Τα ομόλογα «μίλησαν» και ο Τραμπ θα αναγκαστεί ν΄ακούσει

Τα ομόλογα «μίλησαν» και ο Τραμπ θα αναγκαστεί ν΄ακούσει

Ο S&P500 χθες χτύπησε με συνοπτικότατες διαδικασίες το άνω μέρος της δεύτερης μεγάλης στήριξης, ήτοι της ζώνης των 4740 - 4800 μονάδων μέσω των συμβολαίων- το spot έδωσε τιμές μέχρι το 4835- και εν συνεχεία χάρη στη φημολογία για 90ήμερη «παύση» των δασμών του Τραμπ πέρασε σε θετικό έδαφος έως τις 5250 μονάδες, ήτοι κοντά στην περιοχή του 90άρη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Η επίσημη διάψευση του Λευκού Οίκου για τις αναφορές αυτές οδήγησε και πάλι στο κόκκινο τους δείκτες, με τις απώλειες να αυξάνονται αμέσως μετά τις νέες ανακοινώσεις του Τραμπ για δασμούς 50% στην Κίνα, αν το Πεκίνο δεν άρει τα αντίποινα του 34% που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.  

Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι «εάν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση κατά 34% πάνω από την ήδη μακροχρόνια εμπορική της κατάχρηση μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στην Κίνα ύψους 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου. Επιπλέον, όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζήτησαν μαζί μας θα τερματιστούν!»

Παρά τη νέα ανακοίνωση - σοκ του Αμερικανού Προέδρου όμως, οι δείκτες της Wall συνέχισαν να έχουν επαφή με το θετικό πρόσημο και κάποιοι αγοραστές να δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο.

Τι έγινε λοιπόν;

H απάντηση κρύβεται στην αγορά των ομολόγων. 

Χθες και σε πλήρη αντίθεση με τις υπόλοιπες μέρες, η αγορά των αμερικανικών ομολόγων δέχθηκε τις πρώτες πιέσεις, με την απόδοση της 10ετίας να εκτινάσσεται και πάλι στα επίπεδα του 4,14 % - 4,247%.

Ο Λευκός Οίκος μπορεί να μην ανησυχεί αρκετά για την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών των μετοχών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Wall Street, όμως για την αγορά των ομολόγων τα πράγματα αλλάζουν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος του Τραμπ είναι η οικονομική αβεβαιότητα που επιφέρει ο εμπορικός πόλεμος να οδηγήσει τους επενδυτές σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων πριν καν μειώσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια. 

Επιπλέον, υπολογίζει ότι η Fed θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια πέμπτη μείωση επιτοκίων σύντομα προκειμένου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα που δέχεται ισχυρό πλήγμα από τους δασμούς.(σ.σ: Η αγορά πλέον προεξοφλεί πλήρως συνολικά 4 μειώσεις των 25 μβ μέχρι το τέλος του έτους).

Αμφότερες αυτές οι δύο εξελίξεις θα του επέτρεπαν να αναχρηματοδοτήσει τα 9,2 τρις που λήγουν φέτος με ένα χαμηλότερο επιτόκιο.

Μέχρι πρότινος το πρώτο σκέλος του άνωθεν αφηγήματος φαινόταν ότι ήταν σε καλό δρόμο.Χθες όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος πήρε το πρώτο μήνυμα ότι ο κόσμος των αγορών δεν είναι τόσο απλοϊκά και μονοδιάστατα φτιαγμένος.

Πολύ φοβόμαστε δε ότι ακόμα και αν αντιστρέψει λίαν συντόμως ένα σημαντικό μέρος των δασμών, είναι θέμα χρόνου να πάρει το δεύτερο μήνυμα από τις αγορές που αφορά την άρση εμπιστοσύνης της παγκόσμιας σκηνής από τις ΗΠΑ.

Βλέπετε, αν χαθεί αυτή η εμπιστοσύνη και είμαστε δραματικά κοντά σε ένα τέτοιο σενάριο, οι εμπορικοί εταίροι αλλά και οι επενδυτές θα αναζητήσουν σημαντική διαφοροποίηση από τις ΗΠΑ, μια διαφοροποίηση που μπορεί να ξεκινά από τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού και των συστημάτων πληρωμών έως τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων των ομολόγων ή ακόμα και την μετακίνηση του επιστημονικού προσωπικού.(σ.σ: Αύριο θα έχουμε εκτενή ανάλυση για την τεράστια ευκαιρία που αποτελεί για την Ευρώπη αυτή η διαφοροποίηση). 

Δεδομένης της στόχευσης του Αμερικανού Προέδρου στη διαχείριση του χρέους, η λογική υποδεικνύει ότι δεν θα αγνοήσει το χθεσινό μήνυμα της αγοράς των ομολόγων και η άνοδος των αποδόσεων θα του υποδείξει μια πιο γόνιμη στάση απέναντι στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Ίσως, η προσπάθεια του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, να μετριάσει χθες τις ανησυχίες δηλώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιούσε ολόκληρο το σαββατοκύριακο συνομιλίες με παγκόσμιους ηγέτες και είναι έτοιμος να ακούσει προτάσεις για «σπουδαίες συμφωνίες», να αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι η χθεσινή πίεση στα αμερικανικά ομόλογα άρχισε να «ταρακουνά» τον Ντόναλτ Τραμπ.

Αναρωτιόμαστε επίσης αν η πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξαιρεθούν από τους δασμούς πλήρως και αμοιβαία τα βιομηχανικά προϊόντα, καλύπτει τις προϋποθέσεις μιας «σπουδαίας συμφωνίας» κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ίδωμεν.

Η τεχνική εικόνα

Η μητέρα των αγορών κινήθηκε χθες μεταξύ του άνω μέρους της ζώνης στήριξης των 4740-4800 μονάδων και της αντίστασης του 90άρη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, ήτοι των 5243 μονάδων. 

Το ζητούμενο για την αυριανή συνεδρίαση είναι η ανοδική διάσπαση των 5243 μονάδων και κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο. Αν η αγορά δείξει αδυναμία για μια ισχυρότερη αντίδραση, τότε το πιο πιθανό τεχνικό σενάριο είναι να ξαναδούμε τις 4800 μονάδες και να διασπαστούν καθοδικά, με τις επόμενες στηρίξεις να είναι στις 4740 και 4680 μονάδες. 

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα η ζώνη των 200αρηδων στο εβδομαδιαίο είχε λειτουργήσει ως αποτελεσματική στήριξη της αγοράς το 2016, το 2018 και το 2022, όχι όμως το 2020, όταν η αγορά διόρθωσε βίαια εξαιτίας των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της Covid-19. 

Η επιθετική δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ αν τελικά εφαρμοσθεί ως έχει και πολύ περισσότερο αν συνοδευτεί από σημαντικά αντίποινα, αναμένεται να αφήσει πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία, και κυρίως στις ΗΠΑ.

Μια ιδέα για το αποτύπωμα αυτό θα πάρουμε τις επόμενες ημέρες, καθώς αυτή την εβδομάδα ξεκινάει η περίοδος των ανακοινώσεων εταιρικών κερδών. Αν και η νέα δασμολογική πολιτική δεν θα έχει προφανώς σοβαρό αντίκρυσμα στο πρώτο τρίμηνο, εντούτοις οι επενδυτές είναι πιθανό να δουν μια σειρά από υποβαθμισμένες προοπτικές και προειδοποιήσεις για τα κέρδη των επόμενων τριμήνων.


*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]