Μπορεί «τα διαμάντια να είναι ο καλύτερος φίλος ενός κοριτσιού», όπως λέει το παλιό τραγούδι, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι το αγαπημένο των επενδυτών αυτή τη στιγμή, με τους πολύτιμους λίθους να χάνουν σημαντικά μέρη από την αξία τους τελευταίους μήνες.
Οι τιμές των διαμαντιών έχουν υποχωρήσει κατά 18% από τα ιστορικά υψηλά τους τον Φεβρουάριο του 2022 και κατά 6,5% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη τιμών ακατέργαστων διαμαντιών (Global Rough Diamond Price Index). Και η αξία τους πρόκειται να κάνει περαιτέρω βουτιά, προβλέπουν αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC.
«Ένα φυσικό διαμάντι λίγο καλύτερης ποιότητας από το μέσο όρο 1 καρατίου κόστιζε 6.700 δολάρια πριν από ένα χρόνο, σήμερα το ίδιο διαμάντι πωλείται για 5.300 δολάρια», δήλωσε στο CNBC ο Paul Zimnisky, διευθύνων σύμβουλος της Paul Zimnisky Diamond Analytics.
Τα διαμάντια, μαζί με άλλα κοσμήματα, είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η οποία κορυφώθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.
"Οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν", ανέφερε η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Company σε έκθεσή της. "Είχαν ρευστό από τις κεφαλαιαγορές και τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης και ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν σε ακριβά δώρα για τους αγαπημένους τους", δήλωσαν.
Όταν όμως οι οικονομίες άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να οδηγούνται σε μια "απότομη πτώση".
Ο ανταγωνισμός από τα τεχνητά διαμάντια, η βραδύτερη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και το αβέβαιο μακροοικονομικό σκηνικό είναι παράγοντες που προκάλεσαν επίσης την πτώση των τιμών, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου.
Τα τεχνητά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τη χρήση ακραίας πίεσης και θερμότητας που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο τα δημιουργούνται τα φυσικά διαμάντια.
Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτά για την επιλογή για παράδειγμα των δαχτυλιδιών για αρραβώνες.
Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια
Οι αναλυτές της αγοράς διαμαντιών δεν αναμένουν ότι οι κυρώσεις κατά του κορυφαίου παραγωγού διεθνώς, της Ρωσίας, θα οδηγήσουν σε σοβαρή αύξηση των τιμών.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την πώληση των διαμαντιών της παρά τις κυρώσεις, ειδικά αν οι μεγαλύτεροι αγοραστές συνεχίσουν να προτιμούν στους πολύτιμους λίθους της Μόσχας.
"Χώρες όπως η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και η ΕΕ, δεν επέβαλαν κυρώσεις στις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών. Έτσι, και πάλι, δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις", σημείωσε.
Η Ινδία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας διαμαντιών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έρχονται δεύτερες, ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο και τα ΗΑΕ.