Σε αυτόν τον τύπο στηρίζεται ολόκληρη η βιομηχανία των options που οι περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας τα τελευταία χρόνια και περιμένουν το αποτέλεσμα. Το δικαίωμα να αγοράσεις το προϊόν σε μια δεδομένη χρονική περίοδο που θα λήξει. Δε θα σταθώ σε ανάλυση του κάθε στοιχείου, καθώς αποτελεί μάθημα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η εύρεση της αξίας του παραγώγου σε χρόνο t, το οποίο θα μας αποφέρει φυσικά τεράστια κέρδη και όσον το δυνατόν λιγότερες ζημίες.
Πολλοί πιστεύουν ότι τώρα με την έλευση της ΑΙ θα γίνουν πιο εύκολα τα κέρδη, καθώς ο υπερυπολογιστής θα υπολογίζει άμεσα όλες τις παραμέτρους και θα μας κάνει όλους πλούσιους. Είναι όμως έτσι; Τα τελευταία χρόνια γέμισε το διαδίκτυο με διαφημίσεις του τύπου βάλε 200 ευρώ και θα τα κάνει 2400. Ο Ίλον Μασκ αγοράζει το τάδε προϊόν βάλε και εσύ 300 δολ. κ.ο.κ., Και φυσικά οι συνεχείς διαφημίσεις για τη νέα μόδα των κρυπτονομισμάτων και τα προσωπικά τηλέφωνα σε ιδιώτες επενδυτές που στη χώρα μας έφθασαν σε σημείο να εμπιστεύονται περισσότερο τις πλατφόρμες από τις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Σημεία των καιρών θα μου πείτε συν όλα τα άλλα που αναλύσαμε κατά καιρούς. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε και σε αυτόν τον μύθο και να δούμε ένα όντως ισχύει. Είναι αλήθεια ότι ο «πιτσαδόρος» που πληρώθηκε το 2009 σε Bitcoin αξίας 10 δολαρίων θα ήταν σήμερα δισεκατομμυριούχος; Είναι αλήθεια ότι εάν βάλετε 200 ευρώ θα τα δεκαπλασιάσετε; Εάν δεν ανήκετε στο 75%, το επισημο ποσοστό που χάνεται στα παράγωγα, όλα τα άλλα είναι αλήθεια. Πώς θα το καταφέρετε να ανήκετε στο κερδισμένο 25%; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με τον κυριότερο τη συναισθηματική κατάσταση του παίκτη σε συνδυασμό με την κάθε εποχή και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.
Τα γρήγορα κέρδη γρήγορα χάνονται
Τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε μια έντονη μεταβλητότητα που εκτόξευσε τις τιμές των options και γέμισε τις τσέπες του 25%, ενώ το 75% ακόμα ψάχνει να βρει τι έγινε. Στο δύσκολο παιχνίδι των παραγώγων το ζητούμενο για το 25% θα είναι να διατηρήσει τα κέρδη του, καθώς εδώ μπαίνει το συναίσθημα στη μέση με τις επιδιώξεις για ακόμη περισσότερα κέρδη, και τελικά το κέρδος από όλη την ιστορία το κρατάει ένα πολύ μικρότερο ποσοστό επενδυτών, καθώς και από το κερδισμένο 25% που θα επενδυθεί εκ νέου, θα χαθεί το 75% και πάει λέγοντας. Το κόλπο για να διατηρηθούν αυτά τα κέρδη είναι απλό και έχει να κάνει με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και την ιδιοσυγκρασία του κάθε επενδυτή που δεν πρέπει να είναι άπληστος, βασικό.
Οι αγορές δεν μπορούν να μηδενίσουν, οι μετοχές μπορούν
Διαχρονικά οι αγορές ακολουθούν μια ανοδική πορεία με τη διαφορά όμως ότι πολλές μετοχές που απαρτίζουν τους δείκτες μπαίνουν και βγαίνουν ανάλογα με τις απαιτήσεις και τη μόδα της κάθε οικονομικής περιόδου. Από τη σιδηρομάνια στην Τεχνητή Νοημοσύνη και αύριο σε κάτι άλλο, πολλές μετοχές θα αποχωρήσουν για να δώσουν τη θέση τους σε άλλες. Οπότε από την ενασχόληση με τους δείκτες τουλάχιστον δεν κινδυνεύει ο επενδυτής των options. Το πρόβλημα είναι στην ταχύτητα των κινήσεων σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας.
Ιδιαίτερα την περίοδο όπου έχουμε τα τουίτ του προέδρου αλλά και ανακοινώσεις εταιρικών και οικονομικών αποτελεσμάτων. Εκείνη την περίοδο γίνονται και οι περισσότερες συναλλαγές καθώς τα νέα ευνοούν τη ραγδαία άνοδο των τιμών. Εκεί το 25% των επενδυτών θα ωφεληθεί αλλά η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το μυστικό είναι να διακρατήσει τα κέρδη και ο μόνος τρόπος είναι να αποχωρήσει από το παιχνίδι των options για ένα εύλογο διάστημα και να χαρεί τα κέρδη του. Οι τιμές των options μετά από τις έντονες διακυμάνσεις ανεβαίνουν απότομα λόγω της μεταβλητότητας και ένα δικαίωμα που τιμολογούνταν με 50 δολάρια για παράδειγμα να αξίζει 250, ένα που τιμολογούνταν με 200 να αξίζει 600 και πάει λέγοντας ενώ η πραγματική του αξία να είναι μηδέν (κυρίως στα out of money όπου στη λήξη μηδενίζουν, στην ουσία ο επενδυτής τα πληρώνει με τεράστιο premium). Πόσοι όμως το κάνουν αυτό; Σχεδόν κανένας, γιατί «το περισσότερο δεν είναι ποτέ αρκετό το λιγότερο είναι να ξυπνήσεις».
Στον αστερισμό των τουίτ που για πολλούς αποτελούν χειραγώγηση αγοράς από τον πρόεδρο Τραμπ, για άλλους απλές δηλώσεις, προχωράμε στη «Χρονιά της Αποκάλυψης». Οι αγορές παραγώγων σε κατάσταση πολέμου, ζούγκλας, (όπως έγραψα και χθες), με τη συμπεριφορά των επενδυτών να είναι ολοένα και πιο προσεκτική, με τάση προετοιμασίας για ύφεση. Οι περισσότεροι αναλυτές συνιστούν ακόμα και την αύξηση της εξοικονόμησης έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη 12 μηνών απαραίτητων δαπανών, αντανακλώντας την αίσθηση των επικείμενων οικονομικών προκλήσεων που θα ζήσει η παγκόσμια οικονομία, και στην Ευρώπη μας προετοιμάζουν και για τις 72 ώρες.
Πού βρίσκεται η αλήθεια; Σίγουρα κάπου στη μέση, καθώς δε θα σταματήσει ποτέ η προσπάθεια του 25% να φθάσει στο 50% και γιατί όχι παραπάνω. Και όπως μου έλεγε ένας παλιός δάσκαλος, «χωρίς κερδοσκοπία η ζωή θα ήταν ανιαρή και δε θα υπήρχαν αγορές». Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης, θα ήθελα να συμπληρώσω κερδοσκοπία με μέτρο και με λογική όταν χρειάζεται και απαραίτητη αποχή από κερδοσκοπικές πρακτικές, έπειτα από περιόδους υψηλών αποδόσεων.

Shutterstock
Shutterstock