Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στο κοκτέιλ της αβεβαιότητας; Σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντική γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώθηκε δημιουργώντας μια διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση. Επιβλήθηκαν κυρώσεις που διατάραξαν τις ροές εμπορευμάτων, προκαλώντας ακραία μεταβλητότητα σε μερικές αγορές και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.
Η Federal Reserve ήδη αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018, αντιδρώντας εν μέρει στην επίπτωση των ακριβότερων εμπορευμάτων στον πληθωρισμό. Η Κίνα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων COVID-19 από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας και έχει ήδη δώσει σήμα για μεγάλη στροφή στην οικονομική της πολιτική.
Πρόσφατα οι αγορές μετοχών άρχισαν να ανεβαίνουν, ωστόσο περαιτέρω κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσουν σε αναπόφευκτη ύφεση, σύμφωνα με τη Federal Reserve. Ένας από τους λόγους που οι αγορές προβληματίζονται με την αβεβαιότητα σήμερα είναι το εύρος και η αλληλεπίδραση των κύριων παραγόντων που τις επηρεάζουν.
Ο πόλεμος, οι κινήσεις στα σημαντικά εμπορεύματα, οι προθέσεις της Fed, ο πληθωρισμός και οι πολιτικές της Κίνας στο μέτωπο της οικονομίας και της πανδημίας έχουν παίξει ρόλο στη συμπεριφορά των αγορών.
Το κεντρικό σενάριο της UBS βλέπει τον πόλεμο να χειροτερεύει πριν η κατάσταση στην Ουκρανία αρχίσει να καλυτερεύει αλλά οι εξελίξεις θα επιτρέψουν στις κυρώσεις και το πετρέλαιο να πιάσουν κορυφή μέχρι το καλοκαίρι. Η υποχώρηση του πληθωρισμού στο δεύτερο εξάμηνο θα κατευνάσει τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική και οι αγορές θα κινηθούν υψηλότερα.
Σύμφωνα με το θετικό σενάριο της UBS, η θετική κατάληξη θα έλθει συντομότερα. Θα υπάρξει ένα σχετικά σύντομο τέλος στον πόλεμο και κατά συνέπεια το περιθώριο για πρόσθετες κυρώσεις ή περαιτέρω άνοδος στις τιμές πετρελαίου από τα τωρινά τους επίπεδα είναι περιορισμένο. Οι περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν τις αγορές υψηλότερα.
Αντίθετα, το δυσμενές σενάριο βλέπει τις κυρώσεις να κλιμακώνονται και να οδηγούν το πετρέλαιο σημαντικά υψηλότερα. Οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό οδηγούν σε σφιχτότερη νομισματική πολιτική και οι αγορές ακολουθούν πτωτική πορεία.
«Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι το κρισιμότερο ερώτημα για τις αγορές, αυτό που θα κρίνει πιο από τα σενάρια θα επικρατήσει, είναι το πότε θα φτάσουμε στην κορυφή των κυρώσεων και των τιμών πετρελαίου. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να είναι βέβαιη καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι πιο αισιόδοξοι από τους Αμερικανούς όσον αφορά στις προοπτικές ενός τερματισμού του πολέμου», αναφέρει η UBS.
H ελβετική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η Fed θα προσαρμόσει την πολιτική της με βάση τις κυρώσεις και τον πόλεμο. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις δε θα αλλάξουν πορεία με βάση το τι θα κάνει η Fed. Δεδομένης της αβεβαιότητας, η UBS προτείνει τοποθετήσεις σε τρεις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για το μέλλον.
Πρώτον, οι κυρώσεις πιθανότατα θα παραμείνουν σε ισχύ ανεξαρτήτως του αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι τα εμπορεύματα και οι μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια παραμένουν αποτελεσματικές επιλογές για hedging, με καλή στήριξη στο κεντρικό της σενάριο αλλά πιθανότατα και στο δυσμενές σενάριο.
Δεύτερον, το κόστος ενέργειας είναι πολύ πιθανό να ανεβάσει τον πληθωρισμό και να φέρει υψηλότερα επιτόκια. Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια και έχει σηματοδοτήσει τη διάθεση της να προβεί και σε περαιτέρω αυξήσεις. Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων η UBS προτείνει μετοχές αξίας παγκοσμίως και μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Η UBS αρχίζει να βλέπει αξία και σε ένα κομμάτι της αγοράς ομολόγων με επενδυτική βαθμίδα και προβαίνει σε αναβάθμιση του σε «neutral».
Τρίτον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα φέρει μια νέα εποχή με την ασφάλεια στο επίκεντρο και θα περιλαμβάνει την ενέργεια, τις τροφές, την άμυνα, τα data και το κλίμα.
«Αναμένουμε ότι η ανασφάλεια διεθνώς θα ωθήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις στο να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα από ότι στις τιμές και την αποτελεσματικότητα» αναφέρουν οι αναλυτές.