Στις θετικές για την αμερικανική οικονομία επιπτώσεις των δασμών και στην αποφυγή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, μεταξύ άλλων, ελπίζουν οι επενδυτές για να συνεχιστεί το ράλι της Wall Street. Στο καλό σενάριο που εξετάζουν οι ειδικοί, οι δασμοί που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα ύψους 450 δισ. δολαρίων το χρόνο για την αμερικανική οικονομία, που αντιστοιχούν περίπου στο 1,6% του ΑΕΠ. Πρόκειται για έσοδα που θα αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες, ωστόσο η μεγάλη εστία αβεβαιότητας συνεχίζει να σχετίζεται με την προοπτική ενός ντόμινο δασμών και προστατευτισμού.
Οι προβλέψεις θέλουν την οικονομία των ΗΠΑ να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 2,2% το 2025, έναντι 2,8% το 2024, εξαιτίας των υψηλότερων δασμών και των επιπτώσεων της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, είναι να επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το πλήγμα θα είναι σοβαρό. Οι επενδυτές, παράλληλα, ελπίζουν ότι οι όποιοι δασμοί επιβληθούν θα υποστηρίξουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της μεταποίησης και γενικότερα θα προστατεύσουν στρατηγικής σημασίας κλάδους για τις ΗΠΑ.
Λίγες ημέρες απομένουν για την ορκωμοσία του 47ου προέδρου των ΗΠΑ και οι αγορές αναμένουν τα πρώτα δείγματα των προθέσεών του, ήτοι τα μέτρα που θα υπογράψει στις πρώτες ώρες της νέας του θητείας. Πολλά από όσα υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας μπορεί όντως να εφαρμοστούν, ωστόσο ορισμένα επιθετικά μέτρα που έχει προβάλλει είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά.
Για παράδειγμα, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι μία από τις πρώτες του κινήσεις θα είναι η επιβολή δασμών ύψους 25% σε όλες τις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό, εκτός και αν οι δύο χώρες συμβάλλουν στη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και στην πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.
Οι αγορές… υποδέχονται τον Τραμπ όχι με τον πανηγυρικό τρόπο που αντέδρασαν στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά με σχετική επιφυλακτικότητα γιατί πλησιάζει η ώρα του «λογαριασμού». Το πρόσφατο sell-off στα ομόλογα, μετά τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που «δείχνουν» λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, προκάλεσε αναταράξεις στη Wall Street. Ωστόσο, είναι μάλλον νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος της bull market. Μην ξεχνάμε ότι ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 23,3% μέσα στο 2024 που είναι η καλύτερη επίδοση σε χρονιά αλλαγής προέδρου από το 1980, όταν ο δείκτης κέρδισε 25,8% λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Ρέιγκαν.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων αυξάνει τον… ανταγωνισμό για τις μετοχές, ενώ οι λιγότερες μειώσεις επιτοκίων αναγκάζουν τους traders να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους για το 2025. Πολλά θα κριθούν από τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει ο Τραμπ σε μία σειρά ζητημάτων και κυρίως στο θέμα των δασμών.
Ο Τραμπ «κληρονομεί» μία οικονομία που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Πολύ χαμηλή ανεργία (στο 4,1% ποσοστό κοντά στο πρόσφατο χαμηλό του 3,4%), αυξανόμενα εισοδήματα για τους Αμερικανούς και έναν πληθωρισμό που έχει υποχωρήσει σχεδόν στο ένα τρίτο σε σύγκριση με το υψηλό του 2022. Και αν εξαιρέσουμε τις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μία από τις βασικές προϋποθέσεις του χρηματιστηριακού ράλι είναι τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα. Και για να είναι ισχυρά τα εταιρικά αποτελέσματα πρέπει να είναι ισχυρή και η οικονομία.
Με άλλα λόγια, είναι προτιμότερο να διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση η οικονομία και η Fed να προχωρά σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, παρά να κινδυνεύει η οικονομία με, ή να βρίσκεται σε, ύφεση και να αναγκάζεται η Fed σε επιθετικές μειώσεις. Η ανησυχία για τους δασμούς είναι έκδηλη, όμως όσο η οικονομία παραμένει ανθεκτική, τόσο θα υποστηρίζεται η αύξηση των εταιρικών κερδών και κατά συνέπεια το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Capital Economics εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι από τις λίγες όπου ο πληθωρισμός στο τέλος του 2025 δεν θα είναι χαμηλότερος από την αρχή του έτους. Η εκτίμηση αντανακλά τις επιπτώσεις των δασμών. Ωστόσο, ο οίκος τονίζει ότι αν οι δασμοί δεν αυξάνονται κάθε χρόνο, τότε η επίδρασή τους στον πληθωρισμό θα εξασθενήσει μετά το 12μηνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 3% στο β’ εξάμηνο, κάνοντας πολύ πιο δύσκολη... τη ζωή της Fed.
Μία ακόμη στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ αφορά στον κλάδο της ενέργειας. Ο εκλεγείς πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι θα άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει ο Μπάιντεν στην παραγωγή ενέργειας και θα δώσει τέλος στην παράλογη, όπως την έχει χαρακτηρίσει, στροφή προς την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, κηρύσσοντας παράλληλα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης.