, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap ανοδικά κινούνται τίτλοι όπως ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, J&P Άβαξ, MIG, Υγεία, Intracom Holdings και ΚΛΜ, ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχονται μετοχές όπως Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Κρι Κρι, Intralot και MLS.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως CPI (προέρχεται από ράλι), Προοδευτική, Attica Συμμετοχών, Flexopack, ΑΝΕΚ, Profile, Έλαστρον, Μύλοι Λούλοι και Μαθιός Πυρίμαχα. Στο σύνολο της αγοράς, 41 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.