Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι στάσιμη και οι απειλές του προέδρου Τραμπ ότι θα είναι η επόμενη περιοχή που θα χτυπήσει με δασμούς αυξάνει το ρίσκο να χειροτερεύσει την κατάσταση. Ωστόσο, στα χρηματιστήρια οι ευρωπαϊκές μετοχές κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 9% φέτος σε δολαριακή βάση και ο CAC 40 στο Παρίσι γύρω στο 8%. Πρόκειται για κέρδη σημαντικά υψηλότερα από το 2,45% του δείκτη S&P500 στη Wall Street.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς είχαν να σημειώσουν υπεραπόδοση έναντι των αμερικανικών με τέτοια διαφορά στο ξεκίνημα νέας χρονιάς από το 2015.
Μερικές από τις μετοχές blue chip με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής το 2025 περιλαμβάνουν ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως την ισπανική Santander και τη γαλλική Societe Generale, καθώς και οίκους ειδών πολυτελείας όπως τη Richemont και την Burberry.
O ενθουσιασμός με τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται σε μη αναμενόμενη στιγμή. Η ευρωζώνη έκλεισε το 2024 με μηδενική ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο και ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα οτι θα χτυπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ σύντομα με δασμούς αφού πρώτα εστίασε στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα.
Παρά ταύτα, ένας συνδυασμός παραγόντων ενισχύει τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Οι επενδυτές περίμεναν ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα ενίσχυε την υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών. Όμως, η προσδοκία αυτή εμφανίζει ρωγμές μετά το κινεζικό startup DeepSeek στην Τεχνητή Νοημοσύνη και αποτελέσματα από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Alphabet και η Μicrosoft που απογοήτευσαν.
Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν τους επενδυτές να κοιτάξουν αλλού και να επαναξιολογήσουν αγορές που είχαν βρεθεί εκτός ενδιαφέροντος στην Ευρώπη και την Ασία.
Παράλληλα, οι πολιτικοοικονομικές προοπτικές και η κερδοφορία των επιχειρήσεων βελτιώνονται μαζί με τις ελπίδες ότι ο Τραμπ θα διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός στη σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας, ενισχύοντας τις μετοχές, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.
Ένας κύριος λόγος που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών στους ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες είναι ότι δείχνουν φτηνοί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των ΗΠΑ.
Ο S&P500 έχει πολλαπλασιαστή κερδών 22 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου ενώ το Ρ/Ε του πανευρωπαϊκού STOXX 600 είναι στο 14 και στο 12 για τις βρετανικές μετοχές.
Μπορεί οι πολλαπλασιαστές να αντικατοπτρίζουν διαφορετικά προφίλ ανάπτυξης, όμως, η συγκριτικά ακριβότερη αποτίμηση των αμερικανικών μετοχών καθιστά δύσκολη τη συνεχή άνοδο τους.
Αντίθετα, θα είναι ευκολότερο για τις φθηνότερες συγκριτικά ευρωπαϊκές μετοχές να κλέψουν την παράσταση όταν η ψυχολογία βελτιωθεί.
Επίσης, η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και του δολαρίου είναι θετικός παράγοντας για τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούν μεγαλύτερους τζίρους στις ΗΠΑ από ότι στην εγχώρια αγορά τους.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν έκθεση στην υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ενώ παράλληλα η ενδυνάμωση του δολαρίου κάνει τα έσοδα των πωλήσεων αυτών πιο μεγάλα όταν μετατρέπονται στα εγχώρια νομίσματα, σε ευρώ ή σε στερλίνες.
Ένας άλλος λόγος είναι οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη θα μειώσουν τα επιτόκια πιο επιθετικά από ότι η Fed. H Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσαν το κόστος χρήματος πρόσφατα ενώ η Fed κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα.
Πάντως, οι απειλές που εξαπολύει ο Τραμπ για δασμούς παραμένουν ένα σημαντικό ρίσκο για το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών καθώς η αγορά τιμολογεί τις απειλές του ως διαπραγματευτική τακτική.
![Το στοίχημα για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην εποχή του εμπορικού πολέμου Το στοίχημα για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην εποχή του εμπορικού πολέμου](https://static.liberal.gr/styles/liberal_article_image/s3/2025-02/1739130526165_shutterstock248447866.jpg.webp?VersionId=CeqOhKtTn4C6B2Nr.llRsbgTZ_.ZpASx&itok=vq0L2K4g)
Shutterstock
Shutterstock