Προσπάθεια σταθεροποίησης επιχείρησαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στις σημερινές συναλλαγές τους, με τον Dow Jones να ανακτά πάνω από 1.000 μονάδες έπειτα από το χτεσινό «σοκ», την ώρα που ο Λευκός Οίκος προωθεί γιγαντιαίο πακέτο στήριξης της οικονομίας ενός τρισ. δολαρίων για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Ειδικότερα, μετά το κραχ 3.000 μονάδων χτες, σε ακόμα μία συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και αφού είχε χάσει και τις 20.000 μονάδες προτού ανακάμψει, τελικά ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1.048 μονάδων ή 5,2% στις 21.237 μονάδες.
Ακολουθώντας παρόμοια πορεία, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 6% και ολοκλήρωσε στις 2.529 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 6,2% κλείνοντας στις 7.334 μονάδες.
Σημερινή ώθηση στους δείκτες δόθηκε από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Τραμπ για τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού θα είναι ύψους ενός τρισ. δολαριών, ενώ θα περιλαμβάνει και απευθείας πληρωμές προς τους πολίτες.
Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποσταλούν άμεσα επιταγές των 1,000 δολαρίων σε τουλάχιστον 250,000,000 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες, με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε τα χρήματα αυτά να φτάσουν γρήγορα στις τσέπες των πολιτών και των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων».
Λίγο νωρίτερα, η Federal Reserve είχε ενημερώσει πως θα τροφοδοτήσει τη διατραπεζική αγορά με επιπλέον 500 δισ. δολάρια, αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι αναλαμβάνει δράση για δανεισμό ο οποίος «θα στηρίξει τις οικογένειες, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία».
Υπενθυμίζετι ότι χτες, ο Dow Jones κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ποσοστιαία ημερήσια επίδοση της ιστορίας του και τη χειρότερη από το κραχ του 1987:
Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότηας VIX, γενικότερα γνωστός ως ο «δείκτης φόβου» της αμερικανικής αγοράς, είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας και τα επιπέδα του 2008 με την πτώχευση της Lehman Brothers.