Μπορεί οι προηγούμενες αποδόσεις να μη διασφαλίζουν τις μελλοντικές, όπως αναφέρεται στα έντυπα και στις ιστοσελίδες των θεσμικών επενδυτών και των διαχειριστών κεφαλαίων, ωστόσο η αναδρομή σε προγενέστερα γεγονότα και σε τάσεις που διαμορφώνονται στις αγορές, δεν είναι ποτέ περιττή. Και αυτό, διότι πολλές φορές εστιάζοντας στον μικρόκοσμο της χρηματιστηριακής καθημερινότητας, χάνουμε τη μεγάλη εικόνα και διαφεύγει της προσοχής μας η διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού. Υπό αυτή την έννοια, θα αποκωδικοποιήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των εξελίξεων στις αγορές της Wall Street, που δίνουν το γενικότερο τόνο στις παγκόσμιες αγορές.
Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι η ανεργία στις ΗΠΑ, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1969. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 187.000 και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2022 στο 3,8%. Όπως αποτυπώνεται και στα ακόλουθα γραφήματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας είχαν φτάσει τον αριθμό των 6,1 εκατ. και ο δείκτης ανεργίας είχε σκαρφαλώσει στο 14,70%.
Οι αποδόσεις όλων των ομολογιακών εκδόσεων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Ακολουθούν αυτήν την πορεία, μετά από την πτώση τους μέσα στο Q1 και Q2 του 2020, λόγω της πανδημίας. Μια πορεία που επιταχύνθηκε έντονα από τις αρχές του 2022 και μετά, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.
Ειδικότερα η απόδοση του 10ετους ομολόγου (10-Year Treasury), έχει αυξηθεί κατά 346,2%, από τη χαμηλότερη απόδοση όλων των εποχών που είχε καταγραφεί στις 4 Αυγούστου 2020. Συγκεκριμένη απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν στο 0,52%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 2,32%, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.
Ας δούμε τώρα τι έχει συμβεί στο εσωτερικό των αγορών και τις τάσεις που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται, όσον αφορά τις προτιμήσεις των επενδυτών και τις κινήσεις των κεφαλαίων τους.
Στα ακόλουθα διάγραμμα βλέπουμε τις αποδόσεις και τις διαφορά ανάμεσα τους, των δυο αντιπροσωπευτικότερων ETF του Russell 100. Του iShares Russell 100 Value ETF, που επενδύσει σε «μετοχές αξίας» και του iShares Russell 100 Growth ETF, που επενδύει σε «αναπτυξιακές μετοχές». Το συμπέρασμα είναι ότι το ETF που επενδύει σε «μετοχές αξίας», υπέστη πτώση της τάξης του 1,51%, ενώ το ETF που επενδύει σε «αναπτυξιακές μετοχές», υπέστη πτώση κατά 11,07%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην πτώση που βιώσαμε μέσα στο Q1 του 2022, οι μετοχές του Russell, διαφοροποιήθηκαν ως προς τη συμπεριφορά τους. Οι μετοχές των εταιρειών που βασίζονται στην ανάπτυξη καις τις προοπτικές, πιέστηκαν περισσότερο από τις μετοχές των εταιρειών που στηρίζονται σε ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία.
Τι άλλο βλέπουμε; Ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια των συγκεκριμένων funds (Total Assets under Management) μειώθηκαν μέσα στο Q1, ωστόσο το iShares Russell 100 Value ETF, είδε τα κεφάλαια του να υφίστανται απώλειες της τάξης του 2,46%, ενώ αντίθετα τα κεφάλαια του iShares Russell 100 Growth ETF, συρρικνώθηκαν κατά 11,66%.
Επομένως, όχι, μόνο το ETF που επενδύει σε «μετοχές αξίας» του δείκτη Russell 100, συμπεριφέρθηκε καλύτερα μέσα στο Q1 του 2022, αλλά και οι επενδυτές το εμπιστεύτηκαν περισσότερο, συγκριτικά με το ETF που επενδύει σε «αναπτυξιακές μετοχές», του ίδιου δείκτη.
Το ίδιο που συνέβη στα προαναφερθέντα ETFs συνέβη και στο σύνολο των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ETFs στη Νέα Υόρκη.
Έτσι βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα, ότι κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου που ήταν ένας πτωτικός χρηματιστηριακός μήνας, τα Funds που διαθέτουν χαρτοφυλάκια με μεγάλες «εταιρείες αξίας» και τα Funds που διαθέτουν μικτά χαρτοφυλάκια «μεγάλων εταιρειών», είδαν εισροές της τάξεως των $15,8 δισ. και $38,5 δισ. αντιστοίχως.
Αντιθέτως, τα Funds που επενδύουν σε μεγάλες «εταιρείες ανάπτυξης», είχαν απώλειες $6,7 δισ. Κάτι ανάλογο συνέβη και στα Funds που επενδύουν σε εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Το συμπέρασμα είναι ότι και εδώ, οι επενδυτές επέλεξαν τη «ποιότητα» και την «αξία», από την «ανάπτυξη» και το «μέλλον».
Στον ακόλουθο πίνακα, καταγράφονται οι εισροές και οι εκροές κεφαλαίων στα εξειδικευμένα Κλαδικά Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια και στα αντίστοιχα ETFs, κατά τη διάρκεια του περασμένου Φεβρουαρίου.
Έτσι παρατηρούμε ότι στον κλάδο των ενεργειακών μετοχών υπήρχαν εισροές της τάξεως των $1,8 δισ., στον κλάδο των αμυντικών καταναλωτικών μετοχών υπήρχαν εισροές της τάξεως των $978 εκατ., στον κλάδο των μετοχών πρώτων υλών και φυσικών πόρων υπήρχαν εισροές της τάξεως των $844 εκατ.
Αντιθέτως, σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους όπως είναι οι κλάδοι των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο βιομηχανικός κλάδος, ο κλάδος των ακινήτων, των κυκλικών καταναλωτικών εταιρειών, των εταιρειών υγείας, καθώς και ο τεχνολογικός κλάδος υπέστησαν απώλειες. Μάλιστα για τον κλάδο της υγείας υπήρχαν εκροές $1,8 δισ. και για τον κλάδο της τεχνολογίας οι εκροές πλησίασαν τα $2 δισ.
Αν αποπειραθούμε λοιπόν να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επενδυτική κοινότητα της Wall Street, εστιάζει το ενδιαφέρον της σήμερα, περισσότερο στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και λιγότερο στις μελλοντικές υπεραξίες. Ταυτόχρονα κατευθύνεται σε κλάδους που θα ηγηθούν της επόμενης ημέρας, όπως είναι η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και οι φυσικοί πόροι.
Η βασική και κλασσική αγγλοσαξονική χρηματιστηριακή αρχή «follow the money», δηλαδή να ακολουθούμε την κίνηση του χρήματος, μας δίνει τις απαντήσεις για τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε.