Τα αμερικανικά data centers σκοντάφτουν στα κινεζικά «πλοκάμια»
Shutterstock
Shutterstock

Τα αμερικανικά data centers σκοντάφτουν στα κινεζικά «πλοκάμια»

Στα μέσα του Απριλίου, το Black Box μας είχε ενημερώσει για μία πολύ ενδιαφέρουσα και μάλλον ιδιαίτερης σημασίας συμφωνία. Αυτήν της αμερικανικής Microsoft (MSFT NASDAQ) με την G42, μία τεχνολογική επιχείρηση που εδρεύει στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ελέγχεται από την προεδρική οικογένεια των ΗΑΕ (Με όραμα την εξωστρέφεια η Alpha Bank γυρίζει σελίδα, η Lamda σπάει ρεκόρ, τα νέα planes της Aegean, ο ΑΔΜΗΕ ξεχώρισε, η βροχή των πράσινων επενδύσεων, τα νέα καταστήματα του Mr. Jumbo και το αραβικό deal της Microsoft).

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, η αμερικανική επιχείρηση είχε συμφωνήσει να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο συμμετοχής στην G42 πληρώνοντας 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Με αυτή την κίνηση, η Microsoft ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή και συνεργάζεται με μία πολύ δραστήρια δύναμη της περιοχής ενώ η αραβική επιχείρηση αποκτά πρόσβαση στην υψηλή τεχνολογία των ΗΠΑ και στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω των συνεργασιών που έχει η Microsoft. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της συμφωνίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, ήταν η υποχρέωση που ανέλαβε η G42 να κόψει εντελώς τις σχέσεις της με κινεζικές επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου και κυρίως την Huawei.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, στα τέλη του Μαΐου, ανακοινώθηκε η πρώτη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός data center στην Κένυα. Η επένδυση αυτή εκτιμάται πως θα είναι αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και σχεδιάζεται να γίνει σε μία περιοχή της αφρικανικής χώρας που έχει πολύ σημαντικό γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό. Το πρώτο στάδιο της επένδυσης προβλέπεται να είναι λειτουργικό σε περίπου δύο χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από την G42 και θα είναι δυναμικότητας 100 Megawatt, με σκοπό αργότερα να δεκαπλασιασθεί και να φτάσει στο 1 Gigawatt.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να είναι πολύ συμφέρουσα και για τις δύο επιχειρήσεις. Από τη μία η Microsoft θα μπορεί να παρέχει, με τη βοήθεια του data center, υπηρεσίες cloud computing στην κυβέρνηση της Κένυας και ύστερα γενικότερα στην Ανατολική Αφρική, η οποία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα.

Το γεγονός πως η ενέργεια θα προέρχεται από γεωθερμικά πεδία θα τη βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της για μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αργότερα, αυτό το data center θα δώσει τη δυνατότητα στην G42 να παράσχει υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κένυα και σε γειτονικές χώρες, με έμφαση στη δημιουργία μοντέλων για τη γεωργία.

Η αμοιβαία επωφελής συμφωνία είχε ανακοινωθεί λίγο πριν την επίσκεψη του Κενυάτη προέδρου Γουίλλιαμ Ρούτο στο Λευκό Οίκο, ενώ κρίσιμη ήταν η υποστήριξη της Αμερικανίδας πρεσβευτού στην Κένυα, της Meg Whitman, η οποία παλαιότερα είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πριν δοκιμάσει την τύχη της στην πολιτική. 

Το ξεκίνημα της συνεργασίας των δύο επιχειρήσεων ήταν μάλλον εντυπωσιακό αλλά πριν περάσουν 40 μέρες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αρκετά σύννεφα. Δεν αναφερόμαστε στις πολύνεκρες ταραχές που αναστάτωσαν πρόσφατα την Κένυα με αφορμή τις φορολογικές επιβαρύνσεις που αποφάσισε ο πρόεδρος, αν και είναι βέβαιο πως συνιστούν μία αρνητική εξέλιξη. Αναφερόμαστε κυρίως στους προβληματισμούς των διάφορων αμερικανικών αρχών που πρέπει πρώτα να δώσουν το πράσινο φως στην Microsoft πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου.

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Bloomberg από την 2α Ιουλίου αναφέρεται με αρκετές λεπτομέρειες στα ζητήματα που προκαλούν ανησυχίες στους Αμερικανούς αξιωματούχους. Όπως φαίνεται, το βασικό τους πρόβλημα είναι πως δεν μπορούν να εμπιστευθούν πλήρως τη Microsoft, την G42 και την κυβέρνηση των ΗΑΕ, όσο αφορά στην ασφαλή χρήση της υψηλής τεχνολογίας που απαιτείται για την εκτέλεση των σχεδίων των δύο επιχειρήσεων στην Κένυα. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το κατά πόσο θα γίνει πραγματικότητα η ολοκληρωτική διακοπή των σχέσεων της G42 και των κινεζικών τεχνολογικών επιχειρήσεων, με βάση τις σχετικές υποσχέσεις της κυβέρνησης των ΗΑΕ και της διοίκησης της G42. Κάτι άλλο που τους προβληματίζει είναι οι κακές επιδόσεις της Microsoft στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς είναι γνωστό πως έχει πέσει θύμα πειρατών του διαδικτύου.

Σε πρόσφατη έκθεση των αρμόδιων ομοσπονδιακών αρχών ήταν σαφής η ανικανότητα των αρμοδίων της αμερικανικής επιχείρησης να σταματήσουν hackers με δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την «υφαρπαγή» των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλών Αμερικανών αξιωματούχων. Προφανώς, οι αρχές που εξετάζουν την επέκταση της εταιρείας στην Κένυα μαζί με την G42 φοβούνται πως οι εχθρικές δυνάμεις θα μπορούν να τρυπώσουν στα data centers και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμες και ευαίσθητες πληροφορίες. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι που εξετάζουν τη συμφωνία είναι το αν θα πρέπει να δώσουν άδεια για την εξαγωγή προς τη Μέση Ανατολή και την Κένυα των microchips H100 της Nvidia, οι οποίοι είναι απαραίτητοι προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά τα data centers. Όπως φαίνεται, μπορεί να περάσουν μερικοί μήνες μέχρι να δοθεί τελικά η απαραίτητη έγκριση.

Το πότε, και το αν, θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα πεισθούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πως οι επεξεργαστές της Nvidia θα είναι ασφαλείς μέσα στα data centers και δεν θα είναι ευάλωτοι σε πιθανές κινεζικές (και όχι μόνο) κυβερνοεπιθέσεις. Και βέβαια, από το πόσο γρήγορα θα πιστοποιηθεί η εγκατάλειψη του κινεζικού τεχνολογικού εξοπλισμού από την G42.

Οι συντάκτες του άρθρου του Bloomberg εκτιμούν, πως η αμερικανική πλευρά πρόκειται να ξεκαθαρίσει στην αραβική πως περιμένει από αυτήν την τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με βάση τη συμφωνία του Απριλίου. Πέρα από αυτό όμως, φαίνεται πως αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς και μέλη του Κογκρέσου στην αμερικανική πρωτεύουσα, θεωρούν πως για να προχωρήσει παραπέρα η συμφωνία θα χρειαστεί κάποιου είδους «επιτήρηση» από το Κογκρέσο.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο διείσδυσης των Κινέζων μέσα σε συστήματα της πιο υψηλής και πολύτιμης τεχνολογίας μάλλον υπερισχύουν της επιθυμίας για γρήγορη επέκταση της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας στην Ασία και την Αφρική, όπου η Κίνα έχει ήδη κάνει τεράστια βήματα εδώ και χρόνια. Σε πολλές χώρες της Αφρικής, τα βασικά τεχνολογικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα είναι κινεζικής τεχνολογίας, κάτι που κάνει πολύ πιο δύσκολη την αμερικανική διείσδυση αλλά και πιο εύκολη την παραβίαση της άμυνας των αμερικανικών data centers. 

Κάποιες προτάσεις Αμερικανών αξιωματούχων, όπως η τοποθέτηση ειδικών διακοπτών στα microchips της Nvidia προκειμένου να διακόπτεται αμέσως η λειτουργία τους αν διαπιστωθεί πως γίνεται προσπάθεια κυβερνοεπίθεσης και η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων μέσω των οποίων θα υπάρχει εξ αποστάσεως επιτήρηση της λειτουργίας των data centers και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται συνεχώς από πάνω τους, δείχνουν το μέγεθος της ανησυχίας. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αμερικανική ηγεσία θέλει να βοηθήσει την υψηλή τεχνολογία των επιχειρήσεων των ΗΠΑ να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του κόσμου, ειδικά σε περιοχές που ακόμα βρίσκονται πίσω στο τομέα. Όσο όμως και να θέλουν να βιαστούν, ο φόβος πως κάτω από κάθε αφρικανική πέτρα κρύβεται και μία κινεζική απειλή καθυστερεί πολύ αυτή την προσπάθεια και δίνει περιθώρια αντίδρασης στην κινεζική πλευρά.

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν οι Αμερικανοί φοβούνται υπερβολικά πως τα πλοκάμια της κινεζικής κυβέρνησης απλώνονται σε όλο τον κόσμο. Υποθέτουμε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι φόβοι μπορεί όντως να είναι υπερβολικοί αλλά προφανώς εμείς δεν θα το μάθουμε εύκολα. Είμαστε βέβαιοι όμως πως αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να πετύχουν αυτόν τον στόχο θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και ίσως να εμπιστευθούν λίγο περισσότερο τους διεθνείς συνεργάτες τους. Και φυσικά, να τρίξουν λίγο περισσότερο τα δόντια στις αμερικανικές επιχειρήσεις που συστηματικά πιάνονται στον ύπνο από τους hackers και τους πειρατές του κυβερνοχώρου.