Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεχίζεται η στασιμότητα και ο εγκλωβισμός σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αδυνατεί να διαμορφώσει οποιοδήποτε momentum, ασχέτως με τη συμπεριφορά των διεθνών αγορών.
Κεντρικό δομικό πρόβλημα της αγοράς – θα επαναλάβουμε – είναι η διακοπή της δραστηριοποίησης των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, λόγω όλων των δραματικών εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα με το σκάνδαλο της Folli Follie, οπότε η αγορά έχει «στεγνώσει» εντελώς από όγκους και τζίρους.
Άλλωστε, σε μια αγορά που ακόμη και στον FTSE 25 διακινούνται 1.000 ή 3.000 τεμάχια σε μια εφτάωρη συνεδρίαση, καταλαβαίνουμε ότι πλέον υπάρχει συστημικό πρόβλημα, που ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια τεχνοκρατικής προσέγγισης, ελκυστικότητας μετοχών, οράματος ή momentum.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά αδυνατεί – και σήμερα – να βγάλει ουσιαστική αντίδραση παρ' ότι οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν και μολονότι το Χ.Α. προέρχεται από σειρά αρνητικών συνεδριάσεων. Πιο αναλυτικά, και οι τρεις έως τώρα συνεδριάσεις του Ιουλίου είναι πτωτικές, ενώ στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις, το Χ.Α. έχει κλείσει πτωτικά στις έξι.
Η αγορά επιβεβαιώνει καθημερινά ότι βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τον Ιούλιο, στη διάρκεια του οποίου έχει μόνο αρνητικά κλεισίματα και με πενιχρό τζίρο.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα ο τζίρος κατήλθε στα 27,90 εκατ. ευρώ, επίδοση που ήταν αρνητικό ρεκόρ 2018, την Τρίτη μειώθηκε περαιτέρω στα 25,56 εκατ. ευρώ, επίδοση που είχε να γίνει από τα τέλη του Αυγούστου 2017, ενώ χθες – με αργία στη Wall Street – η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 21,24 εκατ. ευρώ!
Η αγορά πλέον απέχει μόλις 42 μονάδες από το χαμηλό 52 εβδομάδων και τις 701,36 μονάδες, επίπεδα που βρέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017, κάτι που καταδεικνύει τον εγκλωβισμό της στην εσωστρέφεια και τη φθορά.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 743 μονάδες με οριακή πτώση 0,06%, ενώ ο τζίρος μόλις που φτάνει στα 4 εκατ. ευρώ. Απολύτως άνευρη η εικόνα τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap, όπου ελάχιστες μετοχές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν.
Ανοδικά στον Large Cap κινούνται οι ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Aegean Airlines, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ενώ σε ήπια αρνητική τροχιά είναι μετοχές όπως Coca Cola HBC, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Grivalia Properties και Lamda Development.
Πλήρης ακινησία στο μεσαίο χώρο, χωρίς καθόλου στίγμα έως τώρα, ενώ οι περισσότερες μετοχές δεν έχουν πρόσημο. Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές όπως Σελόντα (συνεχίζεται η ισχυρή αντίδραση +28,64%), CPI, Φιερατέξ, Attica Bank, Mevaco κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 26 μετοχές ενισχύονται έναντι 28 που υποχωρούν.