Ακολουθώντας με τη διστακτικότητα των υπολοίπων χρηματαγορών διεθνώς εν μέσω μιας ανοδικής έξαρσης απόρροια των αισιόδοξων μηνυμάτων από τα εμβόλια κατά της πανδημίας, η ελληνική χρηματαγορά σημείωσε πτώση (ΓΔ -1,27% στις 699,20 μονάδες, FTSE 25 -1,33% στις 1656,6 μονάδες). Μολονότι στους περισσότερους τίτλους εμφανίστηκαν επίμονοι πωλητές οι οποίοι δεν άφησαν περιθώρια για θετικά πρόσημα, μολαταύτα η ένταση των ρευστοποιήσεων δεν δημιούργησε ανησυχίες για την διακοπή της ανοδικής τάσης που έχει αποκτήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ.
Η εικόνα αυτή είναι συχνή τόσο στην άνοδο, όπως η τρέχουσα, όσο και στις πτώσεις, και -προσώρας- χαρακτηρίζεται δευτερεύουσα, αντίθετης κατεύθυνσης στην κύρια ανοδική κίνηση. Μάλιστα, οι μέτριοι όγκοι (64 εκατ. ευρώ) συνεπικουρούν, διότι οι πωλήσεις διαφαίνεται να προέρχεται κυρίως από βραχυπρόθεσμες -μικρές- θέσεις.
Επίσης, η άνεση στην απορρόφηση αυτών εντός στενού εύρους τιμών υποδεικνύει αφενός τη θέληση για ενίσχυση αγοραστικών θέσεων, αφετέρου την ήδη σωστή τοποθέτηση από πιο χαμηλά. Εστιάζοντας μάλιστα στους ήδη κερδισμένους της κίνησης, ένα σενάριο απότομης πτωτικής τάσης είναι λιγότερο πιθανό από αυτό της συνέχισης, ακόμα κι αν χρειαστούν λίγες συνεδριάσεις ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές πέριξ κάποιων επιπέδων.
Όσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί χάρη στην εξέλιξη περί πανδημίας διατηρείται, τόσο δεν αναμένεται μεταστροφή της ανοδικής τάσης. Σε εξέλιξη, πέραν των της πανδημίας, βρίσκονται τα deals διαφόρων ομίλων (βλ. MIG, Viohalco) και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με αφορμή τα CoCos της Πειραιώς. Συνηθίζεται εξάλλου να ξεπετάγονται θετικά νέα σε ήδη ανοδική αγορά, επιτείνοντας τα φαινόμενα της πρωθύστερης προεξόφλησης και της επερχόμενης ανατροφοδότησης.
Τέλος, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι όλη αυτή η έντονη κίνηση συμβαίνει εν μέσω μέτρων κοινωνικού εγκλεισμού, κάτι που ενδυναμώνει την αξία της. Στη στήλη του live χρηματιστηρίου παρακολουθούνται στενά οι περισσότεροι τίτλοι καθ' όλη τη συνεδρίαση.