Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί έβαλε ο Dow Jones καθώς οι νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή το θέμα του Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο αγκάθι μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι δεν θεωρούν πλέον το Χονγκ Κονγκ αυτόνομο βάσει νόμου του 1992, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέτρα περιορισμού των εμπορικών προνομίων του Χονγκ Κονγκ και να ανοίξει την πόρτα σε κυρώσεις εναντίον ατόμων που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι καταστέλλουν τις πολιτικές ελευθερίες στην περιοχή.
Μάλιστα οι Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ και Βρετανία εξέδωσαν κοινή δήλωση κατά της Κίνας για την πρόθεση επιβολής νόμου εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. «Το Χονγκ Κονγκ μεγαλούργησε ως φάρος της ελευθερίας για πολλά χρόνια» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των χωρών η οποία υπογραμμίζει ότι ο υπό εφαρμογή νόμος παραβιάζει την κοινή διακήρυξη της Βρετανίας με την Κίνα του 1984.
Σ' αυτό το κλίμα, οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street διέγραψαν τα σημερινά τους κέρδη περιμένοντας την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Αμερικάνος Πρόεδρος για την Κίνα.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,58% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 25.400 μονάδες.
Αντίστοιχα και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος έχασε 0,23% και έκλεισε στις 3.029 μονάδες.
Τέλος, απώλειες 0,46% σημείωσε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, στις 9.368 μονάδες.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει πως ακόμα 2,14 εκατ. Αμερικανοί κατέθεσαν αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των αντίστοιχων αιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου να έχει ξεπεράσει τα 40 εκατ.
Παράλληλα, προς τα κάτω αναθεωρήθηκε το ποσοστό συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας κατά το α' τρίμηνο του 2020, με το ποσοστό της μείωσης του ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη να φτάνει στο 5%.