Πτωτική ήταν και η 2η εβδομάδα του Μαΐου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,79% χάνοντας και το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος με απώλειες 11,84% το πενθήμερο αποδεικνύεται ο μεγάλος ασθενής της αγοράς, ανεβάζοντας τις απώλειες το 2020 στο -69%!
Ο Μάιος επιβεβαιώνει ότι είναι παραδοσιακά μήνας ρευστοποιήσεων για τις αγορές, καθώς μετά την αντίδραση του Απριλίου, σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια έχουν ήδη απωλέσει πάνω από το ήμισυ των κερδών του περασμένου μήνα. Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την άρση των lockdowns διεθνώς με τις αγορές, τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις να έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα πλέον.
Μια πραγματικότητα με άλλα δεδομένα, άλλες καταναλωτικές συνήθειες, με τεράστια ανεργία, ολόκληρους κλάδους σχεδόν ακυρωμένους και με την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού και ταξιδιών, στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.
Εύλογα κορυφαίοι διεθνείς θεσμοί, κεντρικές τράπεζες και άλλοι φορείς προβαίνουν σε εξαιρετικά δυσμενείς εκτιμήσεις για το «χτύπημα» που θα επιφέρει στις οικονομίες όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό, αλλάζοντας φυσικά και τα δεδομένα αναφορικά με το «δίκαιο» των αποτιμήσεων στα χρηματιστήρια…
Επόμενο είναι πλέον οι επενδυτές σταδιακά να καλούνται να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση όπου νομοτελειακά θα περιλαμβάνει και το «ζύγισμα» των τρεχουσών αποτιμήσεων σε δείκτες και μετοχές, να διαβλέψουν και να προεξοφλήσουν τα μελλούμενα, και παράλληλα να εξασφαλίσουν και την απαραίτητη ρευστότητα.
Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον η διαγραφή τριών τραπεζικών μετοχών και του Τιτάν από το δείκτη MSCI Global Standard επιδείνωσε την εικόνα του Χ.Α. και κυρίως του τραπεζικού κλάδου, καθώς η τρέχουσα κρίση θα φέρει επιπλέον σημαντικές επισφάλειες.
Από την άλλη πλευρά, κάποια καλά αποτελέσματα αλλά και ειδήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος έδωσαν την ευκαιρία σε αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας να διαφοροποιηθούν και να στηρίξουν το Γ.Δ. που είχε καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων αγορών, κρατώντας την επαφή με τις 600 μονάδες.
Τα καλά αποτελέσματα εταιρειών όπως ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ, η κινητικότητα σ’ ότι αφορά το Ελληνικό, αλλά και η επανεκκίνηση ορισμένων δρομολογίων για την Aegean Airlines από τις 18 Μαΐου διαφοροποίησε σημαντικά τις εν λόγω μετοχές στις τελευταίες συνεδριάσεις, στηρίζοντας το Γενικό Δείκτη.
Παράλληλα η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από χαμηλούς τζίρους, καθώς οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 44,9 εκατ. ευρώ, επίδοση κατά 9,4% καλύτερη έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, όμως όχι ικανή για να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς.
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 593,26 μονάδες με άνοδο 0,87%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 601,10 μονάδες (+2,21%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.420,23 μονάδες με άνοδο 1,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά το ιστορικό χαμηλό της Πέμπτης, έκλεισε στις 272,81 μονάδες με άνοδο 1,78%, παρ’ ότι στο υψηλό ημέρας ενισχύονταν έως 5,40%.
Στον Large Cap ξεχώρισε η Aegean Airlines με άνοδο άνω του 5%, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola HBC, Fourlis, EXAE, ΟΠΑΠ κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 39 σε πτώση.