Τι σηματοδοτεί η εκρηκτική ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο - Προσφορές €40 δισ.

Τι σηματοδοτεί η εκρηκτική ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο - Προσφορές €40 δισ.

Με το «δεξί» ξεκίνησε το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το 2025, από το οποίο στοχεύει να αντλήσει συνολικά περί τα 8 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη δημοπρασία για τη νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, η υπερκάλυψη του ποσού των 4 δισ.ευρώ που στόχευε να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ ήταν μεγαλύτερη από 10 φορές. 

Συγκεκριμένα, οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερέβησαν τα 40,5 δισ.ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί σημαντικά, στο 3,6%, έναντι 3,65% που προέβλεπε το αρχικό guidance, λόγω της συμπίεσης του από το ύψος της υπερκάλυψης. Συγκεκριμένα, το κουπόνι της έκδοσης ήταν στις 107 μονάδες βάσης πλέον του Mid-Swap (2,58%), ωστόσο υποχώρησε στην περιοχή του mid swap +102 μονάδες βάσης. 

Ανάδοχοι τις έκδοσης ήταν οι BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, και Societe Generale.

Με την πρώτη, αυτή, έκδοση, η χώρα μας κάλυψε σχεδόν το μισό ποσό που στοχεύει να αντλήσει από τις αγορές, φέτος. Το υπόλοιπο ποσό των 7,28 δισ.ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών θα καλυφθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου.

Πώς επιμερίζονται οι δανειακές ανάγκες

Σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, επιμερίζονται για τον επόμενο χρόνο στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ, την πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη με 5,3 δισ. ευρώ και την χρηματοδότηση έργων του ΤΑΑ με 5,96 δισ. ευρώ.

Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2025 περιλαμβάνει ακόμη νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων δανείων, ύψους 5,29 δισ. ευρώ οι οποίες κανονικά λήγουν την περίοδο 2033-2042,από το δάνειο των 53,2 δις ευρώ, το οποίο πήρε η Ελλάδα από τις χώρες 

Επίσης, για τις επόμενες μέρες, προετοιμάζονται να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές και δύο διεθνείς οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα. 

Πρώτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα θελήσει να εξασφαλίσει κεφάλαια για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και στη συνέχεια, ο ESM o οποίος θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει, ένα μέρος από το δικό του χαρτοφυλάκιο χρέους.