Χωρίς αμφιβολία, η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, απαιτεί μια αυξημένη προσοχή, από πλευράς επενδυτών, σε πέντε σημεία, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά και της Fed.
Το γιατί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί την αυξημένη προσοχή είναι γνωστό. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να προβούν σε νέα αύξηση των επιτοκίων, την τρίτη συνεχόμενη, κατά 75 μονάδες βάσης, μεθαύριο, Τετάρτη.
Μόνο που η απόφαση της Fed δεν είναι η μόνη που αναμένεται αυτή την εβδομάδα. Συναντήσεις ανωτάτων στελεχών και επικεφαλής κεντρικών τραπεζών θα έχουμε και στη Βρετανία, την Ελβετία και την Ιαπωνία, καθώς η μάχη κατά του παγκόσμιου πληθωρισμού εντείνεται.
Από την άλλη πλευρά οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών στη Wall Street, ειδικά αυτών της υψηλής τεχνολογίας, αναμένεται για μια ακόμη εβδομάδα να γίνουν έρμαιο της μεταβλητότητας και να υποστούν αρκετά σκαμπανεβάσματα, όπως εκτιμούν αναλυτές του Investing.com.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη λήξη της συνόδου της, την Τετάρτη, όλοι αναμένουν την αύξηση τους, καθώς η πορεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξε μεγαλύτερα νούμερα από αυτά που ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές. Απόφαση της Fed
Οι αγορές έχουν ήδη τοποθετηθεί και βρίσκονται σε θέση… μάχης για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Ταυτόχρονα, ορισμένοι επενδυτές προετοιμάζονται για μια αύξηση ακόμη και της τάξεως μίας ποσοστιαίας μονάδας, κάτι που πριν λίγο καιρό θα θεωρείτο αδιανόητο.
Όλοι, πάντως, βρίσκονται σε εγρήγορση για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η Fed τον τρέχοντα ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης, αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων, τη δύναμη της οικονομίας και πόσο πιθανό είναι να επιμείνει ο πληθωρισμός αλλά και άλλα στοιχεία της οικονομίας τα οποία επηρεάζονται. Ορισμένοι ανησυχούν ότι η διαδικασία, κατά την οποία η Fed μειώνει τον ισολογισμό της κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, θα μπορούσε να βλάψει τη ρευστότητα της αγοράς και να επιβαρύνει την οικονομία.
Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Ως γνωστόν η συνεδρίαση καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα, λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης, γεγονός που θα φέρει το τραπεζικό επιτόκιο στο 2,25%. Πάντως, σημειώνεται ότι και η πρόταση για μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι.
Το νεότερο στοιχείο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση για «πλαφόν» στις τιμές της ενέργειας. Κάτι που αναμένεται ότι θα οδηγήσει λίγο χαμηλότερα τον πληθωρισμό. Όμως, η ενίσχυση αυτή του εισοδήματος των καταναλωτών είναι πιθανό, κατά άλλους αναλυτές, να κρατήσει ψηλότερα τον πληθωρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, την Παρασκευή, ο νέος υπουργός οικονομικών Kwasi Kwarteng θα δηλώσει δημόσια για το πώς σχεδιάζει να εκπληρώσει τη δέσμευση της νέας πρωθυπουργού Liz Truss να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια οικονομία χαμηλών φόρων, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέο κίνδυνο για πληθωριστικές τάσεις.
Οι αντίθετες κατευθύνσεις της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, αλλά κινδυνεύει επίσης να οδηγηθεί σε ύφεση.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, η Swiss National Bank αναμένεται και αυτή να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, κίνηση που συνάδει στην πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρόλο που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπερνά κατά πολύ αυτόν της Ελβετίας.
Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αναμένεται και να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει και στη χώρα αυτή, να υπερβαίνει τις προβλέψεις.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει επίσης την Πέμπτη εν μέσω εικασιών ότι οι ιαπωνικές αρχές είναι κοντά σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος με στόχο τη στήριξη του αδύναμου γεν, το οποίο έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι του δολαρίου νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το δολάριο έχει υποστηριχθεί από την άποψη ότι η Fed θα συνεχίσει να προχωρά σε επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής επιθετικά, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας εμμένει σε χαλάρωση.
Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, την Παρασκευή, αναμένονται και τα πρώτα δείγματα της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Σεπτέμβριο με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δείκτη PMI από την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο PMI της ευρωζώνης έχει ήδη περάσει εδώ και δύο μήνες κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη - ένα σημάδι ότι η ευρωζώνη μπορεί να εισέλθει σε ύφεση νωρίτερα από ό,τι πίστευαν νωρίτερα οι αναλυτές, και συγκεκριμένα ως τη στιγμή που ξέσπασε το ενεργειακό σοκ και άρχισε να εφαρμόζεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Την περασμένη Πέμπτη, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει επιβραδυνθεί απότομα και ακόμη και ένα «μέτριο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο θα μπορούσε να την οδηγήσει σε ύφεση», καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών, έκλεισαν την Παρασκευή «στο κόκκινο» με τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώνουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση τους από τον Ιούνιο, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων και τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στη Wall Street.
Η ευμετάβλητη πορεία των αμερικανικών μετοχών φέτος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, καθώς τα στοιχεία για πεισματικά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού καθιστούν πιθανό ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ταχύτερα και περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης.
«Ενώ η αγορά αναμένει μεγάλη άνοδο στα επιτόκια της Fed την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και ανησυχία για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ο David Carter, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan στη Νέα Υόρκη.
Από την άλλη πλευρά, είπε «Η Fed κάνει ό,τι χρειάζεται να κάνει. Και μετά από λίγο πόνο, οι αγορές και η οικονομία θα αυτοθεραπευτούν».