Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τις επενδύσεις διεθνώς, με τις αγορές ομολόγων να δέχονται σφυροκόπημα, αλλά και την Ευρωζώνη να βιώνει μια ακόμη μεγάλη απειλή για ρήγμα και μάλιστα μεγάλο μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση της Ιταλίας, το ελληνικό χρηματιστήριο και η ελληνική οικονομία εύλογα δέχονταν ισχυρούς κλυδωνισμούς, ως αδύναμος κρίκος.
Η εκτίναξη των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλό 7ετίας φέρνει τριγμούς σε όλο το επενδυτικό σύστημα, διαταράσσοντας περαιτέρω τις όποιες ισορροπίες, ενώ η κλιμάκωση της «πολεμικής» μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης, εκτοξεύει την ανησυχία στα ύψη, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις αγορές μετοχών, όσο και ομολόγων.
Η Ευρώπη είναι ξανά μπροστά στο φάσμα μιας ακόμη μεγάλης κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες, δεδομένου ότι η Ιταλία, ως τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ηπείρου, είναι εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος και δύναται να επιφέρει πρωτοφανείς κλυδωνισμούς.
Μέσα σ'' αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» ρευστότητα απανταχού, τα ελληνικά ομόλογα δέχονται ισχυρότατη πίεση με το 10ετές σήμερα να φτάνει έως το υψηλό του 4,686% - επίπεδα απαγορευτικά για κάθε απόπειρα εξόδου στις αγορές – για να αποκλιμακωθεί μερικώς στη συνέχεια έως το 4,59%.
Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στο χρηματιστήριο, που ως προεξοφλητικός μηχανισμός, δείχνει πως «διαβάζει» απολύτως αρνητικά τις εξελίξεις, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρ'' ότι η αγορά βρίσκεται σε ακραία υπερπουλημένη κατάσταση, εντούτοις όχι μόνο αδυνατεί να βγάλει έστω τεχνικής μορφής αντίδραση, αλλά βουλιάζει καθημερινά χαμηλότερα, με τις αποτιμήσεις να έχουν γίνει φύλλο και φτερό, τόσο στις τράπεζες, όσο και ευρύτερα.
Η ψυχολογία των εμπλεκομένων είναι στο ναδίρ λόγω των τελευταίων ακραίων πτωτικών φαινομένων, οπότε όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν νέα ρίσκα, αλλά ρευστοποιούν και «κλειδώνουν» τις θέσεις τους.
Πρόκειται για μια κατάσταση φθοράς και έκπτωσης, ένα ανατροφοδοτούμενο σκηνικό αρνητικής ανάγνωσης των εξελίξεων, όπου μετά από κάποιο βαθμό, υπάρχει βεβαίως και η υπερβολή. Άλλωστε, οι αγορές, ως γνωστόν, κατά 80% είναι ψυχολογία και ειδικά σε τέτοιες περιόδους σύγχυσης και ασάφειας, τα όποια τεχνοκρατικά δεδομένα, παραμερίζονται.
Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες αλλά και blue chips
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,17 μονάδες με νέα πτώση 2,43%, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά ενάμιση και πλέον έτους, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,21 εκατ. ευρώ. Ήταν η 7η πτωτική στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις με τις απώλειες αυτό το διάστημα να προσεγγίζουν το 12%. Θυμίζουμε ότι χθες ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 2,61% ενώ την Παρασκευή είχε χάσει 2,57% της αξίας του! Στατιστικά που επιβεβαιώνουν το ανατροφοδοτούμενο σπιράλ απαξίωσης.
O FTSE 25 έκλεισε στις 1.644,23 μονάδες με πτώση 2,25%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.018,96 μονάδες με πτώση 0,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 486,21 μονάδες με πτώση 3,50%!
Στο χώρο των τραπεζών, η σύγχυση είναι κυρίαρχο στοιχείο, με τις διακυμάνσεις πολύ έντονες, καθιστώντας τις συνεδριάσεις μια «σκληρή» αρένα υψηλού ρίσκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Πειραιώς είχε διακύμανση 15,16%, ενώ η Eurobank 10,44%.
Βεβαίως, το κλείσιμο στις τράπεζες, ήταν αρκετά καλύτερο συγκριτικά με το χαμηλό ημέρας. Η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 7,62% παρ'' ότι έχανε άνω του 12%, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 5,12%, παρ'' ότι επίσης έχανε άνω του 10%. Η Εθνική είχε πτώση 3,88% και η Alpha Bank -1,51%.
Στο χώρο των blue chips, πλέον το «κλείδωμα» ρευστότητας και η αύξηση του ρίσκου χώρας, επηρεάζει σημαντικά και μετοχές που έως πρότινος θεωρούνταν επενδυτικά καταφύγια. Η Motor Oil υποχώρησε άνω του 6%, άνω του 4% έχασαν Jumbo, Viohalco και ΕΧΑΕ, άνω του 3% έχασαν οι Μυτιληναίος και Σαράντης και άνω του 2% οι ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον FTSE 25 μόνο το ΑΔΜΗΕ (+0,13%) έκλεισε σε θετικό έδαφος.
Στον Mid Cap η εικόνα βελτιώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης. Ξεχώρισε η MIG με άνοδο 7,94%, ενώ θετικά έκλεισαν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intralot, Υγεία, J&P Άβαξ, ΟΛΘ και Πλαίσιο. Στον αντίποδα, απώλειες 5% είχε η Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 4% έχασαν οι Cenergy Holdings και Ικτίνος, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Ελλάκτωρ, Intracom Κατασκευές, Νηρέας, Intracom Holdings, Κλουκίνας Λάππας και Πετρόπουλος.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Κυριακούλης, Quality & Reliability, Δρομέας, Επίλεκτος, ΕΚΤΕΡ, Καράτζης, Περσεύς και Frigoglass. Στο σύνολο της αγοράς, 29 τίτλοι ενισχύθηκαν έναντι 68 που υποχώρησαν.