Πτωτικά κινούνται την Δευτέρα οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, παρά την ιστορική μείωση της παραγωγής πετρελαίου που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών μελών του OPEC και των συμμάχων τους, που θα ανέρχεται στα 9,7 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, ενώ την ίδια στιγμή η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους σε καθημερινή βάση, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Μόνο στις ΗΠΑ, ο κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 22.000 ανθρώπους, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 561.000 κρούσματα, με την πολιτεία της Νέας Υόρκης να μετράει την συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων, ενώ παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 115.000 θάνατοι και περισσότερα από 1,85 εκατ. κρούσματα της νόσου.
Σχετικά με την απόφαση για την μείωση της παραγωγής του αργού, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, η Ρωσία και άλλες χώρες (OPEC+), συμφώνησαν την Κυριακή να μειώσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ που φτάνουν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, όπως ανέφεραν πολλοί υπουργοί που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι χώρες συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, ώστε να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Κουβέιτ και του Ιράν η συμφωνία αυτή κατέστη δυνατή αφού επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με το Μεξικό. Ο Μεξικανός υπουργός Ενέργειας Ρόσιο Νάλε, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τα μέλη του OPEC+ για τη στήριξή τους.
Τα μέτρα για την επιβράδυνση της πανδημίας έχουν μειώσει τη ζήτηση των καυσίμων, με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί η τιμή του πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε τη Σαουδική Αραβία με δασμούς στο πετρέλαιο και άλλα μέτρα αν δεν διόρθωνε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς, επειδή οι χαμηλές τιμές επιβαρύνουν σημαντικά την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία.
Η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αφού πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,87% και βρίσκεται στις 23.276 μονάδες, υποχωρώντας από τα υψηλά τεσσάρων εβδομάδων της Παρασκευής, μετά το ράλι που σημείωσε στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P που βρίσκεται στις 2.738 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,82%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει πτώση 0,91% και βρίσκεται στις 8.078 μονάδες.