Μπορεί ο δείκτης μεταβλητότητας να αποκαλείται συχνά «δείκτης φόβου», όμως η έννοια του volatility δεν συνεπάγεται αποκλειστικά καθοδική κίνηση. Η μεταβλητότητα μπορεί να συμπεριλαμβάνει και ανοδική κίνηση ή την εναλλαγή της σκυτάλης μεταξύ έντονων ανοδικών και καθοδικών διακυμάνσεων.
Η αγορά του πετρελαίου πιθανότατα τις επόμενες ημέρες να μας υπενθυμίσει αυτή την λεπτομέρεια, κάνοντας ευτυχείς φυσικά τους λάτρεις του trading. Θεαματική η χτεσινή επαναπροσέγγιση λοιπόν της σημαντικής αντίστασης των 46 δολαρίων/βαρέλι για τον δείκτη αναφοράς του πετρελαίου, το Brent. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά έχει αρκετά καύσιμα για την πολυπόθητη διάσπαση, αν και όχι αρκετά για μια πολυήμερη παραμονή σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα.
Ας ξεκινήσουμε όμως με τα θετικά.
-Η προοπτική θεραπείας και εμβολιασμού για την Covid-19 όπως παρατήρησαν και οι αναλυτές του Bloomberg έχει αλλάξει το σχήμα της καμπύλης των προθεσμιακών τιμών του πετρελαίου, με τις τιμές στα πιο κοντινά συμβόλαια να αυξάνονται ταχύτερα από εκείνες των πιο μακρινών συμβολαίων.
-Σύμφωνα με επισημάνσεις του Διεθνή Τύπου, στην Υεμένη, οι αντάρτες Χούτι εξέδωσαν ανακοίνωση ότι χτύπησαν με πύραυλο κέντρο διανομής της Saudi Aramco στην Τζέντα. Αν και η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί οπότε η στήλη διατηρεί κάθε επιφύλαξη, εντούτοις χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ημέρες η εξέλιξη της προοπτικής μιας νέας αντιπαράθεσης.
- Το πετρέλαιο που βρίσκεται αποθηκευμένο σε τάνκερ στη θάλασσα μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα 115 εκατ. βαρέλια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Οι τρεις παραπάνω συνισταμένες θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα για μια κίνηση με πρώτο στόχο τα 46,52 δολάρια/βαρέλι, ανοδική διάσπαση του οποίου θα σηματοδοτήσει μια πιο εντυπωσιακή συνέχεια στα 50 δολάρια/βαρέλι. Τεχνική προϋπόθεση για το άνω σενάριο είναι η διακράτηση στις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις των 45-45,20 δολαρίων/βαρέλι, ζώνη η οποία συνεπάγεται διατήρηση του momentum. (Οι λίγο ποιο υπομονετικοί βέβαια εστιάζουν στην διακράτηση του exponential 200αρη πέριξ των 43,80 δολαρίων/βαρέλι-δεύτερο διάγραμμα).
Ο λόγος που βάζουμε τις τεχνικές προϋποθέσεις στο παιχνίδι, είναι το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές τιμές δεν υφίστανται μόνο θετικές επιρροές.
Ένα άρθρο του Julian Lee στο Bloomberg θα τολμούσαμε να πούμε ότι «άναψε» φωτιές σε όσους ποντάρουν στην πτώση του πετρελαίου.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης-επιβλέπει τη συμφωνία επί της παραγωγής του OPEC-, οι απόψεις των μελών όσον αφορά την ανάγκη ή όχι παράτασης των περικοπών παραγωγής για άλλους 3 -6 μήνες ακόμα.
Μπορεί η κυκλοφορία δυο ή και περισσότερων εμβολίων κατά της Covid-19 να είναι θέμα χρόνου, όμως τα περισσότερα μέλη αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να μεταφραστεί άμεσα στην αύξηση της ζήτησης και ως εκ τούτου η απόφαση για την παράταση των περικοπών πρέπει να ληφθεί και να εφαρμοστεί από όλα τα μέλη.
Σύμφωνα όμως με τα πηγαδάκια της αγοράς, κατά τις συζητήσεις των μελών την περασμένη εβδομάδα, κάποια μέλη εκδήλωσαν έντονα την δυσαρέσκεια τους όσον αφορά το γεγονός ότι υπάρχουν μέλη που ναι μεν έχουν υπογράψει τις περικοπές, δεν τηρούν όμως τη συμφωνία στο ακέραιο. Επομένως, θεωρούν υποκριτικό να τίθεται θέμα συνέχισης των περικοπών από τη στιγμή που υπάρχουν μέλη του OPEC+ που δεν συμμορφώθηκαν με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.
Η ένστανση δεν είναι προφανώς μόνο για την Λιβύη, η οποία έχει προσθέσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην παγκόσμια προσφορά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αφορά και τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υπερπαραγωγός αργού παρά τα όσα είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο των αποφάσεων του OPEC+ .
Ο εταίρος με τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια όσον αφορά την έλλειψη πειθαρχίας κάποιων μελών είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο του Julian Lee, τα ΗΑΕ δεν είναι διατεθειμμένα να συμφωνήσουν με καμία εκ νέου απόφαση παράτασης των περικοπών, παρά μόνο αν ευθυγραμμιστούν όλα τα μέλη πλήρως με τις ήδη συμφωνημένες περικοπές. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, εξετάζουν ακόμη και μια πιθανή αποχώρηση από τον OPEC.
Αν και η στήλη θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο παρατραβηγμένο, εντούτοις μπορεί πράγματι τα ΗΑΕ να διεκδικήσουν μικρότερο ποσοστό στις περικοπές, πιέζοντας τη Σαουδική Αραβία για άλλη μια φορά να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος.
Όπως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η όλη εικόνα, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες, η επικείμενη συνεδρίαση του OPEC+να χαρακτηριστεί από μεγάλες εντάσεις και πιέσεις, καθώς δεν είναι μόνο τα ΗΑΕ που διεκδικούν μικρότερη ποσόστωση στις περικοπές.
Η Νιγηρία ζητά μικρότερη ποσόστωση, ενώ και το Ιράκ επιθυμεί ειδική μεταχείριση, λόγω του δαπανηρού αγώνα του ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η Ρωσία πράττει σχεδόν αυτοβούλως, ενώ η Σαουδική Αραβία καλείται για άλλη μια φορά να συμβιβάσει πολλά και αντικρουόμενα συμφέροντα.
Εάν ο διαχείριση της εκολλαπτόμενης κρίσης εντός της ομάδας των μελών του OPEC+ δεν ξεπεραστεί, το πιο πιθανό σενάριο είναι και άλλες χώρες-μέλη να αρνηθούν τη διατήρηση των περικοπών για 3-6 μήνες ακόμα.
Με τα lockdowns ακόμα σε ισχύ και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να κρίνονται απαρραίτητα μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού, η είσοδος 7 εκατομμύριων βαρέλιών ανά ημέρα στην αγορά δεν θα υποστηρίξουν την μακροημέρευση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 46 δολάρια/βαρέλι. Οι traders θα πρέπει να παρακολουθούν τις ειδήσεις εφεξής με ιδιαίτερη προσοχή.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.