Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεχίζει τις συνεδριάσεις σταθεροποίησης, συσσώρευσης, αναμονής και «ζύγισης» δυνάμεων το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όλο το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει τη διακύμανσή του εντός ενός πολύ στενού εύρους ελάχιστων μονάδων.
Παρ'' ότι οι long έστω και στα... σημεία, επιβάλουν θετικά πρόσημα στο φινάλε κάθε συνεδρίασης, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να έχει «χτίσει» ένα σπάνιο σερί από 16 ανοδικές στις 19 τελευταίες συνεδριάσεις, εντούτοις η αγορά όχι μόνο δεν έχει δυναμική να ακολουθήσει το διεθνές momentum, αλλά παρουσιάζει και εμφανή σημάδια κόπωσης.
Πρόκειται φυσικά για κόπωση που οφείλεται στην αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν το σύστημα και να... κεφαλαιοποιήσουν τη βελτιωμένη τεχνικά βραχυχρόνια εικόνα της αγοράς.
Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται μεγαλύτερες συναλλαγές ώστε να διασπάσει τις κρίσιμες αντιστάσεις στην περιοχή των 660 – 663 μονάδων. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν το Χ.Α. διασπάσει την αντίσταση των 663 μονάδων τότε αυτό θα απελευθέρωνε – τεχνικά – την αγορά και θα έδινε ώθηση για τη ζώνη των 680 – 700 μονάδων.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, με τις παγκόσμιες αγορές να βελτιώνουν και το Φεβρουάριο την εικόνα τους, με τον Dow Jones να απέχει πλέον λιγότερο από 1.300 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του στην περιοχή των 26.800 μονάδων!
Στο σύστημα υπάρχει τρομερή ρευστότητα, κάτι που αποδεικνύεται και από τη φρενίτιδα που καταγράφεται σε κάθε απόπειρα χώρας να δανειστεί από τις αγορές, όπου ο συνωστισμός των... επενδυτών – δανειστών είναι πρωτοφανής!
Την ίδια ώρα ασφαλώς, η κατάσταση σ'' ό,τι αφορά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας που ήταν η γενεσιουργός αιτία του μεγάλου ξεπουλήματος τους τελευταίους μήνες του 2018 παγκόσμια, οδεύει διαρκώς προς μεγαλύτερη εξομάλυνση.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 656,08 μονάδες σήμερα με οριακή άνοδο 0,15%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση μόλις 5,7 μονάδων, με χαμηλό στις 652,08 και υψηλό στις 657,80 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών στα γνώριμα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 32,13 εκατ. ευρώ, με το 1 εκατ. σε πακέτα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.737,18 μονάδες με άνοδο 0,58%, ο Mid Cap διόρθωσε σε ποσοστό 1,35% κλείνοντας στις 1.088,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 416,49 μονάδες με πτώση 0,26%.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς παρ'' ότι έφτασε να κερδίζει έως περίπου 6% εντούτοις έκλεισε στο +0,28%, ενώ εικόνα ισορροπίας υπήρξε και στις υπόλοιπες. Στο χώρο των blue chips η εικόνα ήταν μεικτή, όπως μεικτή ήταν η εικόνα και στο σύνολο του Χ.Α.
Κέρδη άνω του 3% είχε η Ελλάκτωρ, άνω του 2% κέρδισε η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και Σαράντης. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% είχαν οι Grivalia Properties, Viohalco και Aegean Airlines.
Στον Mid Cap, ανοδικά διασώθηκαν μόνο οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος, Νηρέας, Κρι Κρι, Attica Bank και MLS, ενώ με μεγάλες απώλειες έκλεισε ο όμιλος Intracom με τη μητρική στο -4,58%, την Intralot -7,41% και την Intrakat -2,40%. Πιέσεις άνω του 2% είχαν επίσης μετοχές όπως MIG, Τεχνική Ολυμπιακή, Κέκροπας και AS Company.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα υπήρξε σε τίτλους όπως Ευρωσύμβουλοι, Προοδευτική, Μινωικές Γραμμές, Κορδέλλου, Inform Λύκος, Βογιατζόγλου, Revoil, Frigoglass, Ιατρικό Αθηνών, Γενική Εμπορίου και Καράτζης. Στον αντίποδα, υποχώρησαν μετοχές όπως Pasal, Newsphone, Unibios, Σελόντα, Quality & Reliability, Παπουτσάνης, Κρέτα Φάρμ, ΕΚΤΕΡ, Μοτοδυναμική και Έλτον. Συνολικά υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 46 ανοδικές και 47 πτωτικές μετοχές.