Όπερ και εγένετο για τις τιμές του πετρελαίου, μιας και προσέγγισε τα 52,70 δολάρια που είχαμε οριοθετήσει σαν επόμενο στόχο στις 7 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το brent κατέγραψαν την έβδομη διαδοχική εβδομάδα κερδών, ένα ανοδικό σερί που το brent είχε να δει από τις 8 Οκτωβρίου του 2010.
Η ευφορία από την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, η απόφαση των μελών του OPEC+ να αυξήσουν με εξαιρετικά αργά βήματα την παραγωγή –εν ολίγοις να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών εως τον Ιανουάριο που θα ξανασυνεδριάσουν- η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα, με τα ποσοστά επεξεργασίας στα κινεζικά διυλιστήρια να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και η ζήτηση στην Ινδία να παραμένει επίσης υποστηρικτική, καθώς οι πολίτες επιλέγουν τις προσωπικές μετακινήσεις αυξάνοντας τη ζήτηση για βενζίνη, αποτελούν τα κύρια καύσιμα της διαδρομής των τιμών από τα 43 δολάρια/βαρέλι εως τα σημερινά επίπεδα.
Οι παραπάνω παράγοντες λειτούργησαν σαν το απόλυτο αντικραδασμικό δάπεδο για τις πετρελαϊκές τιμές, απορροφώντας ακόμα και τις ανησυχίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας –ΙΕΑ- όσον αφορά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα αναστρέψει γρήγορα την συρρίκνωση που προκλήθηκε στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Όπως ανέφερε στην τακτική μηνιαία έκθεση του την προηγούμενη Τρίτη: «Τα προγράμματα εμβολιασμού εξηγούν εν μέρει τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αλλά θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν φτάσουμε σε έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμένων ανθρώπων, οικονομικά ενεργών ατόμων και επομένως ενός θετικού αντίκτυπου στη ζήτηση πετρελαίου. Στο μεταξύ, η περίοδος των διακοπών εγκυμονεί τον κίνδυνο άλλης μια αύξησης των κρουσμάτων του κορoνοϊού και την πιθανότητα ακόμη πιο αυστηρών μέτρων».
Η ζυγαριά έχει σταθμά και από τις δύο πλευρές
H αλήθεια είναι ότι ο ΙΕΑ «έπεσε» μέσα, καθώς ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης από τη Μ. Βρετανία, αλλά και από άλλες χώρες στις οποίες εντοπίστηκε νέο στέλεχος του Sars Cov-2.
Οι νέοι περιορισμοί στις αερομεταφορές έδωσαν νέα βάση στις εκτιμήσεις του Οργανισμού, ο οποίος την εβδομάδα που μας πέρασε αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) και για το επόμενο έτος κατά 170.000 bpd, επισημαίνοντας ακριβώς τη μειωμένη χρήση καυσίμων των αεροπλάνων.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της πίεσης στην αγορά, με τη ζήτηση να βαίνει δραματικά χαμηλότερη το δ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, μετά την ανανέωση των lockdowns.
Όμως δεν θα πρέπει να περάσει στα «ψιλά γράμματα» και το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με τον ΙΕΑ, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, θα παρουσιάσουν τελικά έλλειμμα έως τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση στα τέλη του 2019.
Επιπλέον η ισχυρή ανάκαμψη στην Κίνα και την Ινδία λειτουργεί σαν ένα ικανό αντίβαρο της ζήτησης αυτή την στιγμή, ενώ στις θετικές συνισταμένες καταγράφεται η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας συνολικού ύψους 900 δισ. δολαρίων.
Επίσης πρόσθετη στήριξη στην τιμή του πετρελαίου προσφέρουν και οι... απαισιόδοξες εκτιμήσεις του OPEC για την εξέλιξη της ζήτησης, καθώς ενισχύουν τις προσδοκίες ότι κατά την επόμενη συνάντησή των μελών στις αρχές Ιανουαρίου, δεν θα προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση της παραγωγής τους.
Αυτή η συνάντηση ακριβώς θα κρίνει την εξέλιξη των πετρελαϊκών τιμών στο άμεσο μέλλον, με τις πιθανότητες για μια απόφαση υπέρ της διατήρησης των περικοπών να είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Η τεχνική εικόνα
Στις 7 Δεκεμβρίου είχαμε μιλήσει για τις αυξημένες πιθανότητες να δούμε άμεσα τις τιμές πέριξ των 52,70 δολαρίων/βαρέλι. Μάλιστα είχαμε τονίσει ότι το σήμα για μια τέτοια πορεία θα μας την έδινε μια διόρθωση που θα ολοκληρωνόταν στη ζώνη 47,87-48,20.
Όπως και τότε, το τεχνικό σήμα για τον επόμενο σταθμό των τιμών θα μας τον δώσει η ποιότητα της διόρθωσης από το τρέχον επίπεδο.
Η τεχνική εικόνα παραμένει άρτια μέχρι και τα 49,23 δολάρια/βαρέλι, πόσο μάλλον αν η κοιλιά ολοκληρωθεί πέριξ της ζώνης 49.70-50.45 δολαρίων/βαρέλι, κάτι που θα αυξήσει τις πιθανότητες ανοδικής διαφυγής, με επόμενο άμεσο στόχο τα 55,54 δολάρια/βαρέλι.
Εξυπακούεται ότι αν η τρέχουσα αντίσταση διασπασθεί ανοδικά χωρίς καν διόρθωση, είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα για ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις από την πετρελαϊκή αγορά.
Όπως πιθανότατα θα θυμούνται οι αναγνώστες της στήλης η διάσπαση των 50,53 δολαρίων «άνοιξε» το διάγραμμα εως και 10 δολάρια υψηλότερα. Προς το παρόν οι τεχνικές προϋποθέσεις παραμένουν σε ισχύ.
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ BRENT
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ BRENT
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.