Τι συμβαίνει με τα ομόλογα
Shutterstock
Shutterstock

Τι συμβαίνει με τα ομόλογα

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών είναι οι πιέσεις που έχουν εμφανιστεί στην αγορά των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να έχουν πάρει την ανηφόρα, παρά το γεγονός ότι είμαστε εν μέσω κύκλου μείωσης των επιτοκίων.

Αν θέλαμε όμως να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η φράση που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται είναι ότι «συνεχίζονται» οι πιέσεις στην αγορά των ομολόγων, καθότι αυτές έχουν κάνει την εμφάνιση τους από αρχές Οκτωβρίου, όταν τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας δεν υπέδειξαν εν τέλει μια εξαιρετικά ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που όχι μόνο δεν έχει ανάγκη τα πλάνα για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων της Fed, αλλά αντίθετα αυτά τα πλάνα μπορεί να την υπερθερμάνουν επικίνδυνα.

Οι επενδυτές, λοιπόν, από τις αρχές Οκτωβρίου, έσπευσαν να ελαφρύνουν τις θέσεις τους στα ομόλογα, καθώς άρχισαν να μειώνουν τα στοιχήματα όσον αφορά τις υπερβολικά επιθετικές προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ως εκ τούτου, η τάση στην αγορά των ομολόγων γύρισε αρνητική, με μεγάλη αύξηση των αποδόσεων και της μεταβλητότητας. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάστε εδώ).

Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, λοιπόν, η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας είχε ήδη προσεγγίσει το 3,98%, προεξοφλώντας την αναθεώρηση του επιθετικού dot plot που «φωτογράφισε» η Fed συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Αυτές τις ημέρες, απλά, η αγορά των ομολόγων συνεχίζει την πορεία της μετά από ένα μικρό διάλειμμα, με την αμερικανική δεκαετία πλέον να κινείται πέριξ του 4,21%.

Οι δηλώσεις διάφορων αξιωματούχων της Fed επιτείνουν την πτωτική τάση στα ομόλογα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μικρότερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Fed Minneapolis, T. Kashkari, ανέφερε ότι σε περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσιάσει ισχυρή άνοδο θα πρέπει τα επιτόκια να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα. Τόνισε επίσης ότι η ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η οικονομία, ενδεχομένως δικαιολογεί υψηλότερο ουδέτερο επιτόκιο για τη Fed συγκριτικά με την προηγούμενη χρονική περίοδο. 

Είπε κάτι καινούργιο ο Κashkari; Όχι. Στις 30 Σεπτεμβρίου, στο άρθρο μας Πώς τα ομόλογα προμηνύουν αναζωπύρωση πληθωρισμού είχαμε σημειώσει τα εξής:

«Το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει ωθήσει το κόστος χρηματοδότησης του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στις ΗΠΑ πάνω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά. 

Τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της επιβάρυνσης, όμως η αγορά, αυτή τη στιγμή, ίσως μας προετοιμάζει για το γεγονός ότι οι επενδυτές των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας θα μπορούσαν να φοβηθούν να επενδύσουν σε μια δημοσιονομική κατάσταση όπου το έλλειμμα πλησιάζει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ένα μέγεθος σχεδόν ανήκουστο κατά τη διάρκεια των οικονομικών επεκτάσεων των ΗΠΑ.

Η ανησυχία και μόνο για το χρέος των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού ανεξάρτητα από το τι κάνει η Fed. Βλέπετε, τα πάντα στις αγορές χρέους είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης».

Αυτό ακριβώς, λοιπόν, βλέπουμε να διαδραματίζεται στις αγορές των ομολόγων και ούτε δηλώσεις όπως αυτές της Προέδρου της Fed, San Francisco, M. Daly, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μειώσεις επιτοκίων και ότι το ουδέτερο επιτόκιο διαμορφώνεται περί το 3%, μπορούν να το ανατρέψουν.

Ήδη, σύμφωνα με την προθεσμιακή αγορά, η Fed, μέχρι το τέλος του έτους θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 40 μ.β., ενώ στις αρχές Οκτωβρίου η αγορά εκτιμούσε μειώσεις κατά 70 μ.β.. 

Ένα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι επενδυτές, ανά κύματα, συνεχίζουν να φεύγουν από τα ομόλογα διεθνώς, καθώς επανεκτιμούν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρεις λόγοι για την ταλαιπωρία των ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της πιθανότητας ο Trump να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές, κάτι που επηρεάζει ανοδικά τις αποδόσεις, καθώς οι πολιτικές εξαγγελίες που έχει κάνει θεωρούνται πληθωριστικές. 

Ο δεύτερος είναι η προοπτική μεγαλύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, κάτι που επιτείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες της αγοράς, καθώς ούτε ο πρώην πρόεδρος Trump, ούτε η αντιπρόεδρος Harris πρόβαλαν τη μείωση του ελλείμματος ως βασικό στοιχείο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Ο τρίτος είναι η αναμενόμενη αυξανόμενη προσφορά ομολόγων, καθώς έχουμε συνεχιζόμενη έκδοση χρέους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του κρατικού ελλείμματος. Την ίδια στιγμή, όμως, που «πλημμυρίζει» η αγορά με νέα προσφορά, μια βασική πηγή ζήτησης για αυτό το κρατικό χρέος βαίνει μειούμενη. Αναφερόμαστε στη Fed, η οποία στα πλαίσια της πολιτικής ποσοτικής σύσφιξης μειώνει τον ισολογισμό της μετά από χρόνια αγοράς ομολόγων.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ένα βασικό τμήμα της αμερικανικής καμπύλης αποδόσεων που είναι ανεστραμμένη από τα τέλη του 2022, να γίνεται ολοένα και πιο απότομο, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων τριών μηνών και 10 ετών να φτάνει στο στενότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Δηλαδή, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξάνεται, τα ομόλογα που βρίσκονται στο μικρότερο άκρο της καμπύλης μετακινούνται ελάχιστα, με αποτέλεσμα να μικραίνει η μεταξύ τους διαφορά.  

Και τι σημαίνει όταν οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας αυξάνονται ταχύτερα; Σημαίνει ότι η αγορά ομολόγων αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.(σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Οι traders, λαμβάνοντας αυτά τα σήματα, έχουν ήδη μειώσει την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων της Fed, έως τον Σεπτέμβριο του 2025, κατά περισσότερες από 10 μονάδες βάσης σύμφωνα με την τιμολόγηση των swap, η οποία υποδηλώνει ένα επιτόκιο-στόχο της Fed μεταξύ 3,50%-3,75%.

Τι να περιμένουμε για το μέλλον

Στις χθεσινές εκπομπές του Βloomberg είδαμε πολλούς διαχειριστές όπως ο Ed Yardeni για παράδειγμα, να εκτιμούν ότι στις αρχές του 2025 δεν αποκλείεται να δούμε την αμερικανική δεκαετία στο 4,5%, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που βλέπουν τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να σκαρφαλώνουν στο 5% το επόμενο έτος.

Κοινό συμπέρασμα του μεγαλύτερου μέρους της κοινότητας των διαχειριστών είναι ότι τα κρατικά ομόλογα ενδέχεται να δυσκολευτούν τους επόμενους μήνες, κάτι που συνεπάγεται νευρικότητα και ανοδικά ξεσπάσματα στις αποδόσεις. 

Επειδή δε οι όποιες αυξήσεις στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων θα περιοριστούν από τις μειώσεις των επιτοκίων, η καμπύλη των αποδόσεων θα γίνει νομοτελειακά ακόμα πιο απότομη.

Ως εκ τούτου, αυτή την περίοδο υπάρχει μια προτίμηση για τις πιο βραχυπρόθεσμες εκδόσεις, ενώ αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής είναι ο χρυσός, ο οποίος κινείται πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 2748 δολάρια/ουγγιά, καθώς οι επενδυτές κάτω από την πίεση του μεγέθους του αμερικανικού χρέους αλλά και των θεμελιωδών δυνάμεων που αναμένεται να διατηρήσουν ζωντανές τις πληθωριστικές πιέσεις κατά καιρούς, προτιμούν την ασφάλεια του κίτρινου μετάλλου.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.