Τεχνική ανάσα που περιμέναμε ή κάτι περισσότερο η διόρθωση των αγορών;

Τεχνική ανάσα που περιμέναμε ή κάτι περισσότερο η διόρθωση των αγορών;

Tην προηγούμενη Πέμπτη η στήλη είχε επισημάνει ί ότι πληθαίνουν τα τεχνικά σήματα για ένα time out στα ανοδικά σερί, από την  αναστροφή του RSI στον S&P500, που εδώ και δύο εβομάδες έδειχνε τα πρώτα σημάδια κούρασης, εως την έντονη ανατροπή του λόγου «put-call» .

Είχαμε καταλήξει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό το  σενάριο μιας  κατοχύρωσης κερδών τις επόμενες μέρες, ώστε να  πάρει η αγορά την απαρραίτητη ανάσα ακόμα και αν επίκειται ένα  «Santa Claus»  ράλι  αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και ως τις δύο πρώτες εργάσιμες ημέρες του Ιανουαρίου.

Ο καταλύτης για την πυροδότηση  μιας τεχνικής διόρθωσης προέκυψε εν τέλει για άλλη μια φορά από το μέτωπο της πανδημίας.

Το νέο  στέλεχος Β.1.1.7 του Sars-Cov-2 παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εμφανιστεί από αρχές Σεπτέμβρη στην Μ.Βρετανία-κάτι που επισήμανε και ο  επιφανής λοιμωξιολόγος του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν- έχει προβληματίσει λόγω των πολλών μεταλλάξεων που παρουσιάζει και της ταχύτητας με την οποία «παραγκωνίζει» άλλα στελέχη του ιού Sars-Cov-2. 

Η αυξημένη μολυσματικότητα του νέου στελέχους φαίνεται από το γεγονός ότι πρωτοεμφανίστηκε στο Κεντ στις 20 Σεπτεμβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου ήταν ήδη υπεύθυνο για το 28% των μολύνσεων στο Λονδίνο, ενώ μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου είχε φτάσει να είναι υπεύθυνο για το 62% των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, είναι 70% πιο μεταδοτικό από άλλα στελέχη του ιού Sars-Cov-2 που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυξάνει την τιμή R κατά 0,4.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

 Ότι από τη στιγμή που έχει πλέον εμφανιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αυστραλία, η πανδημία  είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί χωρίς αυστηρά lockdowns.  

Kαι όσο πιο αυστηρά είναι τα lockdowns, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα, ούτε φαίνεται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοποίηση που προκαλείται από τα υφιστάμενα εμβόλια ή από προηγούμενη μόλυνση. 

Αν και υπάρχουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας όπως ο Κρίστιαν Άντερσεν, διευθυντής Γονιδιωματικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Scripps Research Institute της Καλιφόρνιας, που υποστηρίζουν ότι θα  χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ώστε να σιγουρευτούμε κατά πόσον το νέο στέλεχος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, εντούτοις υπάρχει μια σχετική ηρεμία από τη στιγμή που όλοι  οι ιοί μεταλλάσσονται και το στέλεχος Β.1.1.7 δεν είναι η πρώτη παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία. Ενδεικτική είναι για παράδειγμα  η μετάλλαξη D614G που εμφανίστηκε νωρίς  και αυξάνει μετρίως τη μεταδοτικότητα της Covid-19.

Παρά ταύτα, οι αγορές στην τρέχουσα μετάλλαξη βρήκαν τη δικαιολογία μιας τεχνικής ανάσας, ή  μήπως μιας βαθύτερης διόρθωσης;

Όπως και τις προηγούμενες φορές, η τεχνική εικόνα θα προδώσει τις βαθύτερες διαθέσεις των αγορών. Τουτέστιν, όλα θα κριθούν από το αν θα κρατηθούν οι αντιστάσεις που διατηρούν το momentum άθικτο.

Για τη μητέρα των αγορών, τον SP500, το επίπεδο αυτό οριοθετείται στη ζώνη 3546-3640 μονάδων- με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα όσον αφορά την διατήρηση του momentum  την διακράτηση του άνω εύρους- στις 12950 μονάδες για τον γερμανικό δείκτη  DAX και στις 5250 για τον γαλλικό δείκτη CAC40. 

(σ.σ: Η είσοδος της Τesla στον SP500 - έχει  την έκτη μεγαλύτερη στάθμιση στον δείκτη και αντιπροσωπεύει ποσοστό 1,6%- έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους traders, καθώς η ιστορική μεταβλητότητα της Tesla σε συνδυασμό με την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία αναμένεται να προσθέσει μονάδες μεταβλητότητας).

Tο ελληνικό χρηματιστήριο χτύπησε ήδη χθες με συνοπτικές διαδικασίες το άνω μέρος της σημαντικής ζώνης στήριξης των 735-750 μονάδων. Η διακράτηση του άνω εύρους θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμα δύναμης της ελληνικής αγοράς, ενώ σε περίπτωση που χαθεί το κάτω εύρος, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 710 μονάδες.

Όπως έχουμε πει, το πετρέλαιο αυτή την περίοδο αντιπροσωπεύει και τις εκτιμήσεις της αγοράς όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα. Χθες ακούμπησε  με συνοπτικές διαδικασίες  την αντίσταση-κλειδί για την περαιτέρω τάση, ήτοι τα 49,20 δολάρια/βαρέλι. Ως σηματωρός δείκτης λοιπόν έχει σημασία αν θα κρατηθεί ή όχι το επίπεδο αυτό, καθώς η επόμενη στήριξη είναι στα 47,50 δολάρια/βαρέλι. 

Μια διόρθωση των αγορών  μέχρι τα άνω επίπεδα δεν επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό τους. Αντίθετα είναι μια  απαρραίτητα τεχνική ανάσα που μπορεί να δώσει εκ νέου ανοδική ώθηση. Από εκεί και κάτω όμως, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις γραμμές άμυνας των χαρτοφυλακίων μας, καθώς τα διαγράμματα έχουν μεγάλα περιθώρια ...προς τα κάτω.

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε: Δεν υπάρχει αιώνια λιακάδα και αργά ή γρήγορα οι  τεχνικές αποκλίσεις θα βρουν τον καταλύτη που θα  πυροδοτήσει μια ευρύτερη  διόρθωση, γι’ αυτό και η διαχείριση κινδύνου, αν και απογοητευτική στο παρόν χρηματιστηριακό περιβάλλον, είναι μια αρετή που δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σοβαρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

 Για κάθε asset που προσθέτουμε στο χαρτοφυλάκιο καλό είναι να εξετάζουμε τα περιθώρια αναμενόμενης απόδοσης σε αντιδιαστολή με τα περιθώρια πτώσης στην περίπτωση μιας σοβαρότερης διόρθωσης. Αν το πρώτο νούμερο είναι δραματικά μικρότερο από το δεύτερο, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούμε.

Γενικός Δείκτης ωριαίο 

S&P 500 ωριαίο 

DAX ωριαίο 

[email protected]