Του Απόστολου Σκουμπούρη
Λόγω πρωτίστως του τραπεζικού κλάδου που για ακόμη μια φορά υστέρησε κλείνοντας σε νέα χαμηλά τριάμισι και πλέον μηνών, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την αντίδραση που αρχικά προσπάθησε, ούτε να ακολουθήσει την άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών.
Σε μια ημέρα που δείκτες όπως ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζουν έως και 1,45%, ο Cac 40 στο Παρίσι έως 1,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έως 1,07%, το Χ.Α. επέδειξε ξανά στοιχεία εσωστρέφειας, χωρίς momentum και χωρίς καμιά δυναμική.
Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας, με τη μεγάλη καταστροφή της πυρκαγιάς που «χτύπησε» την Αττική - όπου ήδη υπάρχον καταμετρημένοι πάνω από 70 νεκροί - κάθε άλλο παρά διάθεση για επενδύσεις, μετοχές, κέρδη και αγοραπωλησίες ευνοούσε.
Το να χτυπιέται ο κεντρικός νομός της χώρας τόσο αδυσώπητα και τόσο καταστροφικά, φέρνοντας μέσα σε ελάχιστες ώρες ανείπωτη και πρωτοφανή στα χρονικά καταστροφή, ασφαλώς και είναι ένα θέμα που αφορά και το επενδυτικό περιβάλλον αλλά και την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική κατάσταση.
Μιλάμε για τον πιο... πλούσιο νομό της χώρας, όπου φιλοξενεί περίπου το μισό πληθυσμό της Ελλάδας και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγικής της δύναμης. Ασχέτως με τις ευθύνες, που είναι πολλές, αυτό που έγινε είναι ένα καίριο πλήγμα με ανυπολόγιστη δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες.
Η αδυναμία ή η ανικανότητα της πολιτείας, των αρμόδιων φορέων και των υπηρεσιών του κράτους να παρέμβουν και να βάλουν αναχώματα μπροστά σ'' αυτή την καταστροφή, θα μείνει μνημείο – δυστυχώς – για τις επόμενες δεκαετίες. Και αυτό χωρίς καμιά – μα καμιά – διάθεση πολιτικής «εκμετάλλευσης» ή άλλου είδους πολιτικής αντιπαράθεσης.
Αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α.
Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο αρχικά προσπάθησε να αντιδράσει, ακολουθώντας την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, όμως σταδιακά «κρέμασε» και δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την άνοδο.
Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 750,27 μονάδες με οριακή πτώση 0,16%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 755,55 μονάδες και χαμηλό στις 747,24 μονάδες. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.989,15 μονάδες με πτώση 0,19%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1,235,51 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 815,36 μονάδες με πτώση 0,52%.
Ήταν η 4η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη που έκλεισε σε νέα χαμηλά τριάμισι μηνών, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 4 Απριλίου 2018. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι της χθεσινής συνεδρίασης και έφτασε στα 17,72 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο των τραπεζών η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς η Πειραιώς δέχτηκε ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό -3,25% και η Alpha Bank -1,65%, ενώ η Εθνική έκλεισε με άνοδο 1,56% και η Eurobank +0,86%.
Στα blue chips κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι μειωμένοι όγκοι και τζίροι καθώς τέσσερις μετοχές (Aegean Airlines, ΟΛΠ, Fourlis και ΕΥΔΑΠ) διακίνησαν όγκο μικρότερο από 5.000 τεμάχια. Στήριξη στο Γ.Δ. με άνοδο άνω του 1% είχαν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties, Lamda Development, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.
Πτωτικά, με απώλειες άνω του 2% έκλεισε ο ΟΛΠ, άνω του 1% έχασαν οι Τιτάν και Aegean Airlines, ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι Coca Cola HBC, Jumbo, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ.
Στο χώρο του Mid Cap πιέσεις άνω του 2% δέχτηκε η J&P Άβαξ, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Πλαίσιο, ΕΥΑΘ και Κλουκίνας Λάππας. Ανοδικά στο μεσαίο χώρο έκλεισαν οι Ικτίνος, Intracom Κατασκευές, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings και Attica Bank.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Logismos, Newsphone, Ελτράκ, ΑΝΕΚ και Profile, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Forthnet, Ίλυδα, Σελόντα κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 45 μετοχές σε άνοδο και 46 σε πτώση.