Τα ομόλογα της ευρωζώνης έγιναν ξανά top επιλογή

Τα ομόλογα της ευρωζώνης έγιναν ξανά top επιλογή

Για τους φίλους των ομολόγων που πίστεψαν ότι το 2023 θα ήταν η χρονιά τους, τα χρεόγραφα της ευρωζώνης φαίνεται ότι θα είναι τελικά ο τελικά ο μεγάλος νικητής. Η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης που αναμένεται τη νέα χρονιά σημαίνει ότι θα διατηρήσουν την ελκυστικότητά τους.

Η αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, ύψους γύρω στα $10 τρισ., οδεύει για απόδοση 6,5% φέτος και ηγείται της ανάκαμψης μετά από δύο χρονιές αρνητικών αποδόσεων παγκοσμίως στα ομόλογα λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού.

Η αγορά της ευρωζώνης σημειώνει υπεραπόδοση σε σύγκριση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα Treasuries, που θα έχουν απόδοση 3,5% φέτος, όπως και σε σύγκριση με τα βρετανικά που κατάφεραν απόδοση 2,4%, σύμφωνα με τους ομολογιακούς δείκτες της ICE BofA.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ιταλικά ομόλογα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων πέτυχαν απόδοση σχεδόν 9%.

Οι διαχειριστές ομολογιακών funds στην Allianz προτιμούν την Ευρώπη από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και ποντάρουν στα ομόλογα της ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αποκλιμακώνεται γρήγορα και η προοπτική ύφεσης είναι προ των πυλών καθώς πλησιάζει το τέλος του 2023. Η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,6% την επόμενη χρονιά, ρυθμό που είναι το μισό που προβλέπεται για τις ΗΠΑ. Πρόκειται για εκτίμηση που στηρίζει το «bullish» σενάριο για τα γερμανικά ομόλογα.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ισοδυναμεί με πλήγμα 60 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας και μπορεί να στερήσει 0,5% από την ανάπτυξη το 2024, καθώς το Βερολίνο μειώνει τις δημοσιονομικές δαπάνες για να ικανοποιήσει την οροφή χρέους που περιορίζει το νέο δανεισμό.

Οι περικοπές δαπανών έρχονται σε μια περίοδο που οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να βρουν κοινό παρονομαστή στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων για τις χώρες-μέλη του ευρώ που επιδιώκουν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Ένα πρόσθετο αβαντάζ είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, καμία από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης δεν θα έχει εκλογές τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με την BofA, οι δανειακές ανάγκες της ευρωζώνης θα είναι υψηλές, ωστόσο το νέο χρέος που θα είναι διαθέσιμο για τους επενδυτές μετά τις αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπεται ότι θα είναι σε παρόμοια επίπεδα με το φετινό. Στις ΗΠΑ όμως προβλέπονται σημαντικά υψηλότερες εκδόσεις χρέους.

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει βαθμιαία την επανεπένδυση των ποσών από τις λήξεις ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο της μέχρι το τέλος του 2024 αντί να τις τερματίσει νωρίτερα, τόνωσε επίσης το κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

Η τακτική της ΕΚΤ θα είναι τελικά πιο σταδιακή απ' ό,τι αναμενόταν και θα επιτρέψει ένα βαθμό ευελιξίας στο πώς θα χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις των λήξεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σύμφωνα με την Pictet Wealth Management.

Υπάρχει πάντοτε το ρίσκο της μεταβλητότητας. Τα φετινά κέρδη των ομολόγων προς το κλείσιμο της χρονιάς έρχονται μετά από μεγάλα πάνω - κάτω. Τα ομόλογα χτυπήθηκαν ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, το ράλι προς το κλείσιμο της χρονιάς έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα τα οποία οι επενδυτικές τράπεζες προέβλεπαν για το τέλος του 2024. Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω πτώση των αποδόσεων και άρα άνοδος των τιμών των ομολόγων θα είναι περιορισμένη.