Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση όπου επιβεβαίωσε τα... φοβικά σύνδρομα και την ανασφάλεια των εμπλεκομένων ήταν και η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι όγκοι και οι τζίροι ήταν ξανά εξαιρετικά χαμηλοί – ακόμη και στον Large Cap – καθιστώντας το Χ.Α. μια εξαιρετικά ρηχή αγορά, χωρίς βάθος και χωρίς κανένα momentum.
Η αγορά αρχικώς έκανε προσπάθεια αντίδρασης μετά από ένα τετραήμερο απωλειών όπου ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει άνω του 3,5% και οι τράπεζες άνω του 6%, όμως, η μη εισροή «φρέσκου» χρήματος, προξένησε ξανά αρρυθμίες.
Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει καταλυτικά τις πρωτοβουλίες τους, κάτι που έχει απονευρώσει όλη την αγορά, που αδυνατεί να βρει momentum αντίδρασης, κάτι που φάνηκε πρωτίστως χθες όταν ο ευρωπαϊκός νότος έκανε ράλι και το Χ.Α. έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,82%!
Δεν είναι τυχαίο σήμερα, μετά από εφτά συνεδριάσεις ο τζίρος ξεπέρασε το όριο των 40 εκατ. ευρώ, έχοντας επιδόσεις που παραπέμπουν σε εποχές εορταστικής ραστώνης...
Η ιστορία της Folli Follie και όλο το παρασκήνιο που υπάρχει πέριξ αυτής της υπόθεσης, αφήνει βαριά σκιά πάνω από την αγορά, εν μέσω φημών, σεναρίων και διαδόσεων. Η Folli Follie – που πλέον αφαιρέθηκε από τους δείκτες του Χ.Α. και από σήμερα Τρίτη αντικαταστάθηκε στον FTSE 25 από τη Fourlis, έχει ενσπείρει τον ιό της αναξιοπιστίας και της ανασφάλειας στην αγορά.
Παράλληλα, στάση αναμονής υπάρχει και σε ο,τι αφορά το ελληνικό θέμα με τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και το ΔΝΤ για το χρέος και όλα τα υπόλοιπα.
Όπως και να ''χει, τουλάχιστον είναι θετικό ότι ανακόπηκαν οι πωλήσεις, άρα η αγορά κράτησε το τεχνικό όριο των 757 που σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, είναι εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή, καθώς ορίζει το βραχυχρόνιο momentum.
Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 762,43 μονάδες με άνοδο 0,46%, σε μια συνεδρίαση που αρχικά κινήθηκε έντονα ανοδικά φτάνοντας έως το υψηλό των 769,11 μονάδων καταγράφοντας άνοδο άνω του 1,30%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 758,40 μονάδες (-0,07%).
Η αξία συναλλαγών ήταν ελαφρώς ενισχυμένη έναντι προηγούμενων ημερών και ανήλθε στα 44,41 εκατ. ευρώ, με τα 9,20 εκατ. ήτοι το 21% σε πακέτα, με σχεδόν 7 εκατ. ευρώ σε δύο μεγάλα πακέτα του ΟΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έκαναν μαζί 16,5 εκατ. ευρώ τζίρου. Ο όγκος έφτασε στα 24,6 εκατ. τεμάχια με τα 18,4 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Στο χώρο του FTSE 25 στο φινάλε υπήρξε βελτίωση του σκηνικού, ενώ και η Jumbo που έφτασε να χάνει άνω του 4% ενδοσυνεδριακά, στο τέλος απώλεσε το 1,12% της αξίας της, επιτρέποντας καλύτερη απεικόνιση στο Γενικό Δείκτη. Πλην της Jumbo, πτωτικά στον Large Cap έκλεισαν και οι Alpha Bank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική.
Στον αντίποδα, καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως Σαράντης +3,50%, ΕΛΠΕ +2,05%, Motor Oil +1,40%, Aegean Airlines +1,39%, Coca Cola HBC +1,20%, ΟΠΑΠ +1,15%, Grivalia Properties +1,14%, κ.ο.κ.
Στο χώρο του Mid Cap δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο, ενώ κέρδη έκλεισαν οι ΟΛΘ +2,72%, Intracom Κατασκευές +2,20%, Ικτίνος +2,07%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +1,56%, Υγεία +1,53%.
Στην ευρύτερη αγορά η διστακτικότητα και η επιφυλακτικότητα ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία, κάτι που φαίνεται από την τελική εικόνα όπου παρά το +0,46% του Γενικού Δείκτη, το κλίμα ήταν μοιρασμένο με 54 ανοδικές και 53 πτωτικές μετοχές.
Πιέστηκαν τίτλοι όπως Βιοτέρ, Εικόνα Ήχος, Πλαστικά Κρήτης, Centric, Frigoglass, F.G. Europe, Ελγέκα και Εβροφάρμα.